Biogasstödet spikat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Tiptappdomen ger tillsynen ansvaret
 
Mark- och miljööverdomstolen ger Tiptapp rätt; de får även framöver erbjuda stockholmarna sina tjänster att förmedla borttransport av avfall. Samtidigt visar domen att kommunerna själva avgör om hushållen ska få anlita annan för transport av avfall till återvinningscentralen.
 
Domstolen drar slutsatsen att lagstiftningen och Stockholms kommunala avfallsföreskrifter inte hindrar privatpersoner att via en hämttjänst anlita en annan för transporten av grovavfall till återvinningscentralen, eftersom kommunens föreskrifter ger enskilda hushåll rätt att köra det dit. Domen går inte att överklaga.

Domstolen stänger inte dörren för tillsynsmyndighetens möjligheter att ställa krav på Tiptapp, utan landar i att ett förbud mot verksamheten är oproportionerligt.
 
Samtidigt som domstolen menar att Stockholms stad gjort fel som förbjudit Tiptapps verksamhet konstaterar domstolen att det finns möjlighet att i avfallsföreskrifterna begränsa hushållens transporter av grovavfall till återvinningscentralen till det egna avfallet.
 
– Det innebär att kommunen faktiskt själv kan styra om de vill öppna upp för andra aktörer att transportera avfallet, säger Andrea Hjärne.
 
Som anställd hos någon av Avfall Sveriges medlemmar
kan du prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. 
Maila till info@avfallsverige.se
Biogasstödet spikat
 
Som Avfall Sverige tidigare berättat så föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2022 ett produktionsstöd för biogas fram till 2040. Nu kan vi konstatera att riksdagen beslutat om att ett stöd till produktion av biogas ska införas under 2022. Det blir Miljö- och jordbruksutskottet som kommer att hantera stödet.

Läs mer
Miljörapportering av avfall ändras
 
Reglerna för miljörapportering av produktion och hantering av avfall ändras.  Naturvårdsverket meddelar bland annat att avfallsrapporteringen standardiseras. Ändringarna gäller från årskiftet.

Läs mer
Avfallsskatten höjs
 
Från årsskiftet höjs skatten på avfall som deponeras till 573 kronor per ton. Avfall Sveriges granskning visar att skatten inte längre bidrar till några samhälleliga vinster. I februari väntas en utredning som fått till uppgift att se över om fler undantag från avfallsskatten bör införas.

Läs mer
Nytt klimatverktyg för avfallstransporter
 
Avfall Sverige har gett Chalmers Industriteknik i uppdrag att utveckla en beräkningsmodell för energianvändning och klimatutsläpp vid avfallstransporter. Den hjälper kommuner att identifiera bästa åtgärderna för att minska utsläpp men också för att sätta långsiktiga mål.

Läs mer
Efterlyses: Fossilfria utvecklingsprojekt
 
Under 2022 kommer Avfall Sveriges utvecklingssatsning följa olika teman. Först ut blir fossilfri avfallshantering. Ett webbinarium för intresserade sökanden hålls den 17 januari kl. 13.30–14. Även projektansökningar utöver temat välkomnas.
Ansök senast den 3 februari 2022.

Läs mer
Forskningsprojekt om avfallsaska presenteras
 
Den 19 januari bjuder Renova, VTT och SGI in till ett webbinarum om klassificering av aska från energiåtervinning av hushållsavfall. Resultat från det nordiska HP14-projektet om ekotoxicitet, där Avfall Sverige är delfinansiär, kommer att presenteras. Webbinariet är gratis, men anmälan krävs.

Anmäl dig
”Kommunerna tar ansvar för returpappret”
 
Om fastighetsägare har frågor om insamlingen av returpapper så finns svaren hos kommunen. Den gör sitt bästa för att de boende även framöver ska kunna lämna sitt returpapper precis som vanligt, skriver Avfall Sveriges vd Tony Clark i Dagens Samhälle.

Läs repliken
”Dags att hantera våra klimatbovar”
 
Inom avfallshanteringen finns flera klimatpåverkande verksamheter. Men få kommuner mäter och redovisar utsläppen. Om kommunala renhållningsbolag och förvaltningar ska nå nettonollutsläpp till 2035 krävs handlingsplaner nu, skriver Ludvig Landén, utvecklingschef på NSR.

Läs mer i senaste numret av Avfall och Miljö
 
Nytt klimatverktyg för avfallstransporter
 
Avfall Sverige har gett Chalmers Industriteknik i uppdrag att utveckla en beräkningsmodell för energianvändning och klimatutsläpp vid avfallstransporter. Den hjälper kommuner att identifiera bästa åtgärderna för att minska utsläpp men också för att sätta långsiktiga mål.

Läs mer
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Vissa kurser som kräver närvaro genomförs på plats under säkra former.
Hållbarhetskriterier för biogas
 
När: 19 januari kl 10.30–16

På denna temadag presenteras nyheter i regelverket och vi får en introduktion till det uppdaterade Excel-verktyget HBK-redovisning. För nya användare ges en särskild genomgång av Carl-Magnus Pettersson, som utvecklat verktyget.

Läs mer och anmäl dig
Insamling av farligt avfall
 
När: 25 januari kl 13–16.30

Vid detta webbinarium går vi bland annat igenom Naturvårdsverkets regeringsuppdrag om servicenivån för farligt avfall och grovavfall, registrering av farligt avfall och förändringar i klassningen kring farligt avfall.

Läs mer och anmäl intresse
Personal vid ÅVC
 
När: 16–17 mars

Här ges en fördjupning i några av de viktigaste frågorna som rör ÅVC, och vad man behöver tänka på som ÅVC-personal i sitt dagliga arbete. Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge dels en säkrare arbetsmiljö, dels bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl intresse
Taxekonstruktion
 
När: 22–23 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl intresse
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
Två alternativ: 5–6 april 2022 samt 10–11 maj

Denna grundkurs för ÅVC-personal ger kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Faktagenomgång varvas med praktiska övningar på en ÅVC.

Anmäl intresse till kursen i april eller maj
Gundkurs avfallslagstiftning
 
Datum meddelas senare

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl intresse
Branschen rekryterar
 
Södra Smålands avfall och miljö söker utredningsingenjör
 
Ansök senast den 16 december 2021 Läs mer
 
Merab söker chaufför (frontlastare)
 
Ansök senast den 23 december 2021 Läs mer
 
Miva söker verkställande direktör
 
Ansök senast den 2 januari 2022  Läs mer
 
Merab söker driftchef till Rönnehålms avfallsanläggning
 
Ansök senast den 16 januari 2022  Läs mer
 
Avfall Sverige söker en praktikant till kommunikationsavdelningen
 
Ansök senast 23 januari 2022 Läs mer
 





Julledigt
 
 
Avfall Sveriges kansli stänger den 22 december.
Vi är åter på plats den 10 januari.

Vi önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.