Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En omvärld som förändras snabbt
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
De senaste veckorna visar tydligt hur snabbt förändringar kan ske i samhället. När coronarestriktionerna äntligen togs bort och vi kunde börja planera för en ny tid, står vi helt plötsligt inför ett förändrat läge i Europa. Vi är många som är oroliga över det som sker i Ukraina och vi kan bara hoppas på en så snabb och fredlig lösning som möjligt.
 
I Coronakommissionens slutbetänkande som presenterades i slutet av februari lyfts bland annat vikten av samspelet mellan regeringen, myndigheter, regioner och kommuner fram. Även vid sidan av krishantering är samverkan i vardagen ett viktigt verktyg i detta samspel mellan aktörer. Samverkan inom Storsthlm sker ju på centrala områden som utbildning och arbetsmarknad, social välfärd och hälsa och samhällsbyggnad och miljö.
 
Just nu har vi fullt fokus på arbetet med att lägga grunden för en ny strategisk inriktning och den förflyttning som våra medlemskommuner vill göra i samverkan de kommande åren. Det gör vi genom att lyssna på våra medlemmar och tillsammans med dem hitta inriktningen framåt. Processen anpassas till det som händer i vår omvärld och vad det innebär för våra medlemskommuner.
 
Något som vi på Storsthlm gläder oss särskilt åt är att vi äntligen kan starta upp våra fysiska möten och nätverk igen. Vår främsta uppgift är att vara en mötesplats för medlemskommunernas politiker och tjänstemän. Och även om det har fungerat alldeles utmärkt att träffas digitalt som vi har gjort nu de senaste två åren, är det ändå något särskilt med det fysiska mötet. Det ger också möjligheten att få återknyta kontakter som ju är en förutsättning för en nära samverkan i frågor av stor vikt för Storsthlms medlemmar.
 
Hoppas vi ses i vår!
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
"Välfärdssamhället bygger på förtroende för systemen"
 

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, Södertälje kommun
Vi har pratat med Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun, den första kommunen som började arbeta systematiskt mot välfärdsbrott.

Varför är det så viktigt att bekämpa välfärdsbrott?

Välfärdsbrott är systemhotande. Välfärdssamhället bygger på förtroende för systemen och viljan att betala skatt efter förmåga och få välfärd efter behov. Om skattemedel istället hamnar i kriminellas fickor riskerar både förtroendet och de ekonomiska resurserna att utarmas.

Hur jobbar ni i Södertälje kring dessa frågor?

Vi avskaffade LOV 2014 efter att grov organiserad brottslighet tagit sig in i hemtjänsten. Då genomsökte vi också vår övriga organisation för att finna vägar till att tillskansa sig pengar eller beslut på olika sätt. Vi fann snabbt försörjningsstöd som utsatt verksamhet och började arbeta systematiskt med mycket kontroll på enheten. På fyra år lyckades vi minska kostnaderna för försörjningsstöd med cirka hundra miljoner kronor.

Läs hela intervjun med Boel Godner: ”Välfärdssamhället bygger på förtroende för systemen”.
Öka kunskapen om välfärdsbrott —välkommen på två seminarier
 
Nu går det att anmäla sig till våra seminarier för att öka kunskap och bidra till samverkan kring hur kommunerna bättre kan upptäcka och undvika välfärdsbrott. Vad gör nationell nivå, vad kan vi lära av varandra och finns det potential till mer strukturerat samarbete i kommunerna i Stockholms län?

Den 22 april och 20 maj bjuder vi in dig som arbetar som socialchef, ekonomichef, avtalsansvarig eller politiker inom vård och omsorg för att bidra till samverkan och erfarenhetsutbyte.

Anmäl dig här till seminariet den 22 april
Välfärdsbrott I - fokus kunskapshöjning och omvärldsbevakning
En första dialog med bostadsministern om bostadsbristen
 

Från vänster Gustav Hemming, Region Stockholm, Leif Gripestam, Region Stockholm, bostadsminister Johan Danielsson, Ebba Östlin, Botkyrka, Mats Gerdau, Storsthlm och Dennis Wedin, Stockholms stad.
I början av februari träffade representanter för länets kommuner och Region Stockholm bostadsminister Johan Danielsson (S) för att prata om bostadsförsörjning och byggande i Stockholms län.

Bakgrunden till samtalet är det gemensamma positionspapper som kommunerna och Region Stockholm tillsammans tog fram under hösten 2021 för att få en mer fungerande bostadsmarknad i länet. I positionspapperet tar man bland annat upp insatser för att skapa tydliga planeringsförutsättningar och snabba processer som möjliggör ett större bostadsbyggande.

– Vi hade ett konstruktivt samtal med bostadsministern och en bra första dialog kring problemen med bostadsförsörjning och byggande i Stockholms län. Vi lämnade över en lista på lagar och regler som vi anser måste ändras för att vi ska kunna få fram fler och billigare bostäder och mer ordning på bostadsmarknaden, säger Mats Gerdau, förbundsordförande för Storsthlm.

