Nyhetsbrev 8 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Kartläggning av Coronans effekter - Rekrytering och utbildning av tränare i topp
 
Enkäten med syfte att kartlägga  av pandemins påverkan är sammanställd. Den ligger nu som ett stödunderlag för de fyra regionerna i deras arbete med återstarten. 
De flesta klubbar har kunnat starta upp sina verksamheter igen i full eller något mindre skala. Rekrytering av medlemmar, men framförallt tränare, är en stor fråga för många. Även utbildning av tränare är något som efterfrågas. Men också utbildning av ledare i organisationen. När det kommer till insatser för rekrytering nämns skolsamverkan ofta och en vilja att marknadsföra brottningen. De fyra regionerna; Nord, Syd, Öst/Väst och Mitt har alla påbörjat sitt arbete för att underlätta återstarten. Tveka inte att kontakta er region om ni som förening har behov av stöd i någon form. Region Syd, Region Nord, Region Mitt, Region Öst/Väst

Enkät - översyn av distriktsindelningen
 
SBF:s styrelse har beslutat om att göra översyn av distriktsindelningen inom Svenska Brottningsförbundet.
Syftet är att få en bild av hur distrikten fungerar, vilken betydelse de har för föreningarna i nuläget och att få förslag på hur möjliga sammanslagningar av distrikt skulle kunna se ut.
Vid årsmötet 2022 presenteras en sammanställning av de utvärderingar som gjorts samt ett förslag för en framtida distrikt/regions organisation. Om ni inte redan har gjort det, svara på enkäten här. Ett svar per förening räcker.
 
Världens vackraste sport 
 
Om parabrottning och om när Viggo Foundation och SBF hade ett provapå-tillfälle för barn med en funktionsnedsättning. Och barn utan. Brottning - världens vackraste sport.
 
Moa och Emils premiär som instruktörer för Brottning Grund, Bjuv 24 oktober. Foto: Conny Tärnklev
Två nya utbildare i Brottning Grund
 
I helgen hölls tränarutbildningen Brottning Grund i Bjuv. Kursledare var de nyexaminerade Brottning Grund-instruktörerna Moa Nygren och Emil Sandahl, som nu är redo att hålla utbildningen där efterfrågan finns. 
Behovet att utbilda tränare är ett stort behov som de flesta klubbar upplever just nu och Brottning Grund är SBF:s första steg. Då det inte finns någon validering är det en utbildning som riktar sig till alla tränare som inte gått den. Oavsett tidigare erfarenhet. Att ha en uppdaterad kompetens när det gäller barn- och ungdomsträning är ett bra sätt att säkerställa att man som förening ser barnens bästa och håller sig till barnkonventionen, något som är lag sedan januari 2020. Är er klubb intresserade av att ha en Brottning Grund, kontakta Conny Tärnklev. 
 
Efterlängtat JSM i Sandviken
 
Totalt 94 deltagare i ett JSM som Sandviken planerat för i två och halvt år. Förra året blev det inställt i sista sekunden. Nu blev det äntligen av. SBF:s representant Leonard Östlund var på plats under båda tävlingsdagarna och rapporterar om ett lyckat arrangemang med bra brottning; 

Sportsligt bjöd tävlingen på stor underhållning och många högkvalitativa matcher rakt igenom. Särskilt finalpassen var kanon, med flera riktiga nagelbitare och proffsig inramning från arrangören. Perfekt avslutning också för hemmaklubbens del, när Nellie Florentin avgjorde mästerskapets sista final mot Tilda Svensson med bara sekunder kvar.

Flera av våra internationellt meriterade juniorer höll för favorittrycket och blev svenska mästare: däribland Niklas Öhlén, Ellen Östman, Miru Olsson, Nova Bergman, Algot Källman och Kevin Makota Ström. Samtidigt var det många lovande framtidsnamn som presenterade sig på allvar, och troligtvis var det fler brottare än någonsin som gjorde sitt första JSM.
Arboga AK:s Mark Loitto imponerade stort genom att vinna både GR och FS och BK Atles Julia Fridlund gjorde comeback i stor stil genom att vinna damernas 76-kilosklass.
Kul också att se så många sistaårs-ungdomar bjuda upp till dans och slåss om de ädlaste medaljerna.

