Nyhetsbrev 9 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Möjlighet att söka projektstöd igen
 
Nu är det öppet för alla klubbar att söka projektstöd igen. Ni kan söka inom följande kategorier;
Utbildning - gäller i nuläget kursavgift och utbildningsmaterial till Brottning Grund och Brottning Fortsättning 
Föreningsmiljö - insatser och projekt inom klubben för att skapa trygga idrottsmiljöer.
Brottningsforum - som kommer att hållas i samband med årsmötet i Malmö i april.
Ansökan görs via IdrottOnline. Mer information om sökkatetorier och belopp hittar ni här.
 
Sanktionsansökan 2023
 
Nu är det dags för alla föreningar att söka sanktion om ni vill arrangera en tävling 2023. Vi håller för närvarande på med en grund för Aktivitetskalendern (AK) 2023, där vi till att börja kommer att lägga in SM, Fyrstads, Svenska UWW-tävlingar samt de största nationella tävlingarna.
De flesta “gamla arrangörer” vill säkert ha samma helg som de brukar, men det kan finnas utrymme eller anledning att byta helg i vissa fall. Under några helger har vi tyvärr för många tävlingar (antal mattor) på. Vi har idag inte domare så det räcker, så några tävlingar måste sannolikt flyttas för att få ihop helheten.
Ett bra tips är att ni först tittar i AK för 2021 och 2022, där ser ni hur de olika tävlingarna ligger placerade vanligtvis.

När det gäller SM 2023, har SBF beslutat att detta ska tilldelas Skövde ABK, som kommer att arrangera under SM-veckan. För JSM och USM är det fritt fram att söka, där gäller det att intresserad arrangörsförening först kontakta sitt SDF och sen ska de ska skicka in intresseanmälan för respektive SM. Prel. datum för JSM är 11-12/3 och USM 18-19/3.

Läs hela skrivelsen gällande sanktioner här: 
Sanktionsansökan 2023 skrivelse i pdf

Blankett för saktionsansökan hittar ni här:
https://www.swedewrestling.se/tavling/tavlingsdokument/sanktionsansokan/

Sanktionsansökningarna för 2023 ska vara inskickade till SBF senast 31 december 2021 via mail:
leonard.ostlund@brottning.rf.se
/ Leonard Östlund
 
Kurs för domare och tävlingssekreterare
 
I samband med Vättercupen 15-16 januari, Huskvarna, kommer det gå kurser för både domare och tävlingssekreterare. 

Tävlingssekreterarkursen riktar sig till alla som vill gå, oavsett tidigare erfarenhet. Anmäl er senast 17 december. Inbjudan hittar ni här:
Inbjudan till kurs för tävlingssekreterare 

Domarkursen vänder sig till samtliga som har ett domarnummer och dömt redan. Anmäl er senast 17 december. Samtliga deltagare ska var ombytta i domarkläder kl 09.00 lördag 15/1-22 i Husqvarna sportcenter. Inbjudan hittarr ni här:
Inbjudan till kurs för domare

För de som tidigare inte har dömt men vill börja, kommer det att hållas distriktskurser. Ta kontakt med kjell.albertsson@fyrkanten.se vid intresse.
 
Johanna Lindborg nedbrottad av en av alla hjältar på Impossible Camp i Malmö
Parabrottningen äntligen på gång
 
Parabrottning har tagit fart efter att restriktionerna har släppt och man får ha aktiviteter. Det är många bokade aktiviteter med verksamheter som driver paraidrott i någon form som exempelvis Svenska Parasportförbundet och Parasportskolan Stockholm. Det vi tagit med oss från dessa aktiviteter, är att brottningen är en väldigt uppskattad idrott.
Anledningen till att vi väljer att delta i aktiviteterna, är att låta barn och unga testa brottning men även skapa kännedom om Parabrottning.
Många föräldrar till yngre barn är väldigt måna om att föreningar ska vara anpassade och att ledare ska vara utbildade för att leda barn med funktionsnedsättningar.
Hör gärna i Juniorsporten om Parabrottning;
https://sverigesradio.se/avsnitt/parasportskolan-ger-fler-barn-mojlighet-att-idrotta

På Impossible Camp som anordnades i Malmö av Svenska Parasport förbundet, fick barnen möjlighet att bli ledda av vår landslagsstjärna Johanna Lindborg.
Ni kan se bilder på; https://www.flickr.com/photos/parasportse/albums/72157720165706133

Om ni skulle vilja vara med på ett prova-på tillfälle, ha utbildning kring Parasport eller anpassa er lokal får ni gärna höra av er till cem.celepli.atci@brottning.rf.se
 
Trygga idrottsmiljöer en angelägenhet för SBF
 
SBF:s styrelse har nu uppe ett förslag till beslut att arbeta medvetet med trygga och inkluderande idrottsmiljöer inom brottningen. Detta innebär tydligare förväntningar på klubbarna exempelvis  när det gäller utbildade tränare och att kontollera begränsade registerutdrag samt att föreningen har en medvetenhet om vad trygg idrott innebär.
Det kommer att kallas till en digital klubbträff för information om vad som kommer gälla framöver.

