Fjärde vågen tvingar socialtjänsten att prioritera
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fjärde vågen tvingar socialtjänsten att prioritera
 
Smittspridningen ökar snabbt och bristen på omsorgspersonal är större än någonsin. Nu måste vi behålla fokus på de insatser som bromsar smittan. Det skriver Åsa Furén-Thulin chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Corona – stöd för chefer om arbetsmiljö och personalfrånvaro
 
SKR uppdaterar löpande frågor och svar för arbetsgivare med anledning av pandemin. Här finns bland annat verktyg att säkra arbetsmiljön och vägledning om arbetsgivares möjligheter och befogenheter att hantera omfattande personalfrånvaro.
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
 
Förbered för brukarundersökningar 2022
 
Den 15 mars håller SKR uppstartsmöten för årets brukarundersökningar inom IFO, funktionshinderområdet samt placerade barn och unga. Mötena är digitala och kostnadsfria.
Brukarundersökningar socialtjänst
 
Staten vältrar över kostnader för personliga assistans
 
Trots ett förväntat överskott i kommuner och regioner för 2021 finns det verksamheter som år efter år drabbas av underskott. I kommunerna är det ofta verksamheter inom socialtjänsten, där kostnader för personlig assistans ingår. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen 
 
Regeringen måste finansiera reform för våldsutsatta
 
Den nya regleringen av skyddat boende är bra, men ska den fungera,  måste regeringen finansiera reformen. Det skriver Arion Chryssafis, ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Bristande finansiering försvårar för kommuner att stödja utsatta
 
Mer från SKR 
 
 
Rekvirera medel för digitalisering inom äldreomsorgen
Regeringen och SKR har tecknat en överenskommelse om 200 miljoner kronor för att ge kommuner bättre förutsättningar att utveckla äldreomsorgen med stöd av välfärdsteknik och digitala arbetssätt under 2022. Kommuner kan rekvirera medel via kammarkollegiet.
182 miljoner går direkt till kommuner
 
Nytt forskningsprojekt om samverkan i äldreomsorgen
Forte har beviljat 6 miljoner kronor till ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om Senior alert – Sveriges största kvalitetsregister för vård och omsorg. Projektet ska undersöka hur samverkan fungerar inom och mellan äldreomsorgen och olika verksamheter, med fokus på  förebyggande arbete för äldre inom vård- och omsorgsboende.
Projektet Senior alert – ett medel för bättre vård (SeSam)
 
25 miljoner kronor till arbete med jämställdhet och kvinnofrid
Regeringen har beviljat medel för år två i SKR:s treåriga satsning på jämställdhet och kvinnofrid. I satsningen ingår ett pilotprojekt för jämställd socialtjänst, där b.la Brigitta Persdotter, lektor i socialt arbete, medverkar. Utöver det fortsätter SKR:s kvinnofridssatsning som stödjer kommuner att utveckla arbetet med våldsutsatta, barn och våldsutövare.
Satsning på jämställdhet och kvinnofrid 2021-2023
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips om goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner och regioner. Här listar vi några från socialtjänsten. Låt dig inspireras!
Att fråga på rutin hjälper Sollentuna att nå fler våldsutövare
Sollentuna kommun var väl rustade när socialtjänstens nya ansvar för våldsutövare trädde i kraft augusti 2021. Sedan 2020 har kommunen ställt frågor om våldsutövande på rutin, vilket har lett till att fler förövare kunnat erbjudas stöd att sluta.
Lärande exempel från Sollentuna
 
Att arbeta barnrättsbaserat inom familjerätten
Hösten 2020 inledde familjerätten inom Östermalms stadsdelsnämnd i Stockholm ett utvecklingsarbete med siktet att bli en barnrättsbaserad familjerätt. Målet var att ta fram en modell och en handlingsplan.
Lärande exempel från Stockholm stad
 
Digitalisering av hemtjänsten i Övertårneå
Hur kan en liten glesbygdskommun, där 10 procent av invånarna är över 80 år, tillgodose hjälp i hemmet? Övertorneå gör det med hjälp av GPS-spårare, automatiska medicinutdelare, digitala dörrlås och tillsynskamera.
Lärande exempel från Övertårneå
 
Kurser och konferenser 
 
 
8 februari
Systematisk uppföljning – stöd till försörjning
Gör kommunens insatser skillnad för dem som behöver stöd till egen försörjning? Under fyra digitala workshops och en avslutande heldag lär du dig använda individbaserad systematisk uppföljning som verktyg att utveckla verksamheten utifrån faktisk kunskap. Start 8 februari.
Sista anmälningsdag 4 februari
 
8 mars
Förebyggande arbete – på väg mot omställning i sociala arbetet
Vad krävs för att ställa om till ett mer förebyggande arbete? Hör om utredningarna på området och det senaste utvecklingsarbetena inom TSI – tidiga samordnade insatser. Medverkar gör även forskarna Torbjörn Forkby och Mats Tyrstrup.
Sista anmälningsdag 7 mars
 
16 mars
Aktuellt inom socialpolitik
Få koll på de mest aktuella frågorna inom socialtjänstens verksamhetsområden. Under en heldag lyfter vi de viktigaste lagändringarna, utredningarna och nationella satsningar som är på gång just nu. För dig som är chef, strateg eller förtroendevald.
Sista anmälningsdag 15 mars
 
23–24 mars
Excel som verktyg för systematisk uppföljning
Lär dig använda Excel som verktyg för individbaserad systematisk uppföljning. Utbildningen sker digitalt och varvar genomgångar med praktiska övningar. Två workshops á tre timmar.
Sista anmälningsdag 14 mars
 
6 april
Utveckla stöd och insatser till äldre
En utbildnings- och inspirationsdag om hur individbaserad systematisk uppföljning kan användas för  verksamhetsutveckling inom äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. Utbildningen är digital och kostnadsfri.
Sista anmälningsdag 1 april
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Nio av tio kommuner har fältarbetare
Nästan nio av tio stora kommuner och stadsdelar driver socialt fältarbete med  barn och unga, medan andelen är lägre i mindre kommuner. Det visar Socialstyrelsens första nationella kartläggning på området.
Styrka att fältarbetet anpassas lokalt
 
Delta i kampanj mot våld i ungas nära relationer
1 februari – 31 mars genomförs en kampanj för att uppmärksamma och förebygga killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Kommuner har möjlighet att ladda ner/beställa tryckt och digitalt material.
Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00