Vd-krönika
 
 
Bra med lokalt självstyre i tider av kris
 
En ny rapport visar att lokalt och regionalt självstyre har varit en avgörande faktor för en effektiv hantering av pandemin. Likriktande detaljstyrning är ingen mirakelmedicin i en kris.
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt samt frågor och svar om vaccinering.
Covid-19 och SKR:s arbete med coronaviruset
 
SKR deltar på Socialchefsdagarna i Malmö
SKR finns på plats på årets Socialchefsdagar i Malmö 24-26 november. SKR kommer bland annat att hålla i ett seminarium om framtidens vård och omsorg för personer med missbruk och beroende med anledning av det kommande slutbetänkandet från Samsjuklighetsutredningen. Dessutom står exempelvis digitalisering och välfärdsteknik, insatser för våldsutövare, Nära vård och Yrkesresan på programmet.
SKR på Socialchefsdagarna 2021
 
Göteborg får internationell utmärkelse
Göteborgs stad har tagit emot en internationell utmärkelse för framgångsrikt arbete med medborgardialog från International organization of participatory democracy, IOPD. Göteborgs stad får ett hedersomnämnande från juryn och uppmärksammas för sitt arbete med medborgarbudget under parollen "Din ide - medborgarbudget i samverkan".
Göteborgs stad prisas för arbete med medborgarbudget
 
Bloggar från SKR
 
 
IVO:s uppdrag behöver renodlas
SKR vill att IVO ska vara en skarp tillsynsmyndighet: En som gör nytta för brukarna, och som kommunerna känner tillit till. Det måste gå att förena. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av covid-19-pandemin. Följ myndighetens webbplats för aktuell information, statistik samt information om vaccinering och åtgärder för minskad smittspridning. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Vaccinpass och andra åtgärder vid tillställningar på över 100 personer
Folkhälsomyndigheten har presenterat förslag på åtgärder mot covid-19 vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från den 1 december. Förslagen gäller sammankomster och tillställningar som sker inomhus med fler än 100 deltagare och hur de kan genomföras med eller utan vaccinationsbevis. 
Minska smittspridning vid allmänna sammankomster
 
Covid-19 var tredje vanligaste dödsorsaken första halvåret 2021
Drygt 4 600 personer dog av covid-19 under de första sex månaderna av 2021. Covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken efter cancer och hjärt- och kärlsjukdomar under perioden. Det visar preliminär statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister. 
Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik första halvåret 2021
 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Marie Lindström

Nästa nummer kommer 30 november.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00