Gemensamma IT-tjänster förbättrar säkerheten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det är mycket som händer inom Svenska kyrkan på samverkan- och digitaliseringsområdet. För att underlätta för församlingar och pastorat att få samlad aktuell information om den utvecklingen skickas detta nyhetsbrev ut till dig som är kyrkoherde eller ordförande i kyrkorådet. Det ges ut av nationell nivå i samarbete med stiften.
 
Allt administrativt stöd samlat på ett ställe
 
Information om de stödjande administrativa tjänsterna finns samlade i Tjänsteportalen på intranätet. Här är det lätt att få en överblick över tjänsterna, vilket underlättar för församlingar och pastorat som vill ansluta sig. Genom att använda gemensamma tjänster kan församlingar och pastorat lägga mindre tid på administration och få mer tid och resurser över till den grundläggande uppgiften. Tjänsteportalen innehåller för närvarande sex tjänster. Vid sidan av tjänsterna i portalen kan församlingen få stöd från stiftens servicebyråer.
Tjänsteportalen – här kan du läsa mer samt anmäla intresse till de prioriterade tjänsterna
Läs mer om vilken typ av stöd det går att få från stiftens servicebyråer
 
Gemensamma IT-tjänster förbättrar säkerheten
 
Det pågår mycket arbete inom Svenska kyrkan för att höja informations- och IT-säkerheten. Pelle Djerf, IT-chef på kyrkokansliet, berättar hur man genom att ansluta till de gemensamma tjänsterna förbättrar säkerheten och dessutom frigör tid till den grundläggande uppgiften.
Läs mer om vad församlingar och pastorat kan göra
Här kan du se en film där Pelle Djerf berättar mer
 
Nytt om tjänsterna
 
 
Föranmäl intresse för det nya gemensamma kyrknätet
 
Nu kan stift, församlingar och pastorat anmäla intresse för att ansluta till det nya gemensamma kyrknätet. Det nya kyrknätet ger en högre grad av säkerhet och förbättrade funktioner.
Anmäl intresse här
 
Ny vpn-klient ökar säkerheten i nya kyrknätet
 
Ett av de bästa sätten att jobba säkert hemifrån är via en vpn-lösning. Idag använder närmare 8 000 medarbetare inom Svenska kyrkan Pulse Secure för att komma åt kyrknätet. För att det nya gemensamma kyrknätet ska bli ännu säkrare kommer nuvarande lösning bytas ut mot en ny.
Läs mer om den nya vpn-klienten
 
Nu startar utredningen kring en eventuell gemensam ekonomiservice
 
Kyrkomötet 2021 gav kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en gemensam ekonomiservice. Syftet med en eventuell gemensam ekonomiservice är att den ska leda till ökad kvalitet, ekonomisk hållbarhet och minskad sårbarhet för Svenska kyrkan i sin helhet. Slutrapporten ska vara klar i maj och kommer användas som ett underlag till kyrkostyrelsens skrivelse till kyrkomötet i ärendet.
Läs mer om utredningen
 
Förbered församlingen eller pastoratet inför intranätsbytet
 
Nuvarande intranät stänger 2023. Det inomkyrkliga stödet med nyhetsflöde och gemensamt innehåll lanseras med Kornet i oktober. För de som redan anslutit sig till Microsoft 365 finns stöd för internkommunikation i form av organisatoriska team. 
Läs mer om hur församlingen eller pastoratet kan förbereda sig för att flytta ut från nuvarande intranät
 
Nya inställningar för ökad digital säkerhet 
 
Nu introduceras ett informationsskydd för att skydda filer och e-postmeddelanden. Alla med @svenskakyrkan.se-adress påverkas när möjligheten införs att klassificera information som öppen, inomkyrklig eller särskilt skyddsvärd.
Lär dig om inställningar och informationshantering med den ökade digitala säkerheten
 
Digitalt stöd för samarbetet med förtroendevalda
 
Församlingar, pastorat och stift kan få digitalt stöd genom våra gemensamma verktyg.
Läs mer om vilket digitalt stöd förtroendevalda kan få i sina uppdrag
 
Förberedelse för systembyte pågår inom den gemensamma lönetjänsten
 
Fler och fler församlingar, pastorat och stift ansluter sig till Svenska kyrkans löneservice. För att ytterligare förbättra kvaliteten och fortsätta utveckla den gemensamma lönetjänsten ska ett systembyte genomföras under året.
Ta del av den senaste informationen om den gemensamma lönetjänsten
 
Digitalisering & samverkan är ett nyhetsbrev som skickas ut från kyrkokansliet i Uppsala i samverkan med stiften, för att informera om beslut, uppdateringar och nyheter som berör Svenska kyrkans långsiktiga strategi för digitalisering och samverkan. Läs mer om ämnet och ta del av hela strategin på intranätet.