Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures femtonde vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 15

SISTA VANDRINGSVECKAN
 
Pilgrim's Walk for Future är nu inne på upploppet. Man kan ta på stämningen i gruppen. Förväntan, spänningen över fredag då vi tar de sista stegen in i Glasgow och slutmålet för vår vandring. Vad kommer att hända? Hur kommer det kännas? Men också tröttheten, förkylningarna, osäkerheten vart vi ska sova på onsdag och värken i benhinnorna.

Det är vandringens sista vilodag. Vi sitter på ett café i Edinburgh. Förutom att det är ett ekocafé med en härlig vegansk grönsaksgryta kan du här tvätta dina kläder i källaren. Vi svenskar har alla tagit oss hit och passar på att göra ett "delande" medan vi väntar på att kläderna ska bli klara. Ägaren säger att han känner igen flera av oss. När han inser att det är från nyheterna blir han lite stolt, bjuder på fika och berättar att han själv har kämpat för klimaträttvisa i över 20 år.

Dessa möten är den stora behållningen på vandringen. Längs hela vägen från Vadstena till Skottland har vi mött lokalbor som ställer sig bakom kraven på klimaträttvisa. Som på hemmaplan hela tiden tar steg mot mera hållbara liv och försöker inspirera andra att göra detsamma. Vi fortsätter att vandra tillsammans för framtiden!

/ Emanuel Eriksson

Ps. Se klippet från Scotska nyheterna här >>
15:E VECKANS PROGRAM EDINBURGH-GLASGOW
OBS! Vi vill förvarna alla er som följer våra LIVE-Sändningar att denna vecka kommer bli speciell. Det är mycket som vi själva inte kan styra över vad gäller tider. Vi har som ambition att ge er som flera glimtar från dessa dagar och givetvis då vi når fram till Glasgow. Här är vårt preliminära schema för veckan:

MÅNDAG 25 okt Edinburgh-Linwater
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
TISDAG 26 okt Linwater-Linlithgow
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
ONSDAG 27 okt Linlithgow-Falkirk
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
TORSDAG 28 okt Falkirk-Kilsyth
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
FREDAG 29 okt Kilsyth-Glasgow
SISTA VANDRINGSDAGEN!
 
07:15 Morgonbön
ca 8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Ca: 15:00 Pilgrim's Walk for Future når fram till Glasgow Chatedral. FACEBOOK LIVE
ca: 16:00-18 Interreligiöst mottagande av alla pilgrimer i Glasgow. FACEBOOK LIVE
ca. 19:00 Mottagande av vår grupp där vi ska sova

Kvällsbön
 
LÖRDAG 30 okt GLASGOW
 
07:15 Morgonbön
14:30 Joint entrance to Glasgow En stor manifestation där alla pilgrimer som samlats i Glasgow gemensamt vandrar in till Klimattoppmötet. FACEBOOK LIVE
Kvällsbön

SÖNDAG 31 okt GLASGOW
 
PROCEDURAL OPENING OF NEGOTIATIONS
14:00-15:00 COP26 Vigil, Stor gudstjänst på torget FACEBOOK LIVE 
 
DENNA VECKAS DISTANS CA 90 KM (1577 KM TOTALT)
Se hela vandringens streckning här: https://www.walkforfuture.se/vandringen/karta/
FÖLJ VANDRINGEN I REALTID
 
Nu kan ni, i realtid se var Pilgrim's Walk for Future befinner sig med hjälp av de tyska klimatpilgrimernas positionstracker.
Från höger: Wolfgang Löbnitz, Wolfgang Eber, Christine Koopmann, Chris Böer och Jens Knölker
MÖT MÄNNISKORNA BAKOM GEHT DOCH!
 
Organisatörerna bakom sträckan Münster till Glasgow.
Redan 2015 då Pilgrimscentrum arrangerade ekovandringen till Paris fick vi hjälp att nå hela vägen fram tack vare Geht doch!. Då var det Eva Katarina Agestam som från Lund tog sig vidare till Flensburg och fick möjligheten att vandra med i den klimatmarsch som de arrangerade. 

Detta år har Geht Doch! ställt 10 av sina platser till förfogande för oss svenskar och utan dem hade Pilgrim's Walk for Future troligtvis bara kommit til Hamburg. Geht Doch! har arrangerat klimatvandringar i samband med de senaste fem klimattoppmötena. Med hjälp av lokala församlingar längs vägen har de lyckats skapa flera hundra mil långa klimatmarser genom Europa och överallt dit dom kommer möter de lokala politiker med budskapet om att ta klimatnödläget på allvar.

