Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Höstmöte visade utvecklingskraft
 
Avfall Sveriges höstkonferens gav många exempel på det arbete som pågår för att vässa avfallshanteringen och skapa förutsättningar för fortsatt utveckling. Riktstjärnorna är ett hållbart klimat och ökad återvinning, och budskapet var tydligt: vi kan nå målen.

Tony Clark, Avfall Sveriges vd, inledde med en personlig reflektion om branschen:

– Det som är glädjande är att man inte sitter och håller på innovationer, man delar gärna med sig, detta är ett power house of innovation!

Det kan behövas, för vi står inför stora utmaningar. Vanya Veras, vd för kommunernas europeiska samarbetsorganisation MWE, gladdes åt den antagna planen för cirkulär ekonomi, men den räcker inte. Även om alla planer genomförs når vi en temperaturökning på 2,4° C, konstaterade hon. Men hon ser också nya positiva förändringar kring ekodesign, separat insamling av matavfall och återvinning av metan.

– Vi kan lösa det, allt är möjligt om vi bestämmer oss för det, sade Vanya Veras
 
Som anställd hos någon av Avfall Sveriges medlemmar
kan du prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. 
Maila till info@avfallsverige.se
 
Stöd för bio-CCS försvårar fossilfrihet
 
Energimyndigheten har lämnat förslag på hur ett statligt stöd för avskiljning och lagring av koldioxid från förnybara källor kan utformas. I praktiken utesluter det anläggningar för energiåtervinning av avfall.

Läs mer
Därför ger plasten oss huvudvärk
 
Frågan om plaståtervinning har aktualiserats genom SVT:s Dokument Utifrån. Vi vill passa på att förtydliga var problemet ligger, men också visa på lösningar som producenterna, avfallsbranschen och myndigheterna jobbar för att få på plats. Viktigt är att fortsätta källsortera.

Läs mer
Sökes: Innovativa startups för återbruk
 
I ett projekt finansierat av Avfall Sverige efterlyses innovativa startup-företag för att öka återbruket av hushållens grovavfall. Projektet leds av Södertälje kommun och genomförs i samarbete med Avfall Sverige och Ignite Sweden*.

Läs mer
Kommunicera nya ansvaret – här är mallar
 
Från årsskiftet tar kommunerna över ansvaret för att samla in och återvinna returpapper. Avfall Sverige har tagit fram ett kommunikationspaket för att underlätta kontakten med medborgare, ägare till flerbostadshus och verksamheter i kommunen, fritt att använda för alla medlemmar.

Läs mer – bara för inloggade medlemmar
Nytt nummer:
Tema USA
 
I senaste numret av Avfall och Miljö kan du läsa om hur USA skriker efter lösningar på avfallsproblemen. För nu ställer landet om: deponierna ska bort och tuffare lagstiftning kräver nytänkande. Ambassadör Karin Olofsdotter bistår gärna svenska företag.

Läs Avfall och Miljö digitalt
EU-bidrag för hållbar energi att söka
 
EU City Facility (EUCF) är ett EU-finansierat projekt som stöder kommuner och lokala myndigheter för att påskynda investeringar i hållbar energi. De har nu öppnat av sin tredje utlysning. 69 koncept kommer att dela på 4,14 miljoner euro. Sök senast den 17 december.

Läs mer
Mer resursfokus i energihushållningen
 
Vägledningen om energihushållning välkomnas, men borde utvidgas till resurshushållningsplaner, där även förebyggande och återvinning av råvaror, material och produkter inkluderas, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar.

Läs remissvaret
Bra förslag om billigare reparationer
 
I en promemoria från Finansdepartementet föreslås ytterligare sänkt skatt för reparationer av cyklar med tramp- eller vevanordning, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Förslaget välkomnas av Avfall Sverige, som gärna hade sett att fler produkttyper omfattades.

Läs remissvaret
Branschen rekryterar
 
Har du sett att vi numera flaggar för lediga tjänster i nyhetsbrevet? Du hittar dem längst ner.
Elda rätt i fjällen
 
Avfallshantering i väglöst land är en komplex fråga och att hitta bra och miljövänliga alternativ är en stor utmaning. Försök visar på stora miljövinster genom att elda batch-vis.
2021:17 Dioxinbildning vid småskalig förbränning av avfall utan rökgasrening vid fjällstugor i svenska fjällen
 
Oftast låga halter PFAS efter förbränning
 
Resterna från energiåtervinning av avfall innehåller generellt låga eller inga koncentrationer av PFAS, men några anläggningar avviker med höga koncentrationer av ämnena.
2021:18 PFAS in waste residuals from Swedish incineration plants
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten kommer dock vissa kurser att kunna genomföras på plats – bra för nätverkandet.
 
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Linköping

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl dig
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Järfälla
 
Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet. Kursen bygger på stor delaktighet från deltagarna.

Läs mer och anmäl dig
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är en grundkurs för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 6–8 december
Var: Malmö

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Certifiering av biogödsel
 
När: 7–8 december

Sedan 1999 kan tillverkare av biogödsel kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna on line-kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl dig
Remisswebbinarium om förpackningsinsamling
 
När: 10 december

Kommunerna föreslås få det operativa ansvaret för att samla in förpackningar från hushåll och samlokaliserade verksamheter. Var med och påverka Avfall Sveriges remissar och hämta inspiration till ert eget. Bara för Avfall Sveriges medlemmar. Gratis.

Läs mer och anmäl dig
Branschen rekryterar
 
 
Stockholm vatten och avfall söker teknisk utredare
 
Ansök senast den 21 november 2021 Läs mer
 
Dala Vatten och Avfall söker Affärsområdeschef Avfall
 
Ansök senast den 28 november 2021 Läs mer
 
Merab söker maskinförare till Rönneholms avfallsanläggning
 
Ansök senast den 30 november 2021  Läs mer
 
Merab söker chaufför
 
Ansök senast den 30 november 2021  Läs mer