Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tillsammans kan vi lösa komplexa frågor i både vardag och kris
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Jag vill skicka ett stort tack till ledningarna i alla våra 26 medlemskommuner för det fina välkomnande som jag fått, och för att ni har bjudit in mig och Storsthlm till en dialog med var och en av er. Det är en dialog om vad som är viktigt för er nu och på sikt och hur ni ser på Storsthlm och hur vi levererar på våra uppdrag. Det ger både mig och hela organisationen riktning och energi att göra ett ännu bättre jobb. Med ett tydligare fokus på de prioriterade frågorna, hög kvalitet i både processer, underlag och leveranser skapar vi än mer medlemsnytta. 

En höjdpunkt under hösten var att Storsthlm tillsammans med Region Stockholm samlade en bred skara av intressanta personer i det vi kallar ”Mötesplats Stockholmsregionen”. Temat var lärdomar från Corona och vad vi tar med oss från detta. En sak jag särskilt tar med mig från denna förmiddag var att just närheten och enkelheten i kontaktvägar varit avgörande när viktiga aktörer tillsammans har hanterat en svår kris framgångsrikt. Vi var flera som konstaterade att det är ett framgångsrecept även för andra frågor - när man har goda relationer är det väldigt enkelt att lyfta luren och ringa. Ja, det kanske låter lite väl enkelt, men då ska man komma ihåg att goda relationer skapas genom dialog, erfarenhetsutbyten och respekt för varandras olika ansvarsområden. Finns det på plats, kan vi lösa ut de mest komplexa frågor i såväl vardag som kris.

God jul och gott nytt år!
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
Ny huvudöverenskommelse underlättar samverkan inom hälsa, vård och omsorg
 
Storsthlm och Region Stockholm har antagit en huvudöverenskommelse som reglerar hur kommunerna i länet och regionen ska samverka kring hälsa, vård och omsorg. Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd har nu beslutat att rekommendera regionfullmäktige att anta huvudöverenskommelsen.

– Det blir en grund för den fortsatta dialogen om hur vi bäst bidrar till varandras utveckling och skapar nytta och mervärde för alla invånare i Stockholms län, säger Martina Mossberg, ordförande för kommunerna i Stockholms län i VIS (Vård i samverkan), en politisk styrgrupp för samverkan inom vård- och omsorgsområdet i Stockholms län.

Läs mer: Ny huvudöverenskommelse ska underlätta samverkan inom hälsa, vård och omsorg i Stockholms län | Storsthlm
Seminarieserie om digitaliseringens goda effekter
 

Catrin Ditz och Nina Hammargren
Digitalisering är en förutsättning för många nyckelområden inom samhällets utveckling. Just de ekonomiska effekterna kan vara svåra att fånga upp, men är samtidigt det som både politik och ledning eftersöker. Storsthlm har därför uppdraget att belysa digitaliseringens ekonomiska effekter och som en del i arbetet har vi genomfört fem seminarier på temat.

Processledarna Catrin Ditz och Nina Hammargren har varit drivande i arbetet. Syftet med seminarieserien har varit att ge en snabb överblick kring vad som händer på digitaliseringsområdet i länet för att främja kunskapsutbyte, nätverkande och delande av goda exempel på digitaliseringsprojekt.

Läs mer: Seminarieserie om digitaliseringens goda effekter | Storsthlm
"Vi befinner oss i en tid med ett stort förändringstryck"
 
Derk de Beer
Vi har pratat med Derk de Beer, ekonomi- och digitaliseringsdirektör i Upplands Väsby om kopplingen mellan ekonomi, digitalisering och verksamhetsutveckling.

Vilka fördelar ser du med att hålla ihop dessa områden?

– En långsiktig finansiering och kompetensförsörjning av den kommunala välfärden förutsätter att vi utvecklar våra verksamheter så att färre försörjer fler. Den digitalisering som sker i vår omvärld har redan förändrat våra invånares, kommunmedlemmars och medarbetares behov och förväntningar. Sammantaget medför det att vi befinner oss i en tid med ett stort förändringstryck som kräver att denna utveckling prioriteras. Att då få möjligheten att sammanfoga ekonomiperspektivet med vår målbild för digitalisering och verksamhetsutveckling är en styrka i sig och möjliggör ett lite större mod att våga genomföra nödvändiga satsningar för en enklare vardag för våra invånare med ett tydligt fokus på vilka satsningar som ger mest nytta.

Läs hela intervjun med Derk de Beer: "Vi befinner oss i en tid med ett stort förändringstryck" | Storsthlm
Tätare samverkan viktig förutsättning för framtidens vuxenutbildning
 
En viktig målsättning i arbetet med att utveckla vuxenutbildning är att kunna erbjuda ett enhetligt och kvalitetssäkrat utbildningsutbud i hela länet. För det krävs det en ny överenskommelse, gemensamma strategier och processer, samt tät samverkan inom olika kommunkluster.

Den 16 november träffades politiker och kommunala huvudmän i en regional dialog för att prata om gemensamma svårigheter och möjligheter inom området för vuxenutbildning. Återkommande värdeord är gemensamt och samverkan, gällande upphandlingar, utbud, budgetering, planering och dimensionering.

Läs mer: Tätare samverkan och kommunkluster viktig förutsättning för framtidens vuxenutbildning | Storsthlm
Ökad kvalitet på yrkesprogram med branschsamverkan
 
För att möta den framtida arbetsmarknadens behov behöver fler ungdomar välja yrkesprogram. Detta är fortsatt en av de största utmaningarna inom den gemensamma gymnasieregionen. Samverkan med företag och branscher, samt ökad kvalitet och högskolebehörighet, kan vara vägen framåt.

