"Ett välsignat nytt år önskar jag dig!"
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö      #1 Januari 2022
"Ett välsignat nytt år önskar jag dig!"
 
Gott nytt år!
Vi har precis lämnat 2021. ”Äntligen!”, är det nog fler än jag som tänker.
Vi har därmed också lämnat allt det som vi,
var och en, och som vårt samhälle burit tungt under 2021 i form av oro, begränsningar och sorg. Men kanske vi även minns det gångna årets glädje över återfunnen frihet?
En frihet som väcktes under sommaren genom vaccin och gradvis återöppning av samhället?

Vi har återigen fått samlas till gudstjänster, konserter och gemenskap i Malmö och i Sankt Johannes kyrka och det har väckts ett hopp om en framtid med många mellanmänskliga möten och kulturmöten.
Nu är vi i de allra första skälvande dagarna av år 2022. Ett välsignat nytt år önskar jag dig!
Med ett nytt år kommer också förhoppningar om förändring; i de allra flesta fall om en förändring till det bättre; ”Det här året ska…”.
Kanske har just du gett nyårslöften? Kanske har du, liksom jag, erfarenhet av att det inte alltid är så lätt att bryta mönster? Löften som ges lite lättvindigt sådär, utan djupare insikt om behov av förändring, kan vara svåra att hålla. Utan stöd och hjälp från omgivningen kan det till och med vara omöjligt. Vi behöver ofta andra omkring oss som kan hjälpa oss genom att vara bollplank och på att fokusera på det som är viktigt och nödvändigt.

Från Sankt Johannes kyrkas arbetslag och från den församling som lever och växer på olika vis i anslutning till vår vackra kyrka, vill jag dock på det nya året kunna lova
  • en fortsatt öppenhet på olika sätt i vår kyrka
  • en stående inbjudan till ännu fler mötesplatser och gemenskaper
  • nya möten och möjlighet till nya erfarenheter och gudsmöten i våra sammanhang här.
Välkommen just du! Oavsett om du är gammal eller ny i tro och sökande, oavsett var du befinner dig på din livsväg är du välkommen hit, till din församling och kyrka!
Och på det nya året är det lätt att stämma in i psalm 802:s ord i psalmboken:
 
Du, Gud kan visa nya vägar, du lossar det förflutnas band och jag får leva trygg, befriad ledd av din hand. Du ger mig nya möjligheter när ingen annan bryr sig om. Din kärlek ger mig kraft och styrka att börja om.
 
Ibland får vi ta emot Guds ledning genom varandra i delandet av liv.
Med Guds löfte om sin närvaro i våra liv kan vi välkomna det nya året med tillförsikt!

Katarina Herbert
Församlingsherde i S:t Johannes församling
 
Gränsland - scen för livsfrågor och kultur
 
Sedan september 2021 har S:t Johannes kyrka en alldeles unik scen för livsfrågor och kultur. Den heter Gränsland och är initierad av kyrkoherde Gunilla Hallonsten.
Gränsland är ett pastoratsövergripande projekt men bärs till största delen, personalmässigt, av oss i Johannes.

I Gränsland mixar vi och förenar musik med estradpoesi, teater med föreläsning, samtal mellan personer och ljuskonst och mycket, mycket mer.
Scenen drog igång under hösten 2021 och startar åter upp den första februari, och i skrivande stund håller programmet på att sättas och kommer att vara helt klart i början av januari.

Gränslandscenen dyker upp varje tisdag fram till och med maj månad, en scen som alltså verkligen tar den urbana människans livsfrågor och behov av kultur på allvar. Så fort programmet är klart hittar du det på hemsidan och i något av våra kommande nyhetsbrev. Till våren hoppas vi på och arbetar bl.a. för att kunna ta upp spännande frågor om sexuell makt, om Bibelns Maria och Britney Spears. Vi kommer att ta upp radikalitet och aktivism och om vår tids besatthet av skönhet. Författaren Tove Folkesson kommer och har ett program om vad som kan utmana i att vara två kvinnor som får barn och familj ihop. Unga musiker får chansen att uppträda. Vi hoppas på att få se cirkuskonst i kyrkan och på samtal om konst och dans.”
Vi välkomnar präst Helena Myrstener
 
