16 februari öppnas anmälan till ett digert och gratis program för kompetensutveckling. Missa inte anmälan!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 2 2022
Välkommen till digi-KOM 6-7 april!
 
Vi ställer om till digitala KOM-dagar även i år. Planering pågår för att skapa ett program för det digitala formatet och skapa förutsättningar för nätverkande fastän vi inte kan ses i Uppsala.
 
 

Anmälan öppnar 16 februari
 
Lärdomar och positiva erfarenheter från förra årets Digi-KOM tas med i upplägget för detta år. Anmälan öppnar den 16 februari och eventet blir kostnadsfritt.
Läs mer om upplägget på intranätet.
KOMMUNIKATION SOM MISSION
 
Kommer 55+ att återinträda?
 
Under 2021 har vi i nyhetsbreven presenterat livshändelser från 5 år och uppåt. Nu är det dags för 55 plus, en ålder där det händer mycket i livet.

Läs mer på Mitt i livet 55+ - Svenska kyrkan intranät - Kommunikation.
 
Livshändelser och bildspråk
 
På intranätet finns ett antal olika livshändelser beskrivna. Livshändelserna är snittåldrar utifrån de studier som Kyrkokansliet har gjort med hjälp av SCB-data. Varje livshändelse är kopplad till en livssituation och Gustaf Hellsing har gjort en film på en av de föreläsningar som finns på Kommunikation som mission.
 
Fyra nyinspelade föreläsningar
 
Materialet på intranätssidan Kommunikation som mission uppdateras löpande. Nu finns fyra nyinspelade föreläsningar. Du behöver inte se hela – på Vimeo finns tidangivelser och du vill se ett särskilt avsnitt.
 
Introduktionsföreläsningen - filmen där Magdalena Widmarkberättar om Svenska kyrkans kommunikativa förmåga i ett kommunikationslandskap i förändring. Gula gruppen och nycklar till en effektiv kommunikation
Att vara kyrka på nätet
Lina Beutler, samordnare för sociala medier på kyrkokansliet i Uppsala, samtalar med nätprästen Charlotte Frycklund om att vara kyrka på nätet
Bildspråk och livshändelser
Gustaf Hellsing, bildstrateg berättar om hur olika typer av bildspråk fungerar i relation till olika åldersgrupper och livssituationer
Kommunikativa möten
Magdalena Widmark berättar om förutsättningarna för ett kommunikativt möte, var kyrkan möter människor i dag och hur man systematiskt kan arbeta med möten.
WEBBEN
 
Snart börjar fastan
 
På intranätssidan för fastan hittar du information som hjälper dig kommunicera om fastan. Läs allt om Act Svenska kyrkans fasteaktion 2022 och få tips på sidor med information om fastan och alla dess särskilda dagar.
 
 
Nå fler konfirmander med Konfasök 2.0
 
Med hjälp av Konfasök 2.0 kan din församling nå ut bredare och tydligare till unga människor med era konfirmationsalternativ, samtidigt som administrationen blir enklare.
  • På intranätet hittar du det du behöver för att komma igång:
  • Nå fler konfirmander enklare, film på knappt två minuter
  • Demonstration på sex minuter av hur du arbetar med Konfasök
  • Fyra steg för att börja med Konfasök 2.0 i din församling
  • Frågor och svar, lathundar och e-utbildning.
 
Publicera lediga tjänster med hjälp av Varbi
 
Lediga tjänster och lediga jobb är året om några av de vanligaste sökorden på Svenska kyrkans webbplats. Genom att integrera det upphandlade rekryteringsverktyget Varbi med externwebben går det att förenkla både för de som ansvarar för annonseringen och för de arbetssökande.
Läs mer om avtalet med Varbi och kopplingen till externwebben.
 
Dela ett bildspel från högtidsgudstjänsten
 
Nu kan du använda material från gudstjänsten då ärkebiskopen framförde ursäkten till det samiska folket.
Det här kan vara särskilt användbart för dig som är redaktör i en församling som ligger i ett förvaltningsområde för samiska.

