100 år på Landhausstraße (1922-2022)
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
När hoppet får sig en törn
 
Ett nytt år är här och vi måste inse att pandemin inte är över. Förra årets hopp måste plockas fram igen. Vår optimism måste laddas om och ställas in mot framtiden. Vi går mot ljusare tider både bokstavligt och bildligt. Pandemin är kvar men situationen är annorlunda. Förra årets januari är inte detta års januari. Det är samma men ändå inte samma. Vi har gått framåt, vi har gjort framsteg om än inte så snabba som vi önskar, hoppas eller vill.

På söndag är temat ”Jesus skapar tro” och vi får höra om hur Jesus på olika sätt lever ut sin kallelse genom vilken tro skapas. Vittnesbörden och orden skapar ringar av tro som sprids på vattnet. Tron och hoppet 
går hand i hand. De drar varandra. Hoppet om en framtid föder tron på evigheten och tron på evigheten föder hoppet om en framtid. Jesus är både förmedlare av ett hopp och skapare av en tro på Guds närvarande löfte i en brusten värld. Och när vi påbörjar detta året, ytterligare ett år av distansering, regler, begräsningar, sorg, saknad, tvivel, oro och sjukdom så får vi påminna oss själva och varandra om optimismens framåtblickande kraft. När hoppet fått sig en törn låt oss hjälpas åt att tända trons lampa. Låt tron på en framtid, ett liv, en skapande evighetskraft åter tända hoppets gnista. Trons och hoppets ljus som kan fylla året med glädje och liv.

Oskar Styf, komminister 
 
Detta gäller för ditt besök i kyrkan
 
Sedan 15/1 gäller nya regler, så läs igenom detta innan du kommer till kyrkan. Vi följer de regler som gäller. Var beredd på att nedanstående förhållningsregler kan komma att ändras. Håll dig uppdaterad i våra kanaler.

Gudstjänster
Alla, oavsett vaccinationsstatus, är välkomna på våra gudstjänster. Vi rekommenderar våra gudstjänstbesökare att vara 3G, dvs testade mot, vaccinerade mot eller tillfrisknade från Corona. Alla måste bära munskydd under hela gudstjänsten.
Vid kyrkkaffet gäller 2G+ vid fika inomhus. Plats utomhus finns alltid! Stanna också gärna hemma och titta på vår livestream av mässorna som kan ses på vår Youtubekanal.
 
2G+ på övrig verksamhet
För församlingens övriga verksamhet gäller (om inte annat anges) 2G+ regeln. Självklart stannar en hemma vid sjukdomskänsla. Detta är för allas säkerhet.
Kontaktinformation kommer sparas från alla närvarande uteslutande för eventuell smittspårning. Detta slängs efter 4 veckor. Vi hjälps alla åt för att kunna hålla varandra friska. Tack för din förståelse! Har du frågor om vad som gäller? Kontakta gärna Amanda på expeditionen, mejla eller ring på 030-86 49 590.
 
                                     Magnus Aronson / IKON
Högmässor i januari-februari
 
Varmt välkommen att fira gudstjänst med församlingen i kyrkan eller hemma! Du som stannar hemma kan vara med genom våra live-streamningar av Veckomässor (varje onsdag kl. 18) och Högmässor (varje söndag kl. 11) genom att följa vår Youtubekanal. 
Läs reglerna som gäller för gudstjänst och kyrkkaffe innan du kommer hit tack (se ovan). 
Det är söndagsskola för alla barn varje söndagsmässa! Varmt välkommen alla barn!


söndag 23 jan kl. 11: Mässa för stora och små. Tema: Jesus skapar tro. Barnkören sjunger. Predikan av Oskar Styf // Musik Sofia Falk. Kyrkfika utomhus med wraps.

söndag 30 jan kl. 11: Jesus är vårt hopp. Predikan av Pamela Garpefors. Musik Sofia Falk.

söndag 6 feb kl. 11: Kyndelsmässodagen: Uppenbarelsens ljus. Predikan Oskar Styf

söndag 13 feb kl. 11: Nåd och tjänst. Församlingsdag
Predikan av Pamela Garpefors. Musik Sofia Falk. Lättare lunch efteråt med samtal (2G+)

söndag 20 feb kl. 11: Mässa för stora och små.
Tema: Det levande ordet. Barnkören sjunger. Predikan Oskar Styf. Musik Sofia Falk

söndag 27 feb kl. 11: Kärlekens väg (Fastlagssöndagen).
Predikan Pamela Garpefors. Musik Sofia Falk. Semlor till fikat.

