Vad händer i Falköping 2022?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej!

Tisdagen efter lucia bjöd Företagarna och Falköpings kommun in till den årliga företagarfrukosten på Teaterbaren. Efter frukostbuffé och stämningfull sång, var det dags för de hundratalet gästerna att få höra och se vad som är på gång i Falköpings kommun under det kommande året.
”Bland kommande investeringar ser vi ett flertal skolor, äldreboenden, korttidsboenden, en ny återvinningscentral och även en renovering av ishallen och investeringar i stadskärnan.”
Planer och projekt
 
Kommunfullmäktiges ordförande Adam Johansson inledde frukosten och rapporterade kort från politiken och planerna det kommande året.

– Vi är till för Falköpingsborna, för civilsamhället. Vi ska skruva lite på det vi gör varje dag för att alla Falköpingsbor ska få det lite, lite bättre.
Adam berättade om det senaste året med pandemin ibland oss, om vaccinationsprocesserna runt om i kommunen och kom sedan in på budgeten från 2022. De flesta kommuner gjorde stora överskott under förra året och vi gör det även i år. Kort sammanfattat, vi har ordning och reda i vår ekonomi och kommer att kunna göra större satsningar runt om i kommunen. Goda ekonomiska resultat är en förutsättningar för att kunna satsa, det gäller för kommunen såväl för företagarna. Falköping är en kommun där man ska kunna satsa och det är något som man ser att fler och fler gör.
 
God ekonomi och fler satsningar
 
Erna Pezic, stadsbyddnadschef, och Amelie Sandström presenterade arbetet med de processer och projekt som pågått i kommunen 2021 och vad som ligger i pipeline inför nästa år.

– För att kunna göra alla investeringar behöver man enligt lagkrav göra en detaljplan och prova platsen för ändamålet, inledde Erna. Det är ett tidskrävande arbete på grund av en mängd aktörer, grannar, myndigheter samt Länsstyrelsen. Men vi ser att många byggnationer har blivit av under året som gått, även om det ligger långa processer bakom.
Industri och handel
 
Vad gäller industrimark blir Lilla Sikagården ett område för den typen av verksamhet företagen Chrisma och Greenlog påbörjar båda inom kort en utbyggnation av sina verksamheter.

Marjarp är en viktig logistikpunkt i regionen och man ser ett fortsatt stort intresse från olika aktörer. Genom fortsatt utveckling kommer man på Marjarp kunna emot upp till 750 meter långa tåg.

Etapp 2 av handelsområdet vid Ållebergs Center fortsätter under 2022 då fler verksamheter flytta in som grannar till Jula och Willys. Vid Ållebergs Center man även att bygga en gång- och cykelbro.
"Etapp 2 av handelsområdet vid Ållebergs Center fortsätter under 2022 då fler verksamheter flytta in som grannar till Jula och Willys. Vid Ållebergs Center man även att bygga en gång- och cykelbro."
Bostäder växer fram
 
Den nya stadsdelen Fåraberget växer fram etappvis och här går man vidare med gator och infrastruktur. Även Snickaren 3, gamla Lindbloms tomt, planläggs för bostäder. Här ligger utmaningen i att få till en hög exploateringsgrad men ändå ta ställning till befintlig bebyggelse.

I Stenstorp planläggs före detta Stenstorpsskolan till att bli ett stort central område för bostäder. Man ser ett ökat tryck på verksamhetsetableringar i Stenstorp, gärna med skyltläge ut mot riksvägen så man även här tittar man på en ny plan.

Förtätningsprojekt ses som mycket positivt och medför ett hållbart byggande där man kan använda sig av befintlig infrastruktur.

På Ranten planeras för en kombination av verksamheter och bostäder samt en utveckling av pendelparkeringen. Planläggning pågår också av en fastighet på marken mittemot museet, där det tidigare stått en bensinstation.

– Fler och fler vill bygga i Falköping och staden blir mer och mer attraktiv som ort. När marken är planlagd för bostäder går vi ut med en förfrågan och utlyser en tävling för olika aktörer. Kvarteret Kyrkerör har genomgått denna process, och även Fåraberget. Detta har resulterat i att bland annat Asplunds och Senäte kommer kunna påbörja byggande av nya lägenheter.
"Den nya stadsdelen Fåraberget växer fram etappvis och här går man vidare med gator och infrastruktur."
 
