Läs bland annat om vårens aktiviteter och event!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsbrev december 2021
 
I det här utskicket:
  • Vårens aktiviteter och event
  • FUB-danser våren 2022
  • Studiecirkel om att fylla 18 år
  • Radio Viking julspecial
  • JagKanCykla-projektet förlängs 2022
  • Intervju om att ha en god man
  • Intressepolitik
  • Nästa medlemsbrev
 
Vårens aktiviteter och event
 
Under våren erbjuder vi en mängd olika aktiviteter och event. Läs mer om dessa nedan:

"Skansen för alla" återkommer 24 augusti! Läs mer här!

Vårkryssning - boka in 6 maj redan nu. Inbjudan kommer i nästa medlemsbrev.

Årsmöte 9 mars 2022 - se kallelsen här!

Vårens fritidsaktiviteter i FUB Stockholm - se flyer här!
 
FUB-danser våren 2022
 
Vårens första FUB-dans startar igång fredagen den 28 januari med bandet Effect! Se resterande dansprogram här.

Från och med årsskiftet gäller fri entré för ledsagare/personal.

Observera att vaccinpass kan krävas även under våren 2022. På vår hemsida finns aktuell information.

Betalning endast med kort, swish eller förköpsbiljett, som beställs via kansliet.
 
Studiecirkel om att fylla 18 år
Välkommen att anmäla dig till en studiecirkel om att fylla 18-år – för föräldrar och anhöriga medlemmar i FUB!

Har du en tonåring eller ung vuxen som omfattas av LSS och är intresserad av att veta mer om vad det är som gäller när myndighetsåldern infaller?

Vi bjuder in till en studiecirkel där vi tillsammans
lär oss mer om bland annat lagstiftningen och vilka förutsättningar som finns.

Vi träffas vid sex tillfällen:
Tisdag den 8, 15, 22 och 29 mars samt onsdag den 6 och 20 april kl. 17.00 - 19.15 och lördag den 23 april kl. 13.00 - 16.00.

Plats: Brännkyrkagatan 91
Avgift: 600 kr för medlemmar i FUB

Har du frågor kontakta Bengt Lyngbäck, tel: 0706591650 eller bengt@fubstockholm.se.

Läs mer om studiecirkeln här!
 
Radio Viking julspecial
Varannan söndag mellan klockan 09.00 och 11.00 sänds "Söndagsmorgon med Fredrik Rispe" i Radio Viking 101,4. Missa inte julspecialsändningen den 19 december.

Under programmet kan ni e-posta Fredrik Rispe på fredrik@radioviking.se.

Nu finns även tidigare program tillgängliga att lyssna på här!
Fredrik Rispe i Radio Viking 101,4.
 
JagKanCykla-projektet förlängs 2022
JagKanCykla drar igång med tre nya läger i Stockholm under första halvåret 2022. Nedan finns info om datum och plats för de hittills inplanerade lägrerna: 

Sportlovsläger, vecka 9 i Stockholm
Vi kör måndag till fredag på förmiddagarna i Liljeholmenshallen

Påsklovsläger, vecka 15 i Stockholm
Tillsammans med Viggo Foundation kör vi läger på Gubbängens IP eller i Liljeholmshallen

Midsommarläger, vecka 25 i Stockholm
Utomhus på Gubbängens IP.

Vill du vara med så håller du utkik efter inbjudan på JagKanCyklas FB-sida!
 
Intervju om att ha en God Man
Vill du vara med i en forskningsstudie som handlar om att ha en god man?

På Ersta Sköndal Bräcke Högskola pågår forskning om god man. Trots att det finns många personer som får stöd av en god man i sin vardag, så finns det nästan ingen forskning om vad personer som själva har en god man tycker och tänker om det.

Vi vill ta reda på hur det är att ha god man. Vi kommer att ta reda på det genom att du blir intervjuad av mig, som heter Lill.

Jag kommer ställa frågor till dig och eftersom det fortfarande är Corona får vi prata via dator, platta eller mobil. Så om du vill bli intervjuad behöver du ha en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Samtalet tar mellan 45 - 60 minuter.

Under samtalet kommer jag att ställa frågor som handlar om hur det är att få stöd av en god man. Jag kommer att ställa frågor som du väljer själv om du vill svara på och du får också chansen att berätta det som du tycker är viktigt för mig att veta.

Det är frivilligt att vara med och du väljer om du vill delta eller inte. Om du vill veta mer om vad det innebär att delta så blir jag glad om du kontaktar mig.