 
Stöd församlingens arbete - betala medlemsavgiften för år 2022
 
Tack vare dig...
... kan församlingen i Berlin finnas kvar. Sedan 1903 finns församlingen för de svenskar som vill fira gudstjänst och umgänge på svenska. Tvärtemot vad många svenskar är vana vid bedriver Svenska kyrkan i Berlin sin verksamhet utan statligt stöd eller finansiella donationer från Sverige. Församlingen erhåller visst stöd från Svenska kyrkan i Sverige genom att de betalar lönerna för prästerna.
Du kan bidra på många sätt i församlingen. Att ge en ekonomisk gåva är något av de mest avgörande saker för att kyrkan ska kunna överleva.

Medlemsavgiften för 2022 är

30€ för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger"
50€ för enskilda personer
80€ för familjer (upp till två vuxna och eventuella barn under 18 år)
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto.
Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift för 2022 (dvs. som s.k. "Verwendungszweck").
 
Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN: DE87 1008 0000 0433 3500 00
BIC: DRESDEFF100


 
Betalar du tysk kyrkoskatt?
 
Du som betalar kyrkoskatt i Berlin eller Brandenburg kan också skriva under ett formulär för att en del av det ska ges vidare till Victoriaförsamlingen. Kontakta gärna Amanda på expeditionen för att få ett sådant formulär (Tfn 030-86 49 590). Har du fyllt i ett sånt formulär en gång behöver du inte göra om det.
En tryggare framtid – nya intäkter säkrar kyrkans närvaro
i Berlin
 
Svenska kyrkan i utlandet har under flera år fått minskat ekonomiskt stöd från Sverige. Målet är att alla utlandskyrkor ska vara helt självförsörjande på sikt.

Vi som församling är därför beroende av olika ekonomiska intäkter i form av bidrag, medlemsavgifter, kollekt, gåvor men även andra mer kommersiella inkomstkällor såsom basarintäkter, caféintäkter och uthyrning av våra lokaler till konferenser och evenemang.

Efterfrågan av konferenser i våra lokaler har under senare år ökat (trots pandemin!) och under våren är stora och ibland även lilla församlingssalen uthyrd till diverse kristna och diakonala konferensgrupper.
Kyrkorådet har beslutat att församlingens konferensuthyrning ska utvecklas och i den utvecklingen ingår bl.a. installation av nya internetkablar och WiFi-källor i lokalerna för tillförlitligare internetuppkoppling.


    "Die Schwedische Gemeinde ist ein Traum - räumlich und geistlich, kulinarisch und tagungstechnisch." 
Tilman Kingreen, pastor och Studienleitung für Führungsakademie für Kirche und Diakonie.


Mellan februari och juni i år är 8 olika konferensgrupper inplanerade, vars deltagare alltid uppskattar våra fina lokaler, barnskratten som hörs utifrån parken och kanske framför allt den goda maten och fikat som kommer från vårt egna kök. Speciellt kanelbullarna är en favorit bland många. Ryktet sprider sig långsamt och vi får förfrågningar från andra kristna grupper som inte varit här än.

Så om du träffar på någon med namnskylt under våren som inte pratar svenska så kan det vara en av konferensdeltagarna. Säg gärna hej!

Tack Gud för att vår församling genom denna inkomstkälla kan få finnas kvar i Berlin!
 
Vuxenkonfirmation
 
Erbjudandet om konfirmation går aldrig ut. De erfarenheter, upplevelser och tankar du hittills samlat under livet är en tillgång när du fördjupar dig i livsfrågor och kristen tro tillsammans med andra.
 
