Trygg Idrott är en prioriterad fråga inom svensk idrott och även inom Svensk Brottning. Från och med 2022 kommer SBF att aktivt arbeta med att nå ut till alla klubbar och informera om vad som förväntas av dem inom området framöver. I december tog SBF:s styrelse beslut om att ställa högre förväntningar på sina medlemmar när det gäller arbetet med att säkerställa trygga idrottsmijöer inom Svensk Brottning.
En första digital träff kommer inom kort att hållas för att informera mer om vad detta innebär. Vi kan glatt meddela att Mats Vennberg kommer att hjälpa Svenska Brottningsförbundet i arbetet med återstarten efter Coronapandemin. Han har en gedigen brottningsbakgrund och arbetar till vardags på RF-SISU Västmanland. Mats kommer främst att stötta de fyra regionerna i arbetet med återstartsaktiviteter under 2022 fungera som länk mellan brottningen och RF-SISU-distrikten. "Nu ska brottningen få fart på landets elever! Åtta brottare med landslagsmeriter har spelat in fyra filmer visar övningar som kan utföras på idrottslektionen, på rasterna – och hemma. Målet är att öka konditionen samt den mentala styrkan och därmed självkänslan." Till artikeln
|
Grundomgången går söndag 3 april 2022 och riksfinalen 28 maj. Anmälan om deltagande och önskemål om arrangörskap ska skickas via mejl till SBF:s tävlingsansvarige leonard.ostlund@brottning.rf.se senast den 20 februari 2022.
|
|
För tredje året hålls Hyllningsveckan, det digitala alternativet för att uppmärksamma Svensk Brottning. Förutom Årets Förening och Årets Eldsjäl tillkommer kategorin Årets Kast, där omröstningen kommer att ske via Instagram @swedewrestling. Även Ivars Guldsko kommer att delas ut i samband med Hyllningsveckan. Årets Eldsjäl nomineras i vanlig ordning av klubbarna och har ni inte redan gjort det - gör det nu. Vi vill ha er kandidat senast 14 februari. Varje förening får nominera en person. Mer information och formulär hittar ni här.Hyllningsveckan planeras hållas i mitten av mars.
|
|
| Förslaga till Fyrstadsmedaljen |
Text: Jörgen Olsson/Malin KjebonLördagen den 20 november var det då äntligen dags för Limhamns BK att fira sina första femtio år i Malmös fina Rådhus. Strax över hundra personer slöt upp, där mingelfesten började i den anrika landstingssalen med välkomstbubbel och tal från Malmö Stads representant Björn Gudmundsson, och LBKs konsulent Jörgen Olsson. I samband med jubileet släppes en bok om LBK:s 50-åriga historia. Där kan man bland annat läsa om den historiska sammanslagningen mellan Limhamnsföreningarna BK Kärnan (1920), och Fiskarenas IF (1933) som ägde rum den 1:a juli 1970, där namnet Limhamns Brottarklubb slutligen blev det nya klubbnamnet. Efter detta välkomstmingel var det ingång till den magnifika Knutsalen, där buffé-bordet stod snyggt uppdukat, och där samtliga gäster fick inta sina platser. LBKs ordförande, Gert-Ove Andersson önskade alla välkomna till bords, där han även välkomnade lite extra klubbens hedersordförande Göran Karlsson, samt hedersmedlemmen Sven Johansson. Under kvällens gång blev det fler tal, och utdelning av utmärkelser. Anja Proos blev tilldelad Skånes Brottningsförbunds guldnål, för hennes mångåriga och viktiga styrelsearbete i föreningen. Utdelare var Skånes BFs representant Ulf Hansson, som även representerade IK Sparta tillsammans med dess ordförande Stefan Ringström. Även Malmö Tigers var inbjuden som gäst, där föreningen representerades av ordförande Sigrun Sigurdsson, och Egzon Shabanaj. Limhamns Brottarklubb tacka Malmö Stad för den fina jubileumsmiddagen. Det blev en oförglömlig kväll, där både nya, och något äldre LBK-entusiaster fick träffas och språkas, och minnas klubbens första femtio år tillsammans. Läs mer om boken om LBK:s första 50 år.
