Lagstiftning kring engångsplast på plats
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Hållbar förpackningsinsamling i sikte
 
Regeringens utredning föreslår att kommunerna ska ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll, men att det ekonomiska ansvaret ska ligga kvar hos producenterna. ”Detta är något som Avfall Sverige arbetat för under lång tid och som kommer att ge goda förutsättningar att nå återvinningsmålen”, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
 
Som anställd hos någon av Avfall Sveriges medlemmar
kan du prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. 
Maila till info@avfallsverige.se
 
Gasbilar miljöbil hos statliga myndigheter
 
Regeringen ändrar inte miljöbilsdefinitionen. Det innebär att gasfordon även fortsättningsvis uppfyller kraven för miljöbilar vid upphandlingar inom statliga myndigheter.
"Att biogasdrivna fordon klassas som miljöbilar är en viktig principfråga", säger Caroline Steinwig, rådgivare på Avfall Sverige.

Läs mer
Lagstiftning kring engångsplast på plats
 
Nu har EU:s direktiv för engångsplast implementerats i den svenska lagstiftningen. Det blir helt förbjudet att sätta vissa plastprodukter på marknaden, däribland bestick och tallrikar i plast samt livsmedelsbehållare och muggar i polystyren.

Läs mer
Du har väl anmält dig till höstmötet?
 

Under årets höstmöte står återvinning i fokus:
Hur arbetar vi strategiskt mot målen?
Hur kan samarbete hjälpa kommunerna i detta arbete?

Goda exempel på dialog med lokala riksdagspolitiker.
Tekniska framsteg inom återvinningsområdet.
Nyheter och nya rapporter från Avfall Sverige.
 
Sista anmälningsdag är den 8 november.
Upphandling ska bli ett klimatverktyg
 
Regeringen vill att effekter på miljö, klimat och människors hälsa ska beaktas i alla offentliga upphandlingar. Det innebär en skärpning gentemot dagens rekommendation. I förlängningen är det förstås leverantörerna som måste kunna erbjuda hållbara produkter och tjänster.

Läs mer
FN-projekt klart, svenskt stöd till tre länder
 
Under 2021 har Avfall Sverige tillsammans med en handfull medlemmar spridit lösningar för att fler ska kunna jobba effektivt mot målet om noll avfall. Totalt har mer än 25 kommuner på fyra kontinenter engagerats.

Läs mer
"Haverikommission bör granska avfallssektorn"
 
Kommunerna har fått nog av kriminella verksamheter inom avfallshanteringen. Tillsätt en haverikommission för att gå på djupet i frågan, och låt de seriösa aktörerna delta. Det skriver Lars Stjernkvist och Tony Clark, ordf resp vd i Avfall Sverige, i Svenska Dagbladet.

Läs mer
De kan bli årets förebyggare
 
Finalisterna till Återvinningsgalan klara. Bland de sju kategorierna återfinns Avfall Sveriges eget pris för årets förebyggare. Tre innovativa och inspirerande företag och projekt har nominerats till Avfall Sveriges pris.

Läs mer
Så blir Miljöbalken ett bättre klimatverktyg
 
Avfall Sverige välkomnar förslagen om att förtydliga att miljöbalken även omfattar klimatperspektivet. Dock önskas mer långtgående krav på förebyggande av att avfall uppstår.

Läs remissvaret om en klimatanpassad miljöbalk
Ingen är nöjd med nya lagstiftningen
 
I juli fick Finland en ny avfallslagstiftning. Målet är att den ska göra det möjligt att nå EU:s högt ställda återvinningsmål. Men vem som ska vara ansvarig för att organisera transporten är en ideologisk fråga som väcker debatt. Resultatet blev en mix.

Läs mer i senaste numret av Avfall och Miljö
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten kommer dock vissa kurser att kunna genomföras på plats – bra för nätverkandet.
 
Remisswebbinarium om nya regler för bioavfall
 
När: 10 november kl 13–16

Den 1 januari 2024 ska avfallsdirektivets krav på separat utsortering av bioavfall vara implementerat i nationell lagstiftning. Inför remissvaret bjuds medlemmar in till diskution om det förslag som lagts. 

Läs mer och anmäl dig
Höstmöte: Lösningar för ökad återvinning
 
När: 17–18 november

Att öka återvinningen av jordens resurser är alltså en överlevnadsfråga. Årets höstmöte fylls av exempel från kommuner och privata aktörer som visar både att och hur vi kan nå återvinningsmålen.

Läs mer och anmäl dig
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Linköping

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl dig
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Järfälla
 
Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet. Kursen bygger på stor delaktighet från deltagarna.

Läs mer och anmäl dig
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är en grundkurs för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 6–8 december
Var: Malmö

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Certifiering av biogödsel
 
När: 7–8 december

Sedan 1999 kan tillverkare av biogödsel kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna on line-kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl dig
Branschen rekryterar
 
 
Södra Smålands avfall och miljö söker miljöchef
 
Ansök senast den 8 november 2021 Läs mer om tjänsten
 
Stockholm vatten och avfall söker teknisk utredare
 
Ansök senast den 21 november 2021 Läs mer om tjänsten
 
Dala Vatten och Avfall söker Affärsområdeschef Avfall
 
Ansök senast den 28 november 2021 Läs mer om tjänsten