Om du behöver komma i kontakt med någon gällande frågor som rör trygg idrott, kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se.
Foto Maxim Thoré, Bildbyrån
 
Så kan du förebygga osunda idrottsmiljöer för unga 
 
Om ni missade CIF:s webinarie om att förebygga osunda idrottsmiljöer har ni en chans här. 
En filmad och textad version av seminariet finns nu på Centrum för idrottsforsknings Youtube-kanal. 
Klicka här för att se filmen.
Inom idrottsrörelsen finns exempel på miljöer där barn och ungdomar far illa, visar CIF i en aktuell rapport. Det kan handla om alltifrån ohälsosamma elitsatsningar och personkulter kring tränare till trakasserier, sexuella övergrepp och tystnadskulturer. Hur kan ledare, föräldrar, föreningar och förbund få syn på, förstå, förändra och förebygga dessa osunda idrottsmiljöer? Det här webbinariet ger dig verktyg att jobba med frågorna i din förening.
 
Brottning i Lilla Sportspegeln
 
I början av november träffade SVT brottaren Nico från BK Athen. Han hade slutat med tre sporter när han hittade till brottningen. Där trivs han. Se reportaget här.
https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-sportspegeln/86E6omM/
 
Ari Markkola tillsammans med sin mångårige tränare och mentor Christer Wangfeldt.
Ari avslutar på hemmaplan
 
Texten är hämtad från förbundskapten Ulf Anderssons rapport från Veteran-SM:

Tillslut blev det ett Veteran-SM arrangerat av Viskafors, dagen innan stora affischnamnets, Ari Markkolas, 60-årsdag.
Effekten av pandemin blev ett hårt slag mot Veteran-SM och endast 25 veteraner vägde in i år att jämföra med 55 veteraner senast det arrangerades.
Trots detta blev arrangemanget en fullträff med ca 250 åskådare på plats i Viskaforshallen.
Innan tävlingsstarten delade SBF:s representant Thomas Svensson SBF:s förtjänstmedalj i guld till Christer Wangfeldt, som funnits med i olika roller hos Viskafors AK sedan i mitten 70-talet, samt även en period i veteranlandslaget. Ari Markkola tilldelades även han SBF:s förtjänstmedalj i Guld efter 50 år på brottarmatta. Ari måste vara ett unikum inom Svensk Brottning med sina SM-medaljer under sex decennier och tusentals matcher. 
Ari Markkola fick avsluta sin 50 år långa brottningskarriär med att se sig besegrad av Matts Juntti Kalmar BK och Tom Ljosåk SP09 Oslo, men fick med sig en sista SM-medalj med sig hem. Dessvärre kunde Ari inte göra sig helt rättvisa under veteran SM, med tanke på att han drogs med en ljumskskada, som hämmade honom. Men den så populäre Ari hyllades samfällt av publiken och hans långa karriär på brottarmattan har uppmärksammats av både tidningar och radio i samband med veteran SM.

Läs hela Ulf Anderssons rapport från Veteran-SM.
Alla resultat från Veteran-SM hittar ni här.
Välkommen till Craft och Sveriges
största klubbsortiment!
 

Vi på Craft är mycket stolta och glada över att ha påbörjat ett nära samarbete med Svenska Brottningsförbundet.
I vår satsning på Svensk Brottning vänder vi oss även till landets alla brottningsklubbar – med Sveriges största utbud av plagg och produkter som utvecklar och stärker klubbkänslan.
Kontakta någon av vår representanter eller Crafts kundtjänst för mer information.
Craft klubbinfo pdf

Gör som Svenska Brottningsförbundet, bli en del av vår gemensamma satsning på Svensk Brottning!

Craft är ett svenskt varumärke specialiserat på kläder och produkter för sporter där prestanda och komfort är avgörande för optimal prestation. Genom att samarbeta med elitidrottare över hela världen och ständigt utveckla nya material och tekniska lösningar kan Craft erbjuda innovativa funktionskläder, löparskor och tillbehör – för såväl världsmästare som vardagshjältar.