Du når mig enklast på min mail: lill.hultman@sh.se
 
Intressepolitik
Under hösten har även det intressepolitiska arbetet kunnat återgå till fysiska möten. Även om vi blivit duktigare på att hålla, och delta, i digitala möten kan inte dessa nå upp till värdet av att träffas på det gamla traditionella sättet, öga mot öga.

Precis som tidigare försöker vi arbeta intressepolitiskt både brett och djupt. Vi är representerade i de flesta funktionshinderråden i olika stadsdelar och i olika facknämnders råd och kommunstyrelsen. Där samverkar vi också inom Funktionsrätt Stockholm stad med de övriga 30 specialföreningar som finns inom Stockholm, samt DHR och SRF Synskadade Stockholm. Vi har också vår egen samverkan med Stockholm stad som vi har rätt till enligt LSS minst två gånger per år.

Frågor som har varit aktuella lokalt i år är exempelvis hur staden kan omplacera i särskilt boende. Våra medlemmar ska enligt LSS tillförsäkras både inflytande och kontinuitet i sitt boende. Vi har också generellt tagit upp frågan om bristen på särskilda boenden.

Vi har naturligtvis också diskuterat frågor kring pandemihanteringen för våra medlemmar. När ska skolverksamhet, dagliga verksamheter och särskilda boenden vara öppna? Hur hanterar man den isolering som drabbat många? Och vad kan staden och regionen göra för att prioritera vaccinering av våra grupper och den personal man möter?

Sysselsättning och arbete har också varit uppe till diskussion. Alla som kan jobba ska jobba är nu ett mantra i politiken, även i debatten lokalt i Stockholm. Bra om alla med funktionshinder erbjuds ett s.k. riktigt arbete. Men för de som på grund av sin funktionsnedsättning inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande ska enligt socialtjänstlagen erbjudas meningsfull sysselsättning, något vi ofta påpekar. Också att ersättningar från socialförsäkringssystemet som sjuk- och aktivitetsersättning, inte slentrianmässigt ska kallas för bidrag. Antingen har man själv eller anhöriga dessförinnan betalat in premier till sjukförsäkringssystemet. Gärna ”riktiga jobb” till våra medlemmar, men när det inte lyckas, inte stigmatisera ytterligare genom tillmälen som ”livslångt bidragsberoende”.

Vi samverkar också på djupet med främst FUB Stockholms län och Riksförbundet FUB i frågor rörande regionen och nationella frågor. Det har under året naturligtvis gällt pandemihanteringen och frågor om vaccinationsprioritering. Här har debatten mellan stat och region spillt ned också på vårt interna arbete inom funkisrörelsen. Våra kontaktpersoner i kommunen har dock försökt navigera på ett sätt så att våra medlemmar med insatser enligt LSS får sin vaccinering så fort som möjligt. Vi hoppas att den senaste prioriteringsordningen för tredje dosen också ska betyda snabb vaccinering, något vi ska jobba för.

På nationell nivå är det framför allt de ekonomiska frågorna för våra medlemmar som verkar lossna rejält. Även om den budget som regeringen nu ska regera på fortsatt innebär en ny negativ skatteskillnad för våra medlemmar som lever på sjuk- och aktivitetsersättning, höjs ersättningsnivåerna ganska rejält. En stor framgång för vårt riksförbund och vår nya förbundsordförande Anders Lago.

Hur den nya regeringen och riksdagen kommer att hantera den stora LSS utredningen som kom för två år sedan är osäkert. Flertalet politiska partier verkar hyggligt positiva till att stärka assistansen, men övriga LSS åtgärder hör vi väldigt lite om.

I oktober lämnade FUB ett remissvar på utredningen om god man. Även denna viktiga fråga kommer vi självklart att bevaka. Viktigt att den gode mannen fortsatt inte bara har i uppdrag att bevaka huvudmannens ekonomi, utan även i fortsättningen ”sörja för person” som det står i nuvarande lagstiftning. Det kan exempelvis betyda att man som god man nu när det är vinter måste följa sin huvudman till stadsdelsförvaltningen och söka försörjningsstöd om varma kläder och skor saknas, Eller kontakter med sjukvården när det behövs.

Slutligen, när Riksförbundet nu firar att FUB fyller 65 år, ska vi komma ihåg att FUB Stockholm nästa år fyller 70 år. Det var här det började, den första FUB föreningen startade. Något som förpliktigar. Ett arv vi som är aktiva nu tillsammans med alla medlemmar ska försöka förvalta på bästa sätt.

Torbjörn Dacke
Ordförande
 
Nästa medlemsbrev kommer i februari 2022.

Vi önskar er alla en GOD JUL!