Kunskap är avgörande för socialtjänstens utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Framsteg för den kunskapsbaserade socialtjänsten
 
Kunskap är avgörande för socialtjänstens utveckling, och arbetet går hela tiden framåt. Nya socialtjänstlagen kan ge ytterligare en viktig skjuts på resan. Det skriver Mari Forslund, sektionschef för kunskapsstyrning, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Bra att kompetensutmaningen för omsorg om äldre lyfts
 
SKR ser positivt på flera av rekommendationerna i betänkandet ”Vilja välja vård och omsorg – en hållbar kompetensförsörjning”. Däremot behöver arbetsgivare få organisera verksamheter utifrån lokala förutsättningar, och ansvaret för samverkan mellan kompetenser bör vara gemensamt för kommun och region.
Det skriver SKR i ett yttrande 
 
IVO lägger enorm börda på kommunerna 
 
Inspektionen för vård och omsorg har gått från att främst arbeta med riktade tillsynsinsatser med hög kvalitet till ett större fokus på att samla in stora mängder data. Det väcker oro, skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
IVO:s arbetssätt riskerar att försämra tillsynens kvalitet
 
Så behåller vi fokus på hygienrutinerna – tre kommuner berättar
 
Pandemin fortsätter att rikta fokus på basala hygienrutiner. Åsa Svensson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Älmhults kommun, är en av dem som jobbat hårt för att få systematik i arbetet så att rutinerna upprätthålls. 
– Vill man ha med folk på tåget måste man ha ett mätresultat att visa upp, säger hon.
Goda exempel från Älmhult, Söderköping och Ronneby kommun
 
Stärk barnrättsperspektivet i familjerätt 
 
Cirkulär om förändringar i föräldrabalken
Från 1 juli 2021 gäller nya bestämmelser i föräldrabalken som syftar till att stärka barns rätt vid vårdnadstvister. SKR har tagit fram ett cirkulär om de nya bestämmelserna, bland annat gällande tillfällig vårdnadshavare.
Cirkulär om stärkt barnrättsperspektiv i vårdnadstvister

Utbildning 12 januari: Barnrättsperspektiv i familjerätt/familjehem
SKR ger en utbildningsdag som fokuserar på förändringar i föräldrabalken, barnkonventionen, barnrättsperspektivet och tipsar om kunskapsstöd inom familjerätt.
Sista anmälningsdag 10 januari
 
Mer från SKR 
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av pandemin. Där finns bland annat frågor och svar om vaccinering och arbetsgivares ansvar.
Covid-19 och SKR:s arbete med coronaviruset
 
Ta del av resultaten från årets brukarundersökningar
Nu finns resultaten från brukarundersökningarna inom IFO, funktionhinder samt till placerade unga. 202 kommuner har deltagit i minst en av undersökningarna. I januari ger SKR tre webbinarier med fördjupning i resultat och exempel från kommuner.
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Digital tillsyn och digitala lås i omsorgen – vad ska man tänka på?  
SKR:s kompetenscenter välfärdsteknik har tagit fram en juridisk vägledning om digital tillsyn i omsorgen. Det finns också en vägledning om införande av digitala lås i ordinärt boende som bygger på erfarenhet från kommuner.
Vägledning digital tillsyn
Vägledning digitala lås

Vill du ha fler nyheter om väldfärdsteknik i omsorgen?
Prenumerera på nyhetsbrevet om välfärdsteknik
 
Gemensamt steg mot digital infrastruktur
SKR och regeringen har kommit överens om en gemensam ambition för säker digital kommunikation mellan myndigheter, kommuner, regioner och privata utförare. Satsningen innebär bland annat att Myndigheten för digital förvaltning (Digg) får i uppdrag att tillhandahålla infrastrukturen.
Viktigt steg för att fasa ut faxen och öka effektiviteten
 
Stöd att hantera sjuklöner – personlig assistans
SKR har tagit fram ett förslag hur sjuklöner inom personlig assistans kan hanteras för att underlätta handläggningen. Förslaget gäller under normala förhållanden och har tagits fram med Vårdföretagarna, Fremia, kommuner och privata utförare. 
Hantera sjuklöner personlig assistans
 
Fungerande sjukförsäkring viktig för att möta kompetensutmaningen
SKR är i huvudsak positiv till utredningen ”En sjukförsäkring med prevention, rehabilitering och trygghet”. Utredningen föreslår b.la. förändringar för att ta tillvara individers arbetsförmåga, samt att reglerna kring ersättning lättas upp vid varaktig nedsättning av arbetsförmåga vid sjukdom.
En sjukförsäkring för både individ och samhälle
 
Förhindra att barn och unga begår brott – seminarieserie
Hösten 2021 gav SKR fyra seminarier om hur det brottsförebyggande arbetet med unga kan stärkas. Seminarierna kan ses i efterhand och är ett samarbete mellan SKR, polisen, Allmännyttan och sex kommuner.
Seminarier om att förhindra brott bland unga
 
Kurser och konferenser 
 
 
28 januari
Barnrättstrategutbildning
Utbilda dig till barnrättsstrateg och få kunskap om vad det innebär att implementera och tillämpa barnkonventionen praktiskt i verksamhet. Utbildningen är fyra dagar och varvar teori med workshops och hemuppgifter.
Sista anmälningsdag 21 januari
 
3 februari
Avgifter i äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård
Vilka är trenderna inom avgiftshantering? Vilket utrymme ger lagen? Och vilka möjligheter ger den digitala utvecklingen? Kommuner delar med sig av exempel. Medverkar gör även PRO, SPF och SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Sista anmälningsdag 2 februari
 
8 februari
Systematisk uppföljning – stöd till försörjning
Gör kommunens insatser skillnad för dem som behöver stöd till egen försörjning? Under fyra digitala workshops och en avslutande heldag lär du dig använda individbaserad systematisk uppföljning som verktyg att utveckla verksamheten utifrån faktisk kunskap. Start 8 februari.
Sista anmälningsdag 31 januari
 
10 februari
Ledarskapsprogram Nära vård
SKR erbjuder dig som är chef, ledare eller förtroendevald ett ledarskapsprogram i Nära vård. Fyll på med kunskaper att leda storskalig förändring där vi äger de komplexa frågorna tillsammans. Utbildningen sker under fyra tillfällen med start 10 februari.
Sista anmälningsdag 20 januari
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Säkra besök på äldreboenden under helgen
På Socialstyrelsens webbplats finns stöd hur äldreboenden kan ordna säkra besök. Personal, boende och besökare behöver agera för att minska risken för smittspridning, även om den som får besöket är vaccinerad. 
Skapa förutsättningar för säkra besök
 
Ny rapport pekar på risk för diskriminering i socialtjänsten
En ny forskningsrapport från diskrimineringsombudsmannen visar att skillnader i socialtjänstens insatser kan innebära en risk för diskriminering. Insatser till barn och unga pekas ut som ett särskilt problemområde.
Skillnader kan utgöra risk för diskriminering
 
Digital föräldraskaps­bekräftelse från 1 januari
Från den 1 januari 2022 öppnas möjligheten att bekräfta föräldraskap direkt till Skatteverket via en enkel e-tjänst. Det innebär att ogifta, nyblivna föräldrar som är folkbokförda i Sverige kan registrera via dator eller mobil de första 14 dagarna efter barnets födelse. Gemensam vårdnad kan också anmälas i e-tjänsten.
MFOF – frågor och svar om digital föräldraskapsbekräftelse
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
sofia.karlsson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00