Bygglovstryck
 
Trycket på bygglov sänder positiva signaler om Falköping som stad. Flest bygglovsansökningar kommer från privata aktörer och handlar om villor och ombyggnation men det visar att Falköpingsborna vill satsa på sina bostäder. De trivs här och vill stanna här och antalet byggärenden ökar för varje år.

Det ständigt ökande intresset för padelhallar tycks bestå och i Falköping ser man nya hallar på bland annat Wrågården (se bilden), Brogärdet och på Sätunagatan.
 
Stadskärnan
 
Boktryckaren 16 och 17, som ramar in Stora Torget, har nu renoverats och upprustats av den nye fastighetsägaren och stod klar strax innan jul och området i centrum står nu inför en omfattande utveckling. Samarbetet med den vinnande byrån från den nationella arkitekttävlingen går nu vidare.

Amelie Sandström på stadsbyggnadskontoret berättade att man nu inlett steg 4 i processen med nya centrum.

– Vi har jobbat länge med högt tempo. Efter nyår kommer ni märka att det händer saker! Vi har genomfört analysen av stadskärnan hur vi kan koppla samman och utveckla Stora torget och Kyrkbacken och bearbetar nu förslagen så de ska anpassas till våra egna önskemål. Här ska vi skapa mötesplatser, stora ytor för arrangemang, samverkan med uteserveringar mm för att få levande stråk – och en störres stadspark i anslutning till kyrkan.
"Här ska vi skapa mötesplatser, stora ytor för arrangemang, samverkan med uteserveringar mm för att få levande stråk – och en störres stadspark i anslutning till kyrkan."
 
Näringslivsnytt
 
Magnus Sundén, näringslivschef, inledde med att lyfta fram det goda samarbetet mellan stadsbyggnad och politiken och fortsatte med en del uppdateringar kring näringslivets förutsättningar och utveckling i Falköping:
 
  • Det finns alltid plats för företagande i Falköping. Från 2017 tills idag har vi sålt av 600 000 kvm mark till företagare, till verksamheter. Fler verksamheter leder till fler jobb och det finns utrymme för än fler. Idag har vi 66 000 kvm till salu och 46 000 kvm är reserverat.
  • En ständig efterfrågan finns på mark och det gäller att möta den organiska tillväxten när den kommer. Ett antal nya aktörer är på gång till området kring Willys och Jula (Krokstorps Handelsområde). Efter det är området fullt men man tittar vidare på hur och om det går att släppa till mer yta.
  • I centrum pågår arbetet kring att få till en livsmedelsbutik. Tempo är fortfarande aktuellt och man jobbar vidare med både lokal och franchisetagare, och att få till en affär med hållbart och långsiktigt avtal.
  • 2020 års handelsindex visar att vi i Falköping har plockat hem 77 miljoner - och detta under ett pandemiår. Falköping har ökat och det uppmärksammas även på riksnivå.
  • Batterifabriker hamnar i de orter där det finns biltradition och kraft. Förläggs den planerade batterifabriken i vårt område kommer vi se stora effekter i både arbetskraft och bostäder. Det blir en glädje där den landar och en sorg där den inte landar. Det är extra kul för alla regionala satsningar vi gjort, får vi payback för i detta. Vi har ju ett bilcluster som kan svara och möta upp i den här matchen.
  • Platsvarumärket Falköping utvecklas under den kommande tiden för att möta inflyttande, besökare och etableringar. Detta handlar inte om en grafisk profil, färg eller språkval utan om att paketera platsen Falköping tillsammans med varumärket Falköping.
  • Vi jobbar fortsatt aktivt för att möta det lokala nyföretagandet i Falköping, bland annat med Nyföretagarcentrum och har fått förfrågan om att bilda och starta en lokal inkubator.
Tack Erna, Adam, Amelie och Magnus för medverkan på årets "Vad-händer-frukost"! Gott nytt 2022!