Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om hur många som sökt till gymnasiet i år.
Högt söktryck till gymnasieskolan
 
Karin Soffiantini-Yildiz. Foto: Bengt Säll
Den här veckan stängde ansökningswebben, och det var hela 30 649 sökande till ett i det närmaste heltäckande utbud i vår gymnasieregion. 

Indra funkade fint ända till slutet, förutom en incident på söndagen som snabbt felsöktes och åtgärdandes inom två timmar. Stabiliseringsprojejektet har gett resultat.

Jag vill tacka alla studie- och yrkesvägledare för ert fantastiska jobb som hjälpt de sökande att göra kloka och väl underbyggda val.

Nu påbörjar beslutsfattarna yttrande- och beslutshanteringen i Indra och vi jobbar på högvarv med att registrera ansökningar från elever från andra län i landet.

Detta är tredje året som vi använder oss av antagningssystemet Indra, och till i år har vi lyft elevsidan till en modernare version där vi tillgänglighetsanpassat och förbättrat kapaciteten och prestandan. Jag hoppas att ni tycker att det stödmaterial vi publicerat är givande och användbart.

När det gäller den administrativa sidan gjorde vi förra året en ny informationsklassning som visade att vi behövde en flerfaktorsinloggning, MFA, och den införde vi i december. Kanske lite krångligt initialt, men jag hoppas att ni som behövt hjälp har kunnat få support via våra instruktionsfilmer, av oss på Gymnasieantagningen direkt eller via vår leverantör.

Förutom ett smidigare ärendehanteringssystem för snabbare och mer kvalitativ mejlsupport kan du nu även chatta med handläggarna. Det är en funktion vi framför allt ser att sökande och vårdnadshavare har hittat till. Jättekul!
Jag ser fram emot fortsatt gott samarbete!

Karin Soffiantini-Yildiz
Verksamhetschef Gymnasieantagningen
Aktuellt just nu
 
Ansökan är stängd - 30 649 sökte
 
I Indra finns en lista på alla som sökt till gymnasieskolan. Listan ger den mottagande gymnasieskolan en detaljerad bild av antalet sökande och vad de har sökt för inriktning, språkval med mera. Här får gymnasieskolan ett bra underlag för vidare planering av skolans organisation och eventuella justeringar som kan behöva göras i relation till antal sökande.

Länk till till avsnittet on sökande till gymnasieskolan i Indramanualen.
Här hittar du sökandestatistik

Statistik från Indra analys
 
Indra analys består av avidentifierad och aggregerad statistik och uppdateras med färsk statistik från Indra varje morgon. Du som huvudman för en mottagande gymnasieskola kan ta fram statistik under pågående ansökningsperiod.
Från det att simuleringskörningarna startar i början av mars kommer även den statistiken att synas i Indra analys. All statistik som tas fram kan också exporteras till Excel.

Länk till sidan om Indra anlys (Personalsidan på webben)
Har du koll på blanketter och antagningsunderlag?
 
Nu när antagningen har stängt är det viktigt att du som studie- och yrkesvägledare eller överlämningsansvarig är uppmärksam på vilka av de gymnasiesökande du hanterar som behöver ha blanketter uppladdade i sin ansökan, liksom när och var dessa ska laddas upp.

Vi har uppdaterat vår blankettsida på webben och fyllt på med ny information. Vi hoppas att ni ska tyka att den är lätt att navigera i.

Läs mer om våra blanketter här (Personalsidan på  webben)
Läs mer om antagningsunderlag här (Personalsidan på webben)
Notera också särskilt tidplanen för blanketter. (Personalsidan på webben)
 
Nu startar yttrande- och beslutshanteringen i Indra 
 

Vyerna för yttrande- och beslut öppnas i Indra den 17 februari och stängs inför den preliminära antagningen den 7 april kl. 23.59. Efter elevernas omvalsperiod är klar den 17 maj kan ni påbörja yttrandehanteringen igen.
Läs mer om beslutshantering. (Personalsidan på webben)
Information om färdighetsprov
 
Den 17 februari går information om färdighetsprov ut till eleverna, Efter att informationen skickats ut från Indra är det därför viktigt att ni ute på gymnasieskolorna kontrollerar om det tillkommit och registrerats nya ansökningar efter det angivna datumet och då själva tar kontakt och meddelar de sökande om tid för prov.

I Indra kan ni se datum för när en elevs ansökan registrerats under vyn Placering>Färdighetsprov>Kolumnerna Ansökan och Ändrad.

