Tillsammans i jul är temat för årets julsatsning som alla församlingar kan vara med på. Läs mer i nyhetsbrevet.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 9 2021
JULSATSNING
 
Tillsammans i jul
 
Med 2021 års julsatsning vill vi välkomna alla tillbaka till den fysiska gemenskapen med budskapet ”Tillsammans i jul”.
På intranätssidan för advent och jul - se nedan -  hittar du mycket material och kommunikationsstöd. 

Satsningen "Tillsammans i jul" är en del av arbetet med att lyfta fram vad kyrkan gör under och efter pandemin.
 
Alla församlingar kan vara med
 
I den nationella julsatsningen kan alla församlingar vara med – med liten eller stor insats.
Under rubriken "Alla kan vara med" på intranätet hittar du olika alternativ och möjligheter att sprida budskapet om julen! 

Börja med att uppdatera kalendern för alla aktiviteter - fysiska och digitala - som sker under advent och jul.
Då blir det enkelt hitta till kyrkan och till Tillsammans i jul.
 
Kommunikationsstöd för advent och jul samlas på intranätet
 
På intranätssidan för julen hittar du material för din församlingskommunikation.
Sidan uppdateras kontinuerligt.

Annonserna och affischer är klara
 
Nu kan du ladda ner annonserna för julsatsningen. Du hittar dem i mallverktyget i 15 olika format. Om du behöver ett annat format, kontakta produktionsledarna på kyrkokansliet.
Sigillet för julsatsningen och bilder för att skapa egna affischer kommer inom kort.
Kom ihåg att logga in!
 
Material för din webbsida - klart under november
 
  • Fristående puff för bönewebben med digitala ljus.
  • Kampanjbanner/widget för julkampanjen
  • Puffar för svenskakyrkan.se/jul. Sidan uppdateras för julen 2021.
  • Bilder i IKON som knyter an till satsningen Tillsammans i jul.
WEBBSHOPEN
 
Hjälp och stöd till den som sörjer
 

I webbshopen hittar du foldrar Första hjälpen vid sorg. Tunga år med pandemi har lämnat efter sig många sörjande. Den som vill hjälpa och stötta i sorgen får fin vägledning av materialet Första hjälpen vid sorg. Det finns i webbshopen också på ett antal andra språk.
  • Foldern Första hjälpen vid sorg. 10-pack, gratis. (SK17756)
  • Foldern och affischen finns även på 12 andra språk - sök på Första hjälpen vid sorg.
Du kan välja fritt hur många foldrar du vill lägga till i din order.
 
Informationsmaterial om Sjukhuskyrkan
 
Sjukhuskyrkan har en egen webbshop där du kan ladda ner eller beställa digitalt och tryckt material så som foldrar, bokmärken, loggor, rollups och mycket annat. Skapa ett konto i webbshopen.
 
JULINSAMLING
 
Beställ årets adventskalender
 
I årets adventskalender får vi möta kyrkråttan Charlie som visar oss runt i sin kyrka. Bakom luckorna finns tänkvärda uppdrag och frågor som barnen kan fundera på tillsammans med sina vänner eller sin familj. Kalendern har tagits fram av Act Svenska kyrkan och Svenska kyrkans unga.
Adventskalendern beställs i Svenska kyrkans webbshop.
Uppladdning inför julinsamlingen
 

Söndagen den 28 november börjar årets julinsamling ”Bryt en tradition – för alla flickors rätt till ett värdigt liv!” Ni är väl med och sprider ett viktigt budskap?
Produktionen av beställt material är i gång och börjar distribueras i november. Har du missat att beställa – titta iwebbshopen? På Julinsamlingens kampanjsidor kan du ladda ner annonser, artiklar och annat material.
 
Synlighet på TV, bio och i sociala medier
 

Julinsamlingen kommer att synas på bio, i TV4 samt och i displayannonsering i flera större tidningar och på sociala medier. På intranätet finns mediaplan samt olika enheter för att kommunicera om julinsamlingen i era digitala och sociala kanaler
 
Följ Svenska kyrkan under klimattoppmötet
 

Klimattoppmötet COP26 i Glasgow pågår till 12 november. Svenska kyrkan har på olika sätt kraftsamlat inför mötet och finns nu på plats med en delegation.
Biskopsmötet har gett ett uttalande, som bland annat ställer sig bakom kraven om en ekocidlagstiftning. Act Svenska kyrkans globala namninsamling för klimaträttvisa samt Pilgrim’s Walk for Future’s budkavel har överlämnats vid en interreligiös samling.

Mer om toppmötet på samlingssidan.
Som inspiration och för att öka kunskapen om klimatfrågan har Act Svenska kyrkan tagit fram webbinarium om klimaträttvisa som en del i klimatkampanjen 2021.
MALLVERKTYGET
 
Fotografens namn följer med i mallen
 
Under vecka 44 kommer mallarna i mallverktyget uppdateras så de hämtar fotografnamnet automatiskt om du infogar bilder från Ikon.
Det underlättar ditt arbete och minskar risken för stavfel. Namnet hämtas när du sparar dokumentet, det sker alltså i direkt när du lägger in bilden.
Om du infogar en egen bild skriver du fotografens namn i en textruta i verktygspanelen, så slipper du zooma in i den lilla textrutan i mallen. Mer om nya funktioner på intranätet.
WEBBEN
 
Viktigt att kommunicera Svenska kyrkans ursäkt till samerna 
 
24 november framför ärkebiskop Antje Jackelén en officiell ursäkt från Svenska kyrkan till det samiska folket. Detta sker i samband med kyrkomötets högtidsgudstjänst.
Anledningen till ursäkten är att kyrkan, som en del av staten, historiskt sett bidragit till övergrepp på det samiska folket.
 
