Så når du ditt sparmål
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fondkommentar december:  2021 – Det starkaste börsåret på över ett decennium

Året 2021 har nu passerat, och december, likt många andra månader under året, kan inställa sig i ledet som en med god avkastning. Breda Sverigeindexet OMXSGI stängde på plus 5,2 procent, Breda USA-indexet Dow Jones stängde på plus 3,8 procent.

Trots många stora händelser under året så som nya virusvarianter och ökad smittspridning med nedstängningar av länder och restriktioner till följd, geopolitisk oro, kollaps av ett av världens största fastighetsbolag (Kinesiska Evergrande) och mycket mer, så har vi haft ett fantastiskt starkt börsår. Den svenska börsen i form av OMXSGI stängde året på hela 39,4 procents uppgång vilket är det starkaste kalenderåret sedan 2009. USA-indexet Dow Jones stängde året på 24,8 procent. Europa som region stängde på cirka 25 procents uppgång och tillväxtmarknaderna runt 4 procent.

Nyheterna i december handlade återigen väldigt mycket om spridningen av omikron-varianten av coronaviruset. Denna smittovåg har globalt sett inte lett till samma omfattande nedstängningar och restriktioner som tidigare, vilket såklart varit positivt för företagen. De höga energipriserna fortsätter att ställa till det och väntas bli kvar under vintern. Blir det riktigt kallt under en längre period kommer priserna dessutom tryckas upp ännu högre än vad vi redan sett.
 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Så når du ditt sparmål

Nytt år och nya möjligheter, dags att komma igång med ditt fondsparande? Här kommer våra bästa tips för ett långsiktigt och lönsamt sparande.

Testa vår räknesnurra för att se när du kan nå ditt mål.

Läs mer
 
 
 
Aktiva fondportföljer
Utveckling för våra Aktiva fondportföljer senaste månaden:

Aktiv Defensiv: +1,90 %
Defensiv mixindex: +1,20 

Aktiv Balanserad: +1,97 % 
Balanserad mixindex: +2,04%

Aktiv Offensiv: +1,57 % 
MSCI World: +4,03 %

Aktiv Tillväxt: -0,94 
MSCI EM: +1,64 


(Siffror per 31/12, 30 dagar bakåt, innan avgifter)
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
Consensus Global Select A +10,05%
 
Månadens bästa hedgefond
Alcur Select +5,64%
 
Månadens bästa räntefond
FIRST High Yield +2,59%

Avkastning per 2022-01-12, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.