Sedan 8 november är präst Helena Myrstener ett bekant ansikte i S:t Johannes kyrka, men kankse har du mött henne sedan tidigare.
Helena kommer nämligen rakt från S:t Pauli kyrka och dess för innan från Limhamns församling. Här i S:t Johannes kommer hon att jobba med inriktning på konst och kultur, och därför har hon en given plats i arbetet med kulturscenen Gränsland.
Helena skriver:
"Det är inte omöjligt att du kommer att springa på mig bland alla människor runt Triangeln. Men troligast är det att vi ses i kyrkan när du bara har vägarna förbi eller kommer till någon av våra gudstjänster eller verksamheter.
För mig är S:t Johannes kyrka som ett vackert smycke mitt på Johannesplan. En kyrka jag hoppas att vi tillsammans ska kunna fylla med liv och glädje.
I kyrkan har vi genom århundraden samlats till bön och stillhet, och denna plats rymmer alla våra tankar och känslor, och alla de frågor som vi bär på.
Det är fint att tänka vad kyrkans väggar har fått vara med om, att de tål oss människor och allt det som vi är.
En viktig fråga för mig som präst är ”Vad betyder det att vara människa?” En stor fråga, kanske omöjlig att besvara, men genom samtal, konst och kultur och genom att se bortom fördomar och normer så söker jag efter reflektionen.
Och det är på samma sätt som jag vill söka Gud, den Gud som föddes på ett jordgolv och blev människa som vi. Den Gud som ständigt visar oss nya vägar och möjligheter.”

Vi ser fram emot ett spännande kulturår!
 
Januaris gudstjänster
 
Du hittar alla våra veckomässor, högmässor och andra gudstjänster här.
Musik i januari
 
Här hittar du information om våra lunchkonserter, musikgudstjänster och övriga konserter här.
 
Klubbscenen möter kyrkan
 
"Nästan allihop blev präster. Alltså farbröder och morbröder, kill-kusiner, morfar förstås, hans far
och farfar och hans farmors far, farmorns farfar och morfar och hennes mormors far och farfars
morfar, hans mormors morfar och farmors farfars far…"


Så börjar Potato Potatos föreställning Min morfar prosten som ännu en gång kommer till S:t Johannes kyrka. 25-27 januari har du möjlighet att se denna 
platsspecifika show där Drag King-artist, skådespelare och DJ Paulina Göth återvänder till kyrkan. Med DJ-bänken som altare antar hon sin morfars plats i ett försök till möte.
“Min Morfar Prosten” är en Dj-ceremoni, ett elektromusikaliskt släktepos, en livemixad
syndabekännelse, ett gig, en mässa, en brutal återförening med kyrkan och en undersökning av
att möta sitt arv.


Prosten - min kompis och morfar, blev till en symbol för allt jag försökte ta avstånd från. Och jag
svävade ut, långt bort från kyrkan.
Av 18 barnbarn valde han sen mig att bära korset på hans begravning? Jag tror inte ens att det
var för att jävlas. Nu är han alltså död. Men i mig ekar hans ord om goda kristna värderingar och
teaterns och dansens syndiga frestelser.
Vad skulle hända, om jag tog mig så nära som möjligt istället?"


Du köper biljetter till föreställningarna via kulturcentralen.nu. Vaccinationsbevis och ID krävs.
 
Vill du hjälpa till?
 
Kyrkvakt: Var vårt ansikte utåt och möt kyrkans besökare under våra öppettider.
För mer information, kontakta vaktmästare Johan Lundén.

Gudstjänstvärd: Är du en av våra gudstjänstbesökare som gärna skulle vilja medverka i gudstjänsten genom att ex. bära ljus, läsa eller hälsa välkommen?
Kontakta då Katarina Herbert för mer information.

Konsertvärd: Vill du få höra vacker och spännande musik och samtidigt hjälpa till med att dela ut program och svara på enklare frågor?
Då kanske konsertvärd är något för dig! För mer information och intresseanmälan kontakta Christian Schultze.
 
En kort tillbakablick på december
 
Flera tusen besökte kyrkan i december
 
December är en månad då många människor besöker kyrkan. Kanske för en julkonsert, en gudstjänst eller bara för att få en liten paus. Trots begränsingarna med rådande restriktioner, har närmare 10 000 personer besökt kyrkan från 28 november till och med 31 december.
När kyrkan flyttade ut på torget...
 
Planen framför S:t Johannes kyrka, kan den vara en förlängning av vårt kyrkorum, ett rum till att upptäcka och vara kyrka på och i?

Vi testade det under december månad med ett program som hade namnet Happy Advent. Under 20 minuter, upp till en halvtimme, ljöd musiken och sången ut över förbi passerande människor. Några stannade, stod kvar, sjöng med och dansade till musiken.
Tanken var att erbjuda en stunds andrum och en möjlighet att, för en stund gemensamt, vänta och längta på julens ankomst.
I Happy Advent medverkade bland annat cirkuselever från Latinskolan med eldkonst, Cirkus Karavan jonglerade med brinnande facklor och utförde akrobatik. Tillsammans gjorde vi adventsskriket och tände lyktor för hopp och fred.
Ett koncept ni lär få se mer av framöver!