Sammanfattningsvis ett mycket efterlängtat och lyckat mästerskap i Jernvallen. Stort tack till Sandvikens BK och till alla brottare, ledare och domare som var med och möjliggjorde denna brottarfest!

/Leonard Östlund

Samtliga resultat från JSM hittar ni här.
 
Foto Jan olav Nesvold, Bildbyrån
Återkomstens drottning - Johanna tog medalj igen
 

Text: Cege Berglund

Vem skulle vi mera unna en VM-medalj än Johanna Mattsson? Hennes nya VM-brons är frukten av ännu en come back, trettonde medaljen sedan storinternationella debuten, som skedde i ungdoms-EM 2004. Där blev det guld.

Johanna är återkomstens drottning. Gång på gång har karriären pausats av olika anledningar men lika ofta har hon kämpat sig tillbaka
- Ja, det har blivit många come backer, säger hon, men det märkliga är att jag verkar ha varit som bäst varje gång jag varit borta. Så känns det nu också. Jag har haft tid att träna och känt hög motivation.

Så än skymtar inte slutet på den långa raden av brottningsmästerskap.
- Nej, nu siktar jag på EM i mars. Nu för tiden tar jag ett mästerskap i sänder, men jag har inte planerat någon slutpunkt.

Johanna har ofta stått i skuggan av lillasyster Sofia, som samlat flera guld.
- Vi har aldrig varit rivaler eftersom vi alltid gått i olika viktklasser och det är klart att vi står varandra nära. Vi umgås familjevis och nu senast var ju Sofia också assisterande tränare i landslaget. Det var kul.

Ibland när Sofia nått sina stora framgångar har Johanna tvingats hålla sig hemma eller hoppa omkring på kryckor. Klart hon varit ledsen – men aldrig uppgiven.
Tre korsbandoperationer – i samma knä! – och ett barn (Sixten, född i mars 2020) har Johanna hunnit med.
- Redan 2012 fick jag höra att det inte skulle gå längre, men istället har jag lärt mej att hantera det där knät och det känns faktiskt bättre nu än tidigare.
Att Sixten kom var förstås inte något negativt, inte ens för brottningen:
- Jag tycker att jag numera är mera allsidig, med flera tekniker, och fysiken har utvecklats väldigt bra.

Hon har vunnit sina VM-medaljer i tre olika viktklasser, delvis beroende på att indelningen har ändrats.
- Strax över 60 kilo är väl optimala vikten, tycker hon.

Johanna bor och jobbar sedan länge i Skåne, men fortsätter tävla för Gällivare.
- Jag har ingen tanke på annat, förklarar hon. Klubben ger oss en bra grund, inte minst tack vare LKAB, som stöttat oss i många år.

Under uppväxten i Gällivare fann hon sin stora idol och sitt föredöme: Sara Eriksson, också hon uppvuxen i norr.
- Om någon sagt då att jag senare skulle ha henne som förbundskapten hade jag aldrig trott på det. Det är så skönt med Sara, för hon vet precis vad det handlar om. Är själv kvinna och har brottats på toppnivå.

Johanna Mattsson vann VM-brons utan att behöva gå medaljmatch. Desto härligare var det att hon bara behövde 49 sekunder för att vinna sin sista match i turneringen, mot tyskan Eyleen Sewina.
- Alltid lika skönt med en fallseger, allra helst när den ger medalj, tycker hon.
 
Veteran VM - rapport från Loutraki
 
Veteran VM är över för den här gången. 14 medaljer blev det. 5 guld, 1 silver och 8 brons.
Sverige kom på fjärde plats bland nationerna. 
Ulf Andersson är nöjd. Det är en förbättring jämfört med för två år sen. Och beundransvärt, tycker han, med tanke på att de svenska veteranerna, åker på eget initiativ och betalar själva. Jämfört med USA, som har ett regelrätt veteranlandslag. Ulf lyfter även veteranbrottarnas betydelse generellt 
- Jag märker att det gynnar klubbarna tack vare att veteranerna finns där och hjälper till. Det är en stor möjlighet för klubbarna. 
Till sin hjälp med att rodda kring matcherna hade Ulf Lasse Lundberg. Johan Euren och Patrik Ekbom bistod med matchcoachning. Läs Ulf Anderssons hela rapport med alla resultat från Veteran VM här.

