För första gången någonsin är ärkebiskopsmötet digitalt och alla är välkomna att delta. Nu finns banners, korta texter och inläggsförslag till sociala medier så att vi kan nå ut med inbjudan till alla medlemmar.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 1 2022
En värld av grannar
 
Så kan du sprida ärkebiskopens möte
 
Den 20-24 februari inbjuder ärkebiskopen till möte, A Week of Neighbours. Mötet har fokus på migrationsfrågor och är en manifestation för medmänsklighet.

För första gången någonsin är mötet digitalt och alla är välkomna att delta.
Nu finns banners, korta texter och inläggsförslag till sociala medier så att vi kan nå ut med inbjudan till alla medlemmar.
Läs mer och ladda ner material om ärkebiskopens möte på En värld av grannars intranätsida.
Ursäkt till det samiska folket
 
Stöd för din kommunikation om försoningsarbetet
 
Uppdaterat material om Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket finns på externwebben.

intranätet kan du läsa mer om ursäkten och försoningsarbetet – orsaker och det framtida arbetet. Här finns också länkar till material som du kan använda när du kommunicerar om försoningsprocessen och ursäkten.
 
Filmer och annat material
 
På intranätet finns bland annat filmer och bildspel från högtidsgudstjänsten 24 november 2021. Här finns också annat som du har användning för i kommunikationen.
Agendan från högtidsgudstjänsten innehåller mycket information och finns att ladda ner på svenska och engelska i webbshopen. Det pågår också arbete med att ta fram nya bilder inom området.
Sidorna på externwebben och intranätet kommer att uppdateras löpande under det fortsatta arbetet, som beräknas pågå till och med 2031.

Fördjupande material på svenskakyrkan.se/samiska.
Sammanfattning och länkar på intranätet
KOMMUNIKATIONSMATERIAL
 
Uppdaterat material om Jourhavande präst
 

I Svenska kyrkans webbshop hittar du nyproducerat kommunikationsmaterial om Jourhavande präst. Du kan beställa foldrar, infokort och pappersnäsdukar. Du kan också ladda ner affischer. Kom ihåg att du måste vara inloggad i webbshopen för att hitta materialet.
 
Funkisteologi med användning
 
Nu finns det en ny broschyr som du kan använda i arbetet med tillgänglighet. Den är baserad på skriften Gåvan att finnas till – Om kyrkan och funktionshinder. Broschyren är lätt att skriva ut och kan användas för samtal och reflektion.

Läs mer om Gåvan att finnas till på Svenska kyrkans intranät.
Ladda ner Gåvan att finnas till (gratis) eller beställ en tryckt version på SKR:s hemsida
 
Fortsätt att bjuda in och hålla avstånd
 
I webbshopen finns material som hjälper oss att träffas smittsäkert. Du hittar servetter, dekaler och annat informationsmaterial. Använd dem i kommande sammankomster, gudstjänster och andra tillfällen.
UTVECKLAD DIGITAL ARBETSPLATS
 
Nya inställningar för ökad digital säkerhet påverkar dig
 
Svenska kyrkan introducerar informationsskydd för att skydda filer och e-postmeddelanden och följa utvecklingen i samhället. Alla med @svenskakyrkan.se-adress påverkas när möjligheten införs att klassificera information som öppen, inomkyrklig eller särskilt skyddsvärd.
Lär dig om inställningar och informationshantering med den ökade digitala säkerheten.
 
Var beredd – snart stängs nuvarande intranät
 
Nuvarande intranät stänger 2023. Det inomkyrkliga stödet med nyhetsflöde och gemensamt innehåll lanseras med Kornet i oktober. Redan nu finns organisatoriska team för de som anslutit till Microsoft 365.
Förbered dig redan nu för att flytta ut från nuvarande intranät. Planera vem som ska göra vad, när det ska göras och hur det ska gå till lokalt.
 
Digitalt stöd för samarbetet med förtroendevalda
 
Församlingar, pastorat och stift med behov av digitalt stöd kan nyttja erbjudanden med stöd från nationell nivå i form av gemensamma verktyg.
Fundera över förtroendevaldas behov av digitalt stöd i sina uppdrag.
 
Svenska kyrkan i Teams
 
Syftet med det organisatoriska teamet är att stötta den interna kommunikationen. Som ny användare av ett organisatoriskt team finns det en del att tänka på.
Ta del av det senaste stödmaterialet om organisatoriska team.

Tillvalstjänsten Microsoft 365 Audio conferencing gör det möjligt att ringa in till ett telefonnummer för att ansluta till ett möte i Teams.
Avgör om du eller någon kollega i församlingen, pastoratet eller stiftskansliet bör ha Microsoft 365 Audio för att boka teamsmöten som går att ringa in till.
KOMPETENSUTVECKLING
 
Anmälan till KOM-dagarna öppnar tidigast i februari
 
Planen var att öppna anmälan till KOM-dagarna nu i januari. I dagsläget vet vi inte om det är möjligt att genomföra en fysisk konferens såsom vi önskar och därför väntar vi ett tag till med att öppna anmälan.

Just nu planeras för flera scenarion och skulle den fysiska konferensen ställas in kommer det att bli en helt digital lösning.
Besked kring KOM-dagarna kommer inom de närmaste veckorna. Vi hoppas kunna gå ut med anmälan i nästa nyhetsbrev.
 
Håll er uppdaterade via nyheter på /kommunikation.
 
Webbinarierna tar paus för KOM-dagarna
 
Under våren hålls inga lunchseminarier. Istället samlas vi till KOM-dagarna som genomförs i Uppsala den 6-7 april 2022.
 
Här hittar du höstens alla webbinarier
 
Alla tillfällen finns inspelade och upplagda på intranätet. De senaste är också textade. Välkommen att ta del av dem igen eller tipsa en kollega som missat dem.
INTERNKOMMUNIKATION
 
Femtontusen når nu resursbanken för lärande och undervisning
 

I mitten av januari fick alla som har anslutit sig till Svenska kyrkans Microsoft 365 åtkomst till resursbanken för lärande och undervisning.
Där finns material för att undervisa om kristen tro och tradition, i olika former och för olika målgrupper och situationer. Syftet är att du, oavsett vilken roll du har, ska kunna hämta tips och dela erfarenheter kring lärande och undervisning. Dela med digArbetet med att bygga på med mer innehåll fortsätter. I resursbanken finns ett enkelt formulär för att bidra med eget material.
Du hittar resursbanken på den här adressen: 
svenskakyrkan.se/resursbank/larande-undervisning
INSAMLING
 
Utökad skattereduktion för gåvor
 

Från och med 2022 har beloppet för skattereduktion för gåvor höjts. Det är nu möjligt för privatpersoner att få tillbaka upp till 3 000 kronor, vilket motsvarar 25 procent av gåvobeloppet som getts till Act Svenska kyrkan eller någon annan organisation.
För att få skattereduktion måste varje enskild gåva vara 200 kr eller mer. Totalt under året behöver det sammanlagda beloppet av gåvorna vara minst 2 000 kr till en eller flera av Skatteverket godkända gåvomottagare.
Läs mer: Skattereduktion på dina gåvor - Act Svenska kyrkan
 
Fasteaktionen startar i februari
 
2022-års fasteaktion går under rubriken Dela lika under samma himmel och går i gång den 27 februari 2022. Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Mer om fastekampanjen på Kampanjsidan på intranätet.
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se