Från och med den 1 februari börjar en liten grupp med vuxna konfirmander att träffas i Victoriaförsamlingen tillsammans med kyrkoherde Pamela. Det är ingen grundkurs i kristen tro utan undervisningen och samtalen sker på en lite högre nivå.
Vi träffas i anslutning till Veckomässan (som är slut ca kl. 18:30) följande datum:
onsdagen den 1 februari
onsdagen den 15 februari
onsdagen den 1 mars
onsdagen den 15 mars
onsdagen den 29 mars
onsdagen den 12 april

Dop (för den som inte är döpt) och konfirmation under en av påskens gudstjänster (den 16 eller 17 april).
 
Det är inte drop-in, utan alla anmälda förväntas försöka komma till alla träffar.
Varmt välkommen med dina frågor och din anmälan till kyrkoherde Pamela.
 
Enligt Berlins senats regler om s.k. ”Veranstaltungen” (event, möten) så behöver alla närvarande vara 2G eller 3G. Mer information om detta följer inom kort.
 
Ansök om stöd från Schwedenheimfonden
 
Dessa tider behöver vi alla varandra, alla behöver en hjälpande hand. Medmänsklighet växer utifrån de små handlingarna som hjälper, stödjer och läker. Svenska Victoriaförsamlingen har möjlighet att ge bidrag till behövande svenskar bofasta i Tyskland. Under hösten 2020 gavs möjligheten att ansöka om stödet för första gången, och sedan dess två gånger per år (alltid till den 15 februari och 15 september). Läs mer här och ladda ner ansökningsformuläret.
Sista ansökningsdag är 15 februari.
 
Tisdagslunchen (2G+)
är igång
 
Välkommen varje tisdag kl. 12 då vi först samlas för gemensam andakt i kyrkan, och därefter sätter oss ner till bords (med avstånd) och äter svensk husmorskost. Här är kommande tisdagars meny:

tisdag den 25/1: Varmrökt lax med dillstuvad potatis
tisdag den 1/2: Kalops med potatismos
tisdag 8/2: Falukorv i ugn med rotmos
tisdag 15/2: Potatisgratäng och renstek
Läs mer om priser och annat här.
Personalnytt i församlingen
 
Kommunikatörspraktikanten Carl som jobbade på expeditionen under oktober-november tackade för sin tid i församlingen och reste tillbaka till Sverige innan Lucia.

Alva, basarvolontären som arbetade i köket under ca 6 veckors tid i november-december har som planerat kommit fram till USA i början av januari där hon kommer arbeta som Au pair i ett år.

My, en av våra två heltidsvolontärer reste hem till Sverige i november pga sin mammas sjukdom och bortgång. Vi omsluter henne och hennes familj i våra böner och får nu välkomna henne tillbaka. My kom tillbaka till Berlin den 9 januari.

Församlingens förskola Victoria har äntligen fått välkomna Rebecka, en ny svensktalande pedagog, som precis flyttat hit från Göteborg och kommer jobba heltid.

 
Kyrkorådet informerar
 
Det är med glädje vi blickar tillbaka på julfirandet! Även under pandemitider erbjuder församlingen ett hem – inte bara genom gudstjänst, middag och samvaro på julafton – utan under hela julhelgen. Genom församlingsmedlemmars initiativ kommer kollekterna fram till kyndelsmässodagen att gå till Berliner Kältehilfe.

Kyrkorådet har haft sitt första möte för året. Huvudtemat var programmet för 2022. Vad gäller 100-årsjubileet (i år har Victoriaförsamlingen varit på Landhausstraße i hela 100 år), så kommer det att gå ut särskild information. Redan nu vill vi informera om att vi kommer ha en församlingssöndag den 13 februari med samtal om församlingsutveckling. Jubileumshelgen är planerad till den 5–6:e juni. För närvarande arbetar vi på en jubileumsbok, som ska visa hur vår församling har varit "då och nu".