Läs hela artikeln och det gemensamma positionspappret på Storsthlms webbplats
Ny rapport om digitalt utanförskap
 
Alla medborgare kan inte, eller vill inte, ta del av samhällstjänster via digitala kanaler. När kommunerna satsar på digitalisering av sina tjänster uppstår en risk för bristande likvärdighet. Digitaliseringen är en faktor som radikalt kommer att förändra såväl samhället i stort som villkoren för kontakten mellan medborgare och samhället.

Hur arbetar kommunerna i Stockholms län för att förhindra digitalt utanförskap? Vilka grupper berörs och hur arbetar man för att motverka att fler hamnar i utanförskap. Det är några frågor som behandlas i rapporten Digitalt utanförskap som Storsthlm släppte förra veckan.

Läs hela artikeln om rapporten Digitalt utanförskap på Storsthlms webbplats.
Högt söktryck till gymnasiet
Den 15 februari stängde ansökningswebben och hela 30 649 elever sökte till ett i det närmaste heltäckande utbud i vår gymnasieregion.

Precis som förra året är samhällsvetenskapsprogrammet det mest sökta programmet, tätt följt av ekonomiprogrammet.
 
Sökandestatistik för första ansökningsperioden 2022
Överenskommelsen om placerade barn och unga träder i kraft 1 april
Nu har samtliga parter fattat beslut att anta överenskommelsen om barn och unga som placeras utanför det egna hemmet. Det gemensamma målet med överenskommelsen är att säkerställa att dessa barn och unga får tillgång till hälso-, sjuk- och tandvård på samma villkor som andra barn och unga.

– Vi är så glada att Region Stockholm och samtliga kommuner i Stockholms län har fattat beslut i denna viktiga fråga. Vi har under lång tid känt till att barn som är placerade utanför det egna hemmet har sämre fysisk och psykisk hälsa än genomsnittet, under placeringstiden och även senare i livet,  säger Tina Trygg, processledare på Storsthlm som är ansvarig för arbetet.

En fungerande samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården är avgörande för att dessa barn och unga ska få tillgång till hälso-, sjuk- och tandvård precis som alla andra barn och unga.

– Nu hoppas vi att alla lokala BUS-grupper i länet går igenom överenskommelsen och rutinen och diskuterar hur införandet ska genomföras i deras område, säger Tina Trygg.
 
Överenskommelsen och tillhörande rutin finns att hitta på Storsthlm webbplats från och med den 1 april. Då slutar också nu gällande samverkansrutiner gällande hälso-, sjuk- och tandvård för placerade barn och unga att gälla.
 
Sammanfattning från styrelsemötet den 10 mars
Styrelsen yttrade sig över två remisser. Den ena remissen avsåg rapporter om beredskapsflygplatser och den andra avsåg myndigheten DIGG:s rekommendation om datadelning vid upphandling. Dessutom anmäldes arbetsutskottets beslut från den 28 februari, där Storsthlm beslutade yttra sig över förslag till nationell plan för transportinfrastruktur 2022-2033. I övrigt fastställde styrelsen Storsthlms årsbokslut för 2021.

Styrelsen fick också en hel del information inom välfärdsområdet, bland annat om hur de statliga stimulansmedlen för god och nära vård och psykisk hälsa använts under 2021 och planerna inför 2022. Dessutom fick de information om Stockholms läns regionala samverkans- och stödstruktur (RSS) utvecklingsarbete 2021 och planerat arbete inför 2022.

Läs hela sammanfattningen här.
Kommande möten och nätverksträffar
Mars
 
  • Nyfiken på stöd och bidrag för företag? 15 mars
  • Strategiskt nätverk för arbetsmarknad och tillväxt, 16 mars
  • Styrgrupp för Energikontor Storsthlm och Energi- och klimatrådgivningen, 17 mars
  • Strategiskt nätverk Socialtjänst, 18 mars
  • Strategiskt nätverk för Utbildning, 22 mars
  • Workshop digitala detaljplaner, 23 mars
  • Digitaliseringens goda effekter inom HR-området, 24 mars
  • Strategiskt nätverk för samhällsbyggnad, 25 mars
  • Styrelsens arbetsutskott, 29 mars
April
 
  • Politisk styrgrupp för vuxenutbildning och arbetsmarknad, 5 april
  • Workshop digitala detaljplaner, 7 april
  • Politisk styrgrupp för gemensam gymnasieregion, 8 april
  • Skrivarverkstad för Klimatklivet. 20 april
  • Styrelsemöte, 21 april
  • Strategiskt nätverk för digitalisering, 21 april
  • Kommundirektörsmöte, 22 april
  • Välfärdsbrott I - fokus kunskapshöjning och omvärldsbevakning, 22 april
  • Möte med KS-ordförande och Storsthlms arbetsutskott, 26 april
  • Strategiskt nätverk för HR, 28 april
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.