Läs mer om färdighetsproven i Indramanualen
Elevenkäten år 2 i gymnasieskolan
 

Den 28 februari (måndag vecka 9) stänger den länsgemensamma elevenkäten i gymnasieskolans år 2. Ni som ännu inte anmält era elever eller har elever som ännu inte svarat på enkäten ska göra det nu. Det går alltså fortfarande att anmäla sina elever men svarstiden kommer inte att förlängas.

Har du frågor om anmälan eller om enkäten? Mejla till skola@origogroup.com
Indra stänger inför den preliminära antagningen
 
Gymnasieantagningen stänger Indra den 7 april för att göra kontroller inför den preliminära antagningskörningen. Indra öppnar för skolor och beslutsfattare samt elever den 19 april då resultatet av den preliminära antagningen visas.

Meddelanden från Indra
 
Håll koll på skräpposten, för ibland hamnar meddelanden från Indra där. Om du får många meddelanden från Indra om samma sak betyder det att du har många roller och arbetar på flera skolor.

Befattningar och behörigheter i Indra
Uppdaterad introduktionsfilm om Indra
 
Nu har vi uppdaterat introduktionsfilmen om Indra, den så kallade ”Grundkursen i Indra”. Du hittar den längst ner på Indrasidan bland det andra stödmaterialet när du jobbar i Indra. (Personalsidan på webben)
 
Ny film om kommunernas aktivitetsansvar
 
Skolverket har gett ut en ny film om kommunernas aktivitetsansvar. Filmen vänder sig till rektorer, huvudmän och politiker och är en introduktion inför arbetet med att organisera kommunernas aktivitetsansvar, KAA. Se filmen och läs om kommunernas aktivitetsansvar! (Skolverkets webbplats)
Tidplan
 
15 februari
 

Ansökan stängdes för eleverna

16 februari
 
Sista dag att ladda upp följande blanketter:
  • Beslut om målgruppstillhörighet för gymnasiesärskolan
  • Särskilda skäl för mottagande i annan kommun

17 februari
 
  • Den information gymnasieskolorna lagt in om färdighetsprov skickas till de sökande via Indra.
  • Yttrande- och beslutsvyerna öppnar i Indra.
11 mars
 
Sista dag att ladda upp följande blanketter:
  • Antagningsunderlag för IM
  • Antagningsunderlag IMS
  • Fri kvot särskilda omständigheter
  • Pedagogisk överlämningsinformation till gymnasiesärskolan
  • Särskilt behovsunderlag för ansökan till utbildningar med specialpedagogisk verksamhet.
18 mars
 
Betygsregistrering öppnar för gymnasieskolor i Indra (gäller elever på IM-program som får grundskolebetyg).
 
6 april
 
Onsdagen den 6 april är sista dag för gymnasieskolor att lägga ner en utbildning eller starta en ny utbildning. Detta för att eleverna ska hinna informeras och göra omval innan ansökan stänger inför slutantagningen.
 

Länk till  avsnitt  i Indramanualen.
 
7 april
 
 
Gymnasieantagningen stänger Indra 7 april för att göra kontroller inför den preliminära antagningskörningen.

19 april
 
Resultatet av den preliminära antagningen är klar. Indra öppnar för skolor och beslutsfattare samt eleveroch resultatet av den preliminära antagningen visas.

 
Länkar
 
Här kan du läsa om alla viktiga datum under året. (Personalsidan på webben)
 
 
Vanliga frågor vi får
Nytt sätt att logga in i Indra
 
Vi får många frågor från skolpersonal och beslutsfattare om det nya sättet att logga in i Indra. Här hittar du en beskrivning och tips på lösningar om det inte fungerar. (Personalsidan på webben)
Aktiviteter
Beslutsfattarträff den 24 februari 
 
Gymnasieantagningen Storsthlm bjuder in till årets beslutsfattarträff för kommunernas beslutsfattare och kontaktpersoner. Träffen blir digital. Tid: 9-10.30. n En inbjudan kommer inom kort.
I nästa nyhetsbrev
 
Nästa nyhetsbrev kommer ut i april och då kommer du få läsa om den preliminära antagningen, slutbetygsregistrering och om vad gymnasieelever tycker om sin skola och utbildning med mera. 
Om nyhetsbrevet
 

Vi fortsätter att skicka ut nyhetsbrevet varannan månad (oktober, december, februari, april, juni). Nyhetsbrevet vänder sig till alla som arbetar med ansökan och antagning till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan och hjälper dig att hålla koll på händelser och viktiga datum under hela antagningsåret.

Har du fått nya kollegor som ännu inte prenumererar på nyhetsbrevet? Då kan du vidarebefordra nyhetsbrevet och anmälningslänken till din nya kollega.
Frågor?
 

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gymnasieantagningen@storsthlm.se.