Församlingens verksamhet kommer att utvecklas under året med inriktning på den "grundläggande uppgiften" (gudstjänst, utbildning, diakoni och mission). Våra grupper utvecklas, och samtidigt arbetar vi på att utvidga möjligheterna att kunna tillbringa mer tid tillsammans efter gudstjänsterna för en meningsfull samvaro.

Caféet kommer att fortsätta den inslagna vägen vad gäller såväl catering, vilket kommer församlingen till godo, och i samband med våra egna evenemang.
Vi önskar oss alla ett innehållsrikt 2022!

För Kyrkorådet: Johan Wallgren, ordförande
 
Enkätsvaren till "Vad längtar du efter?"
 
Förra året samlade vi in enkätsvar på en undersökning med temat "Vad längtar du efter?". Vi fick in sammanlagt 25 svar. Frågorna berörde bl.a. vad man tyckte om gudstjänsterna, församlingslivet, caféet, barnverksamheten och vad man längtade efter från församlingen.

Både kyrkorådet och personalen har jobbat mycket med enkätsvaren under hösten och vintern. Svaren har sammanställts och diskuterats under flera tillfällen. Det har resulterat i att vi förtydligat eller ändrat utbudet av olika grupper, förtydligat kommunikationen, och det har även inspirerat till planeringen av framtida grupper/verksamhet. 

De viktiga åsikter och funderingar som vi fått in genom denna enkät gör att vi vill fortsätta att bygga en kultur där vi som församling kan vara öppna och ärliga med varandra. Vi vill ha en ärlig kommunikation mellan förtroendevalda, frivilliga/ideella, personal, och församlingsmedlemmar. Vi kommer att bjuda in till församlingssöndagar under våren där vi bl.a. gemensamt samtalar om och diskuterar församlingsutveckling. Under vissa söndagar under våren kommer det hållas föredrag. Söndagen den 13 februari har vi i anslutning till högmässan kl. 11 en församlingssöndag med samtal om församlingsutveckling. Mer information om detta kommer inom kort.

Här är delar av enkätsammanställningen (läs den gärna i sin helhet här):
 
På temat: "Gudstjänster och undervisning"
  • 96% hade deltagit i en digital eller "fysisk" gudstjänst i Victoriaförsamlingen. 11 av 25 svar använde orden "gemenskap", "samhörighet" och "att höra till" i sin beskrivning av vad man uppskattade mest med gudstjänstlivet.
  • 9 av 11 svarade att man längtar efter att lära sig mer om andlighet/Bibeln/kristen tro/meditation. Kommentar: Församlingen erbjuder vuxenkonfirmation för dig som vill fördjupa dina kunskaper om kristen tro - läs mer i detta nyhetsbrev! Vi hoppas kunna erbjuda kristen meditation och/eller Bibelstudium i framtiden också.
Vill du läsa mer utförligt om enkätsvaren och hur det har lett till förändringar i församlingens arbete (både av förtroendevaldas och personalens arbete) och planering? Klicka då här.
 
Vi är tacksamma för de svar som kommit in och det är viktigt att veta vad församlingen tycker och tänker. Du kan alltid ställa frågor direkt till oss genom att kontakta expeditionen (030-86 49 590, lämna gärna ett meddelande på telefonsvararen om ingen svarar).
Vill du vara anonym när du ger feedback, ris eller ros, så kan du gärna använda den här sidan.
Kalendarium i januari/februari
 
Observera 2G+ regeln som gäller i nästan all verksamhet förutom i gudstjänster, då 3G gäller. 
Då verksamheten påverkas direkt av pandemin och restriktioner kan planer ändras eller ställas in. Håll dig annars bäst uppdaterad på vår hemsida.
Lunchbön
vardagar kl 12. Caféet är öppet tisdag, onsdag och torsdag 13-17 (Inneservering 2G+).

Expeditionen har öppet måndagar, onsdagar-fredagar kl. 9-12. Ring gärna på 030-86 49 590 under kontorstid. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se. 
Med reservation för förändringar.


onsdag 19 januari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida. 3G.
kl 19:00 Tackfest för alla som ställt upp med sin tid på basaren. Anmälan till husmor Kerstin senast den 16 januari. 2G+

torsdag 20 januari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)

söndag 23 januari
kl 11:00 Mässa för stora och små - live på vår Youtubesida. 3G.
Julgranen ska ut, och även om det inte blir dans som en är van vid, så kommer kanske Tomten... Kyrkfika utomhus, och 2G+.

