Fler platser när restriktionerna hävs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Snart är det tisdag! 
 
Ibland sniglar sig dagarna fram, men torsdag 10/2 kan du äntligen boka plats på Tisdagsföreläsningarna på Rigoletto, som startar 8/3Föreläsningsserierna på biografen Sture kommer inte att flyttas då de flesta restriktioner tas bort 9/2. Det finns fortfarande platser på serierna La Belle Epoque, Japan — igår och idag och Starka kvinnors renässans. Det kommer även att finnas fler platser än aviserat på serierna i Katasalen på ABF-huset. 
 
Detta gäller från och med 9 februari
 
  • Nästan alla restriktioner som påverkar Senioruniversitetets verksamhet i vår tas bort
  • Många arrangemang, även de som idag ser ut att vara fullbokade, kommer att kunna ta emot fler deltagare. Antalet platser höjs till det vanliga. Vi bokar in reserver och öppnar för fler deltagare
  • Inga arrangemang flyttas från biografen Sture, vår nya lokal, till Rigoletto (vilket vi tidigare har varslat om)
  • Tisdagsföreläsningarna startar 8/3, på Rigoletto som vanligt, de två första föreläsningarna flyttas till 3/5 och 10/5
  • Följ de allmänna rekommendationerna och de speciella restriktionerna för ovaccinerade. Stanna hemma om du har symptom. Tvätta händerna eller använd handsprit
En kopp kaffe under tisdagsföreläsningen!
 
Observera att de två första föreläsningarna flyttas till den 3 respektive 10 maj. Serien startar med Hälsingegårdarnas inredningskultur – en färgrik tidsresa den 8/3.
Vårens tisdagsföreläsningar erbjuder som vanligt en rad intressanta och varierade ämnen, som t. ex. 22/3 Unna Saiva — en skändad samisk offerplats, 12/4 Att flytta en stad – exemplet Kiruna3/5 Nyfiken på kaffe och sist men inte minst 10/5 Hon kallades Daisy – en prinsessa före sin tid. Prinsessan Christina, fru Magnuson berättar (tillsammans med författaren Carl-Otto Werkelid) om sin farmor kronprinsessan Margareta, Gustaf VI Adolfs första hustru.
 
La Belle Époque
 
Frankrikes ”vackra epok” är en tid av stora sociala motsättningar men också en ny blomstringstid för musik och konst. Paris blir platsen för spännande nyskapande, där det akademiska möter det folkliga, historien möter samtiden och där musik och konst färgas av äkta eller förfalskade intryck från avlägsna kolonier. Start 24/2. Ges på plats eller distans.
 
 
 
Japan – igår och idag
 
Ett rike av öar, berg och hav. Fullt av tradition och kultur men också högteknologiska framgångar. En krigarnation som blev förödmjukad. Ett japanskt mirakel som kom av sig, men ändå världens tredje största ekonomi. I sex föreläsningar om historia, kultur, vardagsliv, politik, ekonomi och säkerhet berättar vi om ett land som väcker nyfikenhet.
Start 3/3. Ges på plats eller distans.
 
 
De starka kvinnornas renässans
 
Anna Carlstedt, fil.dr i litteraturvetenskap, återvänder gärna till renässansen, denna lysande men blodiga epok. Renässansens starka kvinnor var inte alltid helgon, utan tvärtom ofta grymma och blodtörstiga. Men de kan ändå inspirera med sitt mod och sin vilja att bryta ny mark. Här möter vi drottning Kristina som vägrade gifta sig, avsade sig kronan och konverterade till katolicismen och Cecilia Vasa (bilden), kung Gustavs mest kända dotter, som uppfostrades till en foglig prinsessa och hustru men som istället anlitade sjörövare för att plundra skepp och blev boss för en av våra största vapenindustrier.
Start 3/3
 
Nu finns det plats för fler!
 
Serierna Som man ropar i skogen …och Fyrar – vägvisare, symboler och kulturarv som nu är fullbokade kommer när restriktionerna hävs den 9/2 att kunna ta emot fler anmälningar förutom de som nu står som reserver. LIkaså kommer Serien Arkeologi i nytt ljus,  som startar senare i vår, att flyttas till Katasalen som kan ta emot 140 deltagare när restriktionerna lättar.
Som man ropar i skogen...                                 Läs mer och anmäl 
Fyrar – vägvisare, symboler och kulturarv      Läs mer och anmäl 
Arkeologi i nytt ljus                                              Läs mer och anmäl
 
 
 
Allt om vår coronaanpassning