|
|
I SBF:s supportershop hittar ni hoodies, t-shirts, kepsar och nu även mössor! Stöd Svensk Brottning och shoppa dina supporterkläder inför årets mästerskap. Till supportershopen
|
|
| Cem Celepli Atci, proejktledare för Parabrottningen |
Text: Thomas Björn, Idrottens Kraft Hur gick det för parabrottningen 2021? - Det var ett väldigt intressant år just på grund av restriktionerna, men det gick väldigt bra för det blev lättade restriktioner efter sommaren. Därefter fick vi ett tips från Svenska Parasportsförbundet att jobba baklänges i den här projektansökan. Vad innebär det? - Det innebär att vi gjorde allting som var tråkigt när vi inte fick göra det som är roligt. Vi gjorde väldigt mycket administrativt under första året. Men nu när restriktionerna förhoppningsvis släpper och de har lättat lite, då vet vi exakt vart vi ska vända oss för att brottas.
Vad var årets höjdpunkt 2021? - Jag skulle nog säga att det var tre tillfällen: Viggo Foundation och Martin Lidberg i BK Athéns lokaler i Stockholm, Impossible Camp i Umeå tillsammans med Umeå Brottningsförening och Impossible Camp i Malmö med Johanna Lindborg, där det var jätteroligt att låta barnen träffa en världsstjärna. Det tyckte barnen var jättekul!
Vad är statusen i Allmänna Arvsfonden-projektet En brottarmatta utan gränser och hur kommer det in i parabrottningen? - Den är faktiskt i fas. Vi har nått ut till dem vi har planerat. Vi håller fortfarande på att träna så många som möjligt, så vi har nått de flesta målen. När restriktionerna släpper hoppas vi att det kommer ge lite grädde på moset.
Vad ser du mest fram emot 2022 när det gäller parabrottningen? - Aktiviteter, aktiviteter och åter aktiviteter! Vi kan se att det finns medlemmar i svenska brottningsföreningar som har funktionsnedsättningar och ingår i LOK-stödet och föreningslivet. Det har varit en stor fråga på agendan länge.
Hur är intresset i brottningsföreningarna att ansluta till parabrottningen? - Intresse är stort men det har varit lite långsamt där också på grund av restriktionerna, så det blir jättespännande om de nu släpper. När jag är ute och tävlar, och träffar på andra tränare får jag höra: ”Vilken cool grej ni gör. Vi skulle också gärna vilja få igång det här!”
Du nämnde Martin Lidberg och Johanna Lindborg. Har du några planer på att använda brottarstjärnor till parabrottningen mer? - Definitivt, svensk brottning skulle inte vara svensk brottning utan våra brottare. Vi använde åtta landslagsbrottare till en film för ökad rörelse på landets grundskolor och grundsärskolor nyligen: Johanna Lindborg, Jonna Malmgren, Amelia Samuelsson, Alex Bjurberg Kessidis, Kevin Makota Ström, Ardit Fazljija, Hamza Sertcanli och Ilias Ayhan. Det kan bli aktuellt igen.
Varför är brottning en bra paraidrott? - Jag måste nog citera Måns Möller där: Det är enkelheten. Du byter bara om. Du behöver ingen utrustning, hoppa ut på mattan och så är det bara att brottas.
Vad har de två åren du har hållit på med parabrottning betytt för dig? - Ryggskott på grund av allt skrivsbordssittande! Och glädje, väldigt mycket glädje! Det jag börjar märka av nu är det att folk kan stoppa mig på lite olika ställen och fråga om det är jag som jobbar med detta projekt - och det gör jag ju fast vi är jättemånga som är involverade. Det är allt ifrån brottare och folk på förbundet till föräldrar som hjälper oss att driva denna fråga. Det är ganska härligt med den uppmärksamheten.
|
|
|
|
|