Vecka 4
 
måndag 24 januari
kl 15:00 Barnkör F-2
kl 15:40 Barnkör 3-6

tisdag 25 januari
kl 12:00 Tisdagslunch (2G+): Varmrökt lax med dillstuvad potatis
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)

onsdag 26 januari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida. 3G.
kl 19:00 Tackfest för Victoriakören (2G+). Föranmälan till körledare Sofia Falk.

torsdag 20 januari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)

söndag 23 januari
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. 3G. Pamela Garpefors predikar, musik Sofia Falk. Söndagsskola för alla barn. Kyrkkaffe 2G+.
 
Vecka 5
 
måndag 31 januari
kl 15:00 Barnkör F-2
kl 15:40 Barnkör 3-6
kl 18:00 Kyrkokör (2G+). Terminstart.

tisdag 1 februari
kl 10:00 Öppen förskola (2G+). Terminstart.
kl 12:00 Tisdagslunch (2G+): Kalops med potatismos
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl 17-19 Ny i Berlin-drop in (2G+)

onsdag 2 februari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida. 3G.
kl 19:00 Victoriakören (2G+). Terminstart.

torsdag 3 februari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl. 16:00 Öppen förskola (2G+). Terminstart.

söndag 6 februari
kl 11:00 Kyndelsmässodagen: Uppenbarelsens ljus. Högmässa - live på vår Youtubesida. 3G. Predikan Osfar Styf. Söndagsskola för alla barn. Kyrkkaffe 2G+.
Vecka 6
 
måndag 7 februari
kl 15:00 Barnkör F-2
kl 15:40 Barnkör 3-6
kl 18:00 Kyrkokör (2G+)

tisdag 8 februari
kl 10:00 Öppen förskola (2G+).
kl 12:00 Tisdagslunch (2G+): Falukorv i ugn med rotmos
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)

onsdag 9 februari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida. 3G.
kl 19:00 Victoriakören (2G+)

torsdag 10 februari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl. 16:00 Öppen förskola (2G+).

söndag 13 februari
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. 3G. Predikan Pamela Gafperfors. Musik Sofia Falk. Söndagsskola för alla barn. Kyrkkaffe 2G+.
kl 12:00 Församlingsdag (2G+) med lättare lunch och samtal om församlingen och av församlingen.
 
Vecka 7
 
måndag 14 februari
kl 15:00 Barnkör F-2
kl 15:40 Barnkör 3-6
kl 18:00 Kyrkokör (2G+)

tisdag 15 februari
kl 10:00 Öppen förskola (2G+).
kl 12:00 Tisdagslunch (2G+): Potatisgratäng och renstek
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)

onsdag 16 februari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida. 3G.
kl 19:00 Victoriakören (2G+)

torsdag 17 februari
kl 13-17 Caféet är öppet (inneservering 2G+)
kl. 16:00 Öppen förskola (2G+).

söndag 20 februari
kl 11:00 Mässa för stora och små - live på vår Youtubesida. Tema: Det levande ordet.
Barnkören sjunger // Predikan Oskar Styf // Musik Sofia Falk

 
3G betyder att du kan uppvisa är negativt corona-testad, fullt vaccinerad mot eller tillfrisknad från corona. Skolbarn testas regelbundet i Berlin och anses tillhöra 3G. 

2G betyder att du kan uppvisa dokumentation på att du antingen är fullt vaccinerad mot eller tillfrisknad från corona.

 
2G+ betyder att alla närvarande utöver att uppfylla kraven för 2G också ha antingen fått sin tredje vaccination mot corona, eller vara negativt testad. Dokumentation ska kunna uppvisas som bevis. Barn upp till och med 14 år kan komma med negativt test/uppvisa Schülerausweis.