Guldmedaljörerna

Fristil
Kat B

130 kg, Eddy Bengtsson, Guld, 9 deltagare. Eddy gjorde sin första fristilmatch på 5 år i detta VM. Eddy var dock säkerheten själv, även om första matchen var lite tillknäppt, så hade Eddy kontroll och styrde matchen. Semifinal och Final var spel mot ett mål där Eddy styrde alla händelser på mattan. Det som utmärkte sig i final matchen var att motståndaren var ojust mot Eddy från start för att få honom ur balans. Det påverkade inte Eddy, utan han hade fullt koll på motståndaren och vinner på fall. 
Cege Berglund har gjort en intervju med Eddy som finns att läsa här.

Grek Rom stil
Kat B
78 kg, Jimmy Samuelsson, Guld, 13 deltagare och tionde raka VM-guldet. Jimmy var säkerheten själv och brottades på en klart högre nivå än övriga brottare i viktklassen. Det som var tråkigt att se var semifinalen när motståndaren från Georgien skallade Jimmy upprepade gånger för att få han ur balans, men inte ens detta hjälpte. Jimmy vann sina fyra matcher överlägset och med den förkrossande poängskörden 26–0 och vann sitt 10 raka VM guld för veteraner. 

130 kg, Eddy Bengtsson, Guld, 7 deltagare. Eddy brottades säkert, även om första matchen var tuff mot den flerfaldige guldmedaljören i veteranfristil. I andra omgången slog Eddy den store ryssen med ett snyggt enarmskryss på fall innan första minuten var gången i matchen. I finalen brottades Eddy säkert och tog inga risker samtidigt som Iraniern inte kom åt några kast på Eddy. Detta segern innebar att Eddy blev historisk genom att vinna guld i både fristil och grek rom still vid samma mästerskap.
Cege Berglund har gjort en intervju med Eddy som finns att läsa här.

Kat C
78 kg, Johan Hedberg, Guld, 12 deltagare. Johan går direkt till kvartsfinal och slipper sålunda kvalificeringsomgången och vinner ganska komfortabelt. I semifinalen är det spel mot ett mål och Johan vinner på teknisk överlägsenhet.
Finalen blev en jämn historia även denna match och matchavgörandet var när Johan vid första överläget rullade Ryssen och sedan lyckades stå emot ryssen rullningsförsök när han själv blev neddömd. Detta var Johans 4:e VM-guld för veteraner.

Kat D
78 kg, Roger Sjöqvist, Guld, 12 deltagare. En stark start med fint taktiskt genomförda matcher borgade för idel segrar fram till finalen. I finalmatchen tog Roger kommandot direkt genom att ta ledningen när sedan Turken började brottas ojust och fick varning dvs. två ytterligare poäng till Roger så upplevdes matchen alltmer säker. Turken fortsatte att ge en oberörd Roger både örfilar och skallar, men inget bet på svensken som vann sitt 3:e VM guld för veteraner.
 
Nanny driver projekt i Eldsjäl 2.0
 
En ny omgång av utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 startade under hösten. Engagerade och drivna 18-25 åringar får möjlighet att lära sig driva projekt inom sin idrott med hjälp av utbildning och mentorsstöd. Nanny Jönsson, Dalby BK är denna omgångs representant från brottningen. Hon har sitt engagemang inom området rekrytering. Något som är en stor del av av som behövs nu när vi startat upp igen. Mer om projektet kommer framöver.
Utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0, är ett samarbete mellan RF och Folkspel och i förra upplagan deltog Linnea Svensson och Elvira Jakobsson. Båda två driver nu projekt för SBF:s räkning inom trygg idrott och inkludering.

Vill ni veta mer om projekten eller Eldsjäl 2.0, kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se
 
Foto Maxim Thoré, Bildbyrån
 
Centrum för idrottsforskning bjuder in till gratis webbinarium:
Så kan du förebygga osunda idrottsmiljöer för unga
 
Inom idrottsrörelsen finns exempel på miljöer där barn och ungdomar far illa, visar CIF i en aktuell rapport. Det kan handla om alltifrån ohälsosamma elitsatsningar och personkulter kring tränare till trakasserier, sexuella övergrepp och tystnadskulturer.

Hur kan ledare, föräldrar, föreningar och förbund få syn på, förstå, förändra och förebygga dessa osunda idrottsmiljöer? Det här webbinariet ger dig verktyg att jobba med frågorna i din förening.
Anmälan är gratis. Anmäl dig till webbinariet här