10-årig handlingsplan
 
Efter högtidsgudstjänsten väntar en tioårig handlingsplan där kyrkan och samerna tillsammans ska arbeta för att lindra konsekvenserna av lidandet som kyrkan bidragit till att orsaka - och för att uppnå en jämbördig relation.

intranätet hittar du som kommunikatör material. Följ även sidan Samiskt i Svenska kyrkan - Svenska kyrkan. Du kan sprida kunskap om ursäkten, anledningarna till den och vad som händer efter att ursäkten framförts. För högtidsgudstjänsten som sänds live kommer en ny webbsida öppnas för ursäkten till det samiska folket.
 
Puffa och uppdatera sidan för sverigefinska telefonjouren
 
Sverigefinska telefonjouren har utökat tjänsten med chatt och e-brev i likhet med Jourhavande präst.
Puffa gärna eller uppdatera din puff - som fått nytt url - så att besökaren kommer till de nya sidorna på svenskakyrkan.se/palvelevapuhelin
KOMPETENSUTVECKLING
 
Tre webbinarier kvar
 
Tre lunchseminarier återstår av hösten serie av kompetensutvecklande kurser. Nytt intranät, tillgänglig kommunikation och kriskommunikation är ämnen i de tre tillfällen som återstå. 
Skicka in din anmälan gärna redan idag.

Webbinarierna tar paus på våren 2022. Då pågår programförberedelserna för vårens KOM-dagar, Uppsala 6-7 april.
Vad vill du se och höra på KOM 2022?
 
Projektgruppen för KOM 2022 tar tacksamt emot alla era idéer om case, ämnen och föreläsare.
Svara gärna på en enkät där du även får möjlighet att rangordna vad du tycker är viktigast med KOM-dagarna samt ge en liten vink om ditt eventuella deltagande 6-7 april 2022.
Mejla till kom@svenskakyrkan.se
 
Ge dig själv chans till fortbildning
 
Var femte kommunikatör har inte gått någon fortbildning under det senaste året. Håll utkik efter de utbildningar som finns i stiften – och de digitala utbildningarna kan du ta del av i efterhand. Utöver webbinarier och DigiKOM2021 titta också i  utbildningsportalen.
Och följ gärna sidan på intranätssidan:
Kommunikatörer i Svenska kyrkan - Svenska kyrkan intranät - Kommunikation
 
Lär dig delta och leda hybridmöten
 
Det kallas hyrbridmöte när några kopplar upp sig digitalt och deltar på distans medan andra sitter i samma mötesrum. Detta kan leda till många utmaningar.
På intranätet kan du läsa hur du kan maximera möjligheterna och undvika vanliga fallgropar för hybridmöten.
KOMMUNIKATION SOM MISSION
 
Livshändelser – nu bildar de unga familj
 
Det är svårt att nå 22-åringen som sen går ur vid 25. Men sen kommer första barnet när man är runt 30. Hur gör din församling med dopinbjudan? 70 procent av alla nyblivna föräldrar är döpta, men långt ifrån alla är medlemmar längre. Fokuserar du på dem som finns i medlemsregistret – eller bjuder du in bredare?
 
Hur bjuder du till barnverksamheten?
 
Är du tydlig med att man inte måste vara medlem?
Dela gärna dina exempel - enkla grejer eller superstrategiskt – allt är välkommet.

Vi ska fylla på intranätet: Bilda familj – Dela med dig dina tips till Magdalena Widmark.
 
All kärlek åt församlingstidningen!
 
Den största investeringen i kommunikationsinsatser som görs av Svenska kyrkans församlingar sker genom församlingstidningarna. Därför finns ett ramavtal med Origo för läsvärdesundersökningar.

Vid ett webbinarium i oktober presenterades en analys på de 22 tidningar som hitintills undersökts med ca 8800 respondenter. Där presenterades också tips på ämnen som stärker bilden av kyrkan som relevant och samhällsnyttig.

Genom statistiken kan vi stötta tidningen i sina många olika uppdrag och på intranätet finns både statistik och enkla tips.
 
 
Kommunikation som mission på egen hand
 
Kommunikation som mission steg för steg visar de delar som man kan genomföra på arbetsplatsträffar. Först behöver man skaffa sig koll på läget. Vilka verktyg har du? Behöver du beställa något – eller få fler kollegor som kan dem?

I egen regi - Svenska kyrkan intranät - Kommunikation
 
Stort gensvar på kyrkbussen till kommunikatörer!
 
Stort gensvar på kyrkbussen till kommunikatörer!
Nästan 70 procent tog sig tid att svara på frågor om sin roll, utbildningsbehov i sociala medier, synen på gemensamma kampanjer, grafisk profil och kommunikationsverktyg. Det är ett digert material att analysera och därför kommer vi att göra djupdykningar i varje ämnesområde och dela här i nyhetsbrevet:
  • Sociala medier – vanligaste kanalerna och utbildningsbehov
  • Grafisk profil
  • Kommunikationsverktyg
Den första djupdykningen handlar om er. Den är viktig för oss som jobbar med att
stötta er verksamhet så gott vi kan. 50 procent som svarade på enkäten arbetar
med kommunikation på 100 procent och nästan hälften av de svarande finns på en kommunikationsavdelning i ett pastorat.
Utbildningsnivån varierar och vi är specialister på lite olika saker – och de flesta har jobbat länge i kyrkan. 60 procent har jobbat 6 år eller mer. Vi är ett starkt kollektiv – och de allra flesta vill att vi satsar på gemensamma kampanjer. Är det något du vill att jag särskilt ska lyfta fram om kommunikatörsgruppen? Hör av dig till Magdalena.Widmark@svenskakyrkan.se.
Fick du ingen enkät? Registrera dig i Kyrksam och glöm inte ange din epostadress.
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se