Anvisningar hitta du på intranätet och hur du använder gemensamt material på svenskakyrkan.se.
 
Med Fotoware mobile har du Ikon i mobilen
 
Med hjälp av appen Fotoware mobile kan du arbeta i Ikon i mobilen nästan lika smidigt som i datorn. Du kan söka, ladda ner, skicka bilder och hantera album. Om du är administratör i en församling/pastorat som har egen mapp i Ikon kan du dessutom ladda upp bilder direkt från mobilen.
Appen är gratis att ladda ner och ingår i den licens kyrkokansliet har med Fotoware.
 
Julkampanjen nådde långt i bruset
 
2021 års julkampanj genomfördes i hård konkurrens om människors uppmärksamhet. Ändå observerades den av 40 procent av den svenska befolkningen och var tredje i åldern 22-40 år. Mer om resultatet kan du läsa på intranätet.
 
INSAMLING
 
Rekordresultat i julinsamlingen!
 
Act Svenska kyrkans julinsamling Bryt en tradition avslutades på trettondag jul. Nu är alla insamlingar registrerade och håller på att sammanställas, för att på fredag 4 februari kommuniceras via Act Svenska kyrkans webbsida, intranät och sociala medier. Målet att tillsammans samla in 42 miljoner är nått, och mer därtill! Se kampanjresultatet på intranätet (uppdateras fredag morgon) och dela gärna via församlingens kanaler.
 
Hjärtliga presenter - inlägg att dela i some
 
En kortfilm med mentormammor och länk till Act Svenska kyrkan gåvoshop till Alla järtans dag – med presenter som verkligen betyder något.
Var gärna med och dela vårt inlägg!
 
Fasteaktionen startar i februari
 
2022-års fasteaktion går under rubriken Dela lika under samma himmel och går i gång den 27 februari 2022. Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Mer om fastekampanjen på Kampanjsidan på intranätet.
WEBBSHOPEN
 
Ordensband med Svenska kyrkans logotyp
 

Beställ ett ordensband när ni vill visa att ni representerar Svenska kyrkan.
Materialet är återvunnen polyester och kostar 10 kr/st.
 
Utförsäljning - passa på!
 
Inom kort börja vi sälja ut material som användes i kyrkovalet.
Ta chansen och ta hem:
  • plexiskärmar
  • host/avståndsskydd
  • visir för flergångsbruk
Allt finns i webbshopen där du också hittar Håll avstånd - material.
GEMENSAMT ANSVAR
 
Lokalförsörjningsplanen med verktyg för din kommunikation
 
Arbetet med lokalförsörjningsplanerna fortsätter i pastorat och församlingar och som stöd finns mycket bra material. Ida Gäskeby leder dig genom den digitala utbildningens tio avsnitt som går att se när det passar. Missa inte heller verktygslådan för kommunikation där du hittar ett helt paket om förändringskommunikation.

Allt material hittar du på intrnätet.
 
Hur kan vi göra kulturarvet mer tillgängligt?
 
Nu kan församlingar, tillsammans med andra aktörer, söka kyrkoantikvarisk ersättning för utvecklingsprojekt som ökar kunskapen om det kyrkliga kulturarvet.
Ett fokusområde handlar om användning och tillgängliggörande, till exempel genom kommunikation.
På svenskakyrkan.se hittar du mer information, kriterier för ansökan och ansökningshandlingar. Ansökan ska vara inlämnad den 28 februari.
 
UTVECKLAD DIGITAL ARBETSPLATS
 
Senaste uppdateringarna om den inomkyrkliga och interna kommunikationen
 
Inomkyrklig kommunikation handlar om innehåll som är relevant oavsett vart i Svenska kyrkan en mottagare befinner sig, sådant ska ligga på Kornet när det lanseras i oktober.
Internkommunikation är det vi kommunicerar med våra kollegor inom den ekonomiska enheten (församlingen med egen ekonomi, pastoratet eller stiftskansliet), den hanteras bäst i organisatoriska team.
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se