Den 19 november samlades bland annat nämndordföranden och utbildningschefer med ansvar för gymnasiefrågor i den återkommande regionala dialogen där gymnasieregionens utveckling och utmaningar diskuteras. Temat för denna gång var “Framtiden för våra yrkesprogram”.

Läs mer: Ökad kvalitet på yrkesprogram med branschsamverkan | Storsthlm
Tidiga insatser i förskolan – en viktig skyddsfaktor mot psykisk ohälsa
Tillsammans med forskningsinstitutet Ifous har Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län (UPH) tagit fram en kunskapsöversikt riktad till förskolan. Översikten syftar till att öka kunskapen om hur verksamheten i förskolan kan utvecklas för att främja psykisk hälsa.

– Vi hoppas att materialet vi har tagit fram ska bidra till att skapa förutsättningar för förskolepersonal att arbeta hälsofrämjande, säger Åsa Danielsson, verksamhetschef på Storsthlm och ordförande i styrgruppen för Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län.

Läs mer: Tidiga insatser i förskolan – en viktig skyddsfaktor mot psykisk ohälsa | Storsthlm
Nytt webbstöd ska hjälpa yrkesverksamma i mötet med våldsutsatta
Operation kvinnofrid har tagit fram ett webbstöd för att stötta yrkesverksamma som möter personer som är utsatta för våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella ändamål eller sexuellt våld oberoende av relation.

Webbstödet är en del i det myndighetsgemensamma arbetet att förebygga och bekämpa våld i Stockholms län. Syftet med webbstödet är att ge yrkesverksamma vägledning i arbetet med våldsutsatta och att underlätta samverkan med andra myndigheter.

Läs mer: Nytt webbstöd ska hjälpa yrkesverksamma i mötet med våldsutsatta | Storsthlm
”Vi får aldrig tappa fokus på placerade barn och unga”
Siffrorna är slående och har varit det under flera decennier. Placerade barn och unga har sämre fysisk och psykisk hälsa än genomsnittet, och utvecklingen går för långsamt. Storsthlm och SKR bjöd i oktober in till en digital konferens om bland annat om socialtjänstens ansvar för placerade barn och ungas hälsa och om den överenskommelse som planeras träda i kraft 1 april 2022.

– Målet med den här överenskommelsen är att säkerställa att placerade barn och unga faktiskt får tillgång till hälso-, sjuk- och tandvård på samma villkor som andra barn och unga. Kommunerna i länet har fram till sista februari 2022 på sig att ta beslut, och om alla antar överenskommelsen kommer den att börja gälla från och med 1 april 2022, säger Tina Trygg, processledare på Storsthlm som är ansvarig för arbetet.

Läs mer: ”Vi får aldrig tappa fokus på placerade barn och unga” | Storsthlm
Sammanfattning från styrelsemötet den 16 december
Styrelsen beslutade att yttra sig över fyra remisser, två som handlade om eventuell avveckling av Bromma flygplats från Infrastrukturdepartementet och Näringsdepartementet, en som handlade om förslag till länsplan för transportinfrastruktur från Region Stockholm, och en som avser yttrande över betänkandet av regeringens utredning om effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner.

Bland övriga ärenden fanns verksamhetsplan och budget för år 2022 för Gymnasieantagningen och Storsthlm som helhet. I övrigt fick styrelsen information om uppföljningar av flera överenskommelser.

Sammanfattning från styrelsen 16 december | Storsthlm
Missat Mötesplats Stockholmsregionen?
Om du inte kunde vara med på Mötesplats Stockholmsregionen har du nu möjlighet att ta del av konferensen i efterhand.

Läs mer: Så går vi vidare efter pandemin – Mötesplats Stockholmsregionen | Storsthlm
Kommande möten och nätverksträffar
Januari
  • Workshopserie för digitalisering av detaljplaner, 25 januari
  • Strategiskt nätverk för arbetsmarknad och tillväxt, 26 januari
  • Miljöledning, en introduktion för små och medelstora företag, 26 januari
  • Strategiskt nätverk för digitalisering, 27 januari
  • Styrgrupp för Energikontor Storsthlm och Energi- och klimatrådgivningen, 27 januari 2022
  • Kommundirektörsmöte, 28 januari
Februari
  • Möte med KS-ordförande och Storsthlms arbetsutskott, 1 februari
  • Strategiskt nätverk för Utbildning. 1 februari
  • Miljöledning, en introduktion för små och medelstora företag, 4 februari
  • Workshopserie för digitalisering av detaljplaner, 8 februari
  • Miljöledning, en introduktion för små och medelstora företag, 9 februari
  • Kommun BUS, 9 februari
  • Politisk styrgrupp för gemensam gymnasieregion, 11 februari
  • Strategiskt nätverk Socialtjänst, 11 februari
  • Politisk styrgrupp Vuxenutbildning och arbetsmarknad, 15 februari
  • BUSSAM, 16 februari
  • Styrgrupp Sammanhållen vård och omsorg, 16 februari
  • VAS-rådet 2022, 17 februari
  • Kommundirektörskonferens, 17 februari
  • Styrelsens arbetsutskott, 22 februari
  • VISSA – politisk styrgrupp för samverkan inom vård och omsorg, 22 februari