Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
EU vill justera handeln med avfall
 
Det kan bli lättare att transportera avfall för återvinning mellan medlemsländer, men svårare om avfallet ska deponeras eller förbrännas utan energiåtervinning. Det är innebörden i ett förslag till en ny EU-förordning. För svensk del blir effekterna troligen inte så stora.

EU-kommissionen har under året arbetat med att uppdatera EU:s avfallstransportförordning, som ett led i sitt arbete för en mer cirkulär ekonomi. De har nu presenterat ett förslag till ny förordning som syftar till att förhindra att EU exporterar sina avfallsproblem till länder utanför unionen, och att stävja illegala avfallstransporter. Tanken är också att underlätta för transporter av avfall för materialåtervinning mellan medlemsländer.

Nya, striktare villkor för transporter mellan medlemsländer av avfall för energiåtervinning föreslås också. Det motiveras med att detta är behandlingsmetoder som befinner sig i de lägsta stegen i avfallshierarkin, och därför kan behöva motverkas. Rent konkret innebär det att mottagarländer ska kunna neka importleveranser av avfall om det bedöms tränga ut inhemskt avfall från behandling och göra det svårare att uppfylla nationella avfallsplaner.
 
Som anställd hos någon av Avfall Sveriges medlemmar
kan du prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. 
Maila till info@avfallsverige.se
Årets förebyggare prisade
 
Den 1 december arrangerades Återvinningsgalan av tidskriften Recycling, i samarbete med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna. Avfall Sveriges pris ”Årets förebyggare” gick till Accus för Re:sign – flergångsskyltar för återbruk.

Läs mer
Snabb utveckling väntar i USA
 
I rasande fart tas nu ny lagstiftning och nya mål för avfallshanteringen fram på nationellt plan i USA. Miljöhänsyn men också viljan att skapa arbetstillfällen skyndar på.
– Det råder en viss enighet om att ökad återvinning är bra för både ekonomin och miljön, säger David Biderman, vd för Swana.

Läs mer i senaste numret av Avfall och Miljö
”Hållbar förpacknings-insamling i sikte”
 
Att kunna lämna sitt avfall där man bor i stället för att behöva köra i väg med det till återvinningsstationen ger betydligt mer material till återvinning. Men flera frågor som är vitala för den cirkulära ekonomin väntar ännu på ett avgörande, skriver Avfall Sverige.

Läs debattartikel i Dagens Samhälle
Gärna teknikkrav, men inte för detaljerade
 
Naturvårdsverket har skrivit ett förslag till ny vägledning om industriutsläppsbestämmelser, som bland annat förtydligar vad som gäller kring dispenser. Teknikutveckling och bättre miljöprestanda är viktigt för att minimera miljöpåverkan, men alltför detaljerade krav kan vara begränsande, menar Avfall Sverige.

Läs remissvaret
 
Låga halter POP i biogödsel och kompost
 
En kartläggning visar att inga förändringar behöver göras av certifieringarna för kompost och biogödsel, SPCR 120 och 152, när det gäller rutinmässig analys av grundämnen eller POP. Uppföljande studier bör dock ske med 5–8 års mellanrum. Kompostens innehåll av PCB bör analyseras mer noga och även orsaken till halterna bör kartläggas. Parallellt bör tillämpningen på kompost av Naturvårdsverkets riktvärden för förorenad mark diskuteras med berörda tillsynsmyndigheter.

2021:20 Analysparametrar för biogödsel och kompost – kartläggning och kunskapssammanställning
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Vissa kurser som kräver närvaro genomförs på plats under säkra former.
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 6–8 december
Var: Malmö

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Certifiering av biogödsel
 
När: 7–8 december

Sedan 1999 kan tillverkare av biogödsel kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna on line-kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl dig
Remisswebbinarium om förpackningsinsamling
 
När: 10 december kl 9–12

Kommunerna föreslås få det operativa ansvaret för att samla in förpackningar från hushåll och samlokaliserade verksamheter. Var med och påverka Avfall Sveriges remissar och hämta inspiration till ert eget. Bara för Avfall Sveriges medlemmar. Gratis.

Läs mer och anmäl dig
Hållbarhetskriterier för biogas
 
När: 19 januari kl 10.30–16

På denna temadag presenteras nyheter i regelverket och vi får en introduktion till det uppdaterade Excel-verktyget HBK-redovisning. För nya användare ges en särskild genomgång av Carl-Magnus Pettersson, som utvecklat verktyget.

Läs mer och anmäl dig
Insamling av farligt avfall
 
När: 25 januari kl

Vid detta webbinarium går vi bland annat igenom Naturvårdsverkets regeringsuppdrag om servicenivån för farligt avfall och grovavfall, registrering av farligt avfall och förändringar i klassningen kring farligt avfall.

Läs mer och anmäl intresse 
Personal vid ÅVC
 
När: 16–17 mars

Här ges en fördjupning i några av de viktigaste frågorna som rör ÅVC, och vad man behöver tänka på som ÅVC-personal i sitt dagliga arbete. Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge dels en säkrare arbetsmiljö, dels bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl intresse
Taxekonstruktion
 
När: 22–23 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl intresse
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
Två alternativ: 5–6 april 2022 samt 10–11 maj 

Denna grundkurs för ÅVC-personal ger kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Faktagenomgång varvas med praktiska övningar på en ÅVC.

Anmäl intresse till kursen i april eller maj
Branschen rekryterar
 
Ögrab söker ansvarig för Insamling och Kundtjänst
 
Ansök senast den 9 december 2021 Läs mer
 
Stockholm Vatten och Avfall söker driftövervakare
 
Ansök senast den 10 december 2021 Läs mer
 
Örebro kommun söker Enhetschef till Avfallsverksamheten
 
Ansök senast den 12 december 2021  Läs mer
 
Örebro kommun söker Enhetschef kundservice Avfall
 
Ansök senast den 12 december 2021  Läs mer
 
Miva söker verkställande direktör
 
Ansök senast den 12 december 2021 Läs mer