Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ännu ett prövande år
 
Fortsättningsvis präglar smittläget stora delar av vår vardag och det sätt vi kommunicerar med varandra på. Nu håller vi tummarna för att nästa år ska bjuda oss på fler goda än dåliga nyheter. Vi ser fram emot att träffa er under nästa år på några av de många möten, seminarier och konferenser vi kommer att anordna.

Fram till dess önskar vi er alla en skön och framförallt frisk jul- och nyårsledighet!
God Jul och Gott Nytt År!
 
Nytt från årsskiftet
 
Innan vi tar julledigt kan det vara bra med en påminnelse om några nyheter som träder i kraft den 1 januari 2022, alltså direkt från årsskiftet.
Klimatdeklaration
 
Den 1 januari 2022 träder lagen om klimatdeklaration för byggnader i kraft vilket innebär att byggherrar måste redovisa vilken klimatpåverkan nya byggnader har. För byggnadsnämndens del innebär det att man behöver kontrollera att en klimatdeklaration upprättats innan slutbesked kan meddelas. Mer information om klimatdeklarationer hittar du i Boverkets digitala handbok om klimatdeklarationer.
Startsida - Klimatdeklaration - Boverket
Digital samhällsbyggnadsprocess
 
Från årsskiftet är det även dags för nya krav på kommunernas detaljplaneinformation. Kommuner ska, för detaljplaner startade efter 1 januari 2022, följa Boverkets föreskrifter för detaljplan och planbeskrivning, samt tillgängliggöra dem nationellt i enlighet med informationsansvaret i Inspire. Om du är osäker på vad som gäller finns all information på Lantmäteriets och Boverkets webbplatser. Som stöd i omställningsarbetet finns också har ett antal vägledningar och rapporter som SKR har tagit fram de senaste året. Här samlar vi de viktigaste länkarna.

Pågående arbete med digitala detaljplaner, webbplats Boverket
Nya regler för planbeskrivning till detaljplan, webbseminarium Boverket
Smartare samhällsbyggnadsprocess, webbplats Lantmäteriet
Regionala geodatasamordnare, kontaktinformation

SKRs och Lantmäteriets rapport Digitala detaljplaner – stöd för upphandling ger stöd till kommuner vid upphandling av system och konsult för framtagande och tillgängliggörande av detaljplaner och detaljplaneinformation.

SKRs rapport Digitalisera plan-och bygglovsprocesser besvarar frågor kopplade till juridiska utmaningar som uppstår när kommunen ska digitalisera processer inom PBL-området. Fokus ligger på bygglovsprocessen men berör även frågeställningar kring detaljplaner.

SKRs rapport Digital omställning fokus detaljplan ger stöd i omställningen till digitala detaljplaner. Rapporten går igenom vilka krav som kommer att ställas samt redovisar i olika checklistor vad som kan vara bra att göra och tänka på för att få eller skapa ett mervärde i den egna organisationen och i relation till invånarna.

SKRs rapport Fastighetsbildningens roll i en digital samhällsbyggnadsprocess lyfter KLM-kommunernas behov och tankar kring digitaliseringens möjligheter och fastighetsbildningens betydelsefulla roll i samhällsbyggnadsprocessen.

Ny rapport från SKR: Processer i förändring -förutsättningar för digital utveckling inom kommunernas samhällsbyggnadsförvaltningar Processer i förändring ger exempel på hur en kommun kan arbeta med att kartlägga förutsättningar för digital förflyttning inom samhällsbyggnadsprocessen på kommunal nivå. SKR har tillsammans med Västerviks kommun och Sweco kartlagt kommunens rutiner, processer och system kan användas för att lägga grunden för fortsatt utvecklingsarbete. Syftet med rapporten är att inspirera även andra kommuner som ligger i startgroparna för ett internt förändringsarbete med fokus på digitala processer.
 
Slutrapportering: Lösningar som främjar en enhetlig tillämpning av PBL
Den 15 december slutrapporterade Boverket sitt digitaliseringsuppdrag för 2021 Lösningar som främjar en enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen (2010:900) i digital miljö. Uppdraget redovisas genom en sammanfattande slutrapport och fyra ämnesrapporter på tema:
  • Digital kommunikation i PBL
  • Elektroniska original och långtidsbevarande av digitala planer
  • Detaljplaners omvandling till enhetlig digital planinformation
  • Översikts- och regionplaner i digital miljö
Under 2022 kommer vi att lyfta Boverkets förslag i olika sammanhang. Vi på SKR vill gärna veta hur kommunerna ställer sig till Boverkets rapport så har ni tankar och reflektioner på underlaget kan ni höra av er till Christina Thulin, SKR.
 
Seminarium om ledning och styrning av stora komplexa samhällsbyggnadsprojekt på Mål 11-veckan
 
SKR och Nätverket för nya stadsdelar anordnar en session om kommunala erfarenheter av att skapa hållbara strukturer för att leda och styra stora komplexa stadsbyggnadsprojekt under Mål 11-veckan som arrangeras den 25-27 januari. I takt med att fler markområden med komplexa planeringsförutsättningar används för stadsutveckling ökar kraven på ledning och styrning. Hur skapar man förutsättningar för bostadsbyggande som fokuserar på människan genom varierande och attraktiva miljöer och samtidigt säkerställer flexibla och robusta systemlösningar för att minska resursanvändning och klimatpåverkan? Ta del av tankar och erfarenheter från Stockholm, Västerås och Jönköping. Deltagande under Mål 11-veckan är kostnadsfritt.
Mer information och anmälan
 
Snart dags för nya Öppna jämförelser inom detaljplaneområdet
 
2022 kommer SKR för fjärde gången att göra Öppna jämförelser gällande planläggning och tidsåtgång. Nytt för den här omgången blir att kommunen själv kommer att lägga in sina uppgifter direkt i databasen Kolada. Mer information om detta kan du ta del av på ett kort seminarium den 26 januari kl. 08.30. Anmälan till seminariet kommer att kunna göras efter jul.
 
Få nya satsningar i nationell transportplan
 
Trafikverket har nyligen presenterat sitt förslag till nationell transportplan för åren 2022-2033. Trots en historiskt stor ekonomisk ram innehåller planen få nya satsningar. 
Läs SKRs kommentar här
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se