Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på december 2021
 
Årets sista månad blev både torr och kall med även vindkraftsproduktion under normalt. Temperaturen hamnade på 2 grader under normalt för månaden och detta tack vare att ett lågtryck drog in under vecka 50 och temperaturen för den veckan blev 3,6 grader över normalt. Nederbörden följde samma mönster och hamnade 73 procent av normalt för månaden men blev 158 procent för vecka 50. Hydrologin inledde månaden med ett underskott på ca 10 TWh men tack vare det torra och kalla vädret så ökade underskottet till ca 16 TWh under december.
Terminspriset
 
På grund av kalla och torra väderprognoser och ett högt spotpris så steg terminspriserna under december till rekordnivåer. Q1 kontraktet nådde 150 €/MWh strax innan jul och 2022 kontraktet över 78€/MWh. De hjälptes av extrema priser på de tyska terminerna som över 440 och 324 €/MWh på kallt väder, oro för den franska kärnkraften och oro för gasleveranserna i vinter vilket fick gaspriserna att skena. Dock vände det under mellandagarna då vädret blev mildare och våtare samt oron i Tyskland minskade. Q1 kontraktet för Norden föll till 100 €/MWh innan det gick i leverans och årskontraktet för 2022 närmade sig 60 €/MWh.
Spotpriset
 
Då vädret under större delen av månaden var både kallt, vilket ger en högre förbrukning, och det blåste lite så vindkraften producerade mindre så steg priserna i hela landet. December blev den dyraste månaden för samtliga områden under 2021. Kylan och den högre förbrukningen i samband med en låg vindkraftsproduktion samtidigt som priserna också var extremt höga nere i Tyskland och övriga Europa. För elområde 3 blev priset i december 2021 180,74 öre/kWh.
Prognos
 
Vädret har skiftat till att vara varmare och våtare med mer vind nu efter årets första vecka och ser ut att fortsätta vara något mildare och mer nederbörd med vindkraftsproduktion över normalt. Och då de tyska priserna också kommit ned något så väntas lägre spotpriser i hela landet. Dock fortsatt höga i södra delarna.