Vi har haft otrorilg roligt tillsammans med dessa klimatvänner som lärt oss så mycket och hoppas på många fina sammarbeten även i framtiden.

Ni kan besöka Geht Doch! på deras egna hemsida här: 
https://www.klimapilgern.de/en/
Pilgrim's Walk for Future arrangeras här av Mariefreds församling.
GÖR EN EGEN PILGRIM'S WALK FOR FUTURE I HÖST!
 
Tillsammans är vi en enad motståndsrörelse och samtidigt gör vi en inre pilgrimsresa där vi hinner reflektera över våra egna liv.
Vi kan alla delta i Pilgrim's Walk for Future! Ju fler vandringar vi arrangerar tillsammans på olika platser runtom i Sverige och norden, ju mer press sätter vi på makthavare att agera. Samtidigt får du som vandrar utrymme för personlig rannsakan, reflektion och tid att planera för din egen färdplan mot ett hållbarare liv. På vår hemsida hittar du information om hur du skapar en egen Pilgrim's Walk for future på hemmaplan. Lång som kort, varje steg räknas!
REFLEKTION FJORTONDE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Det förändrade klimatet drabbar så olika. För en är det saknad efter snö och skidåkning på vintern. För en annan innebär det en förlust av hus och hem på grund av översvämningar.

Jonathan Safran Foer skriver i sin bok Det är vi som är klimatet om exemplet Bangladesh. I detta land har runt sex miljoner av invånarna redan tvingats fly på grund av naturkatastrofer. Den förväntade höjningen av havsnivån kan lägga en tredjedel av landet under vatten. Att bangladeshier drabbas så hårt är extremt orättvist. Som nation har de nämligen ett av de lägsta koldioxidavtrycken i världen: 0,3 ton per invånare och år. En genomsnittlig invånare i Bangladesh äter 4 kg kött om året.

Lika mycket konsumerar medelsvensken var artonde dag. ”Miljontals människor i Bangladesh betalar för en livsstil i ett överflöd som de själva aldrig har kunnat njuta av” skriver Foer. Vi behöver avstå för deras skull. Vi behöver skapa utrymme åt dem. 

Den tyska teologen Dorothee Sölle (1929–2003) skrev om andlighet på ett sätt som talade till många. Hon beskrev tre steg på den andliga resan: att förundras, att släppa taget och att göra motstånd. Hittills i våra reflektioner har vi tittat på sätt att stärka vår förundran inför naturens mirakel, och vi har funderat över många områden där vi kan behöva släppa taget: överdrivet görande, distraktioner, föreställningen att vi har koll, självupptagenhet, överdriven arbetsiver, upptagenhet med våra egna materiella behov, satsning på eget välstånd, effektivitetstänk och individualism.

Enligt Sölle öppnar dessa två steg upp för ett tredje. Efter att förundran har gjort våra hjärtan mer känsliga så blir vi mer berörda av lidandet vi ser i världen. Och efter att utrymme har skapats i våra liv och sinnen efter allt vi släppt taget om, så vill och kan vi göra något åt orättvisorna. Vi är inte längre så bundna vid vårt eget att vi fastnar där. Bekvämlighetens bojor har lossats tillräckligt för att vi ska kunna agera. En röst i vårt inre manar oss att göra motstånd mot det som förstör livet på jorden, och att ta del i helandet av världen.

Vet du vad ditt eget klimatavtryck är?

Gå till Klimatkalkylatorn på WWF:s hemsida och testa dig själv >>

Utmaningen V.14
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Ofta kan det kännas trist och tråkigt med alla måsten och borden kring miljö och klimat.
Men egentligen är det ganska enkelt - det handlar om inkomst. Generellt sett gäller ju högre inkomst desto större påverkan. Ju mer pengar o har att röra oss med desto högre konsumtion, desto fler fritidsintressen, resor och aktiviteter. Men oavsett hur mycket du har i plånboken och på banken så är veckans utmaning lite annorlunda.

Sök dig till en lugn plats, gärna utan allt för mycket intryck från vårt mänskligt skapade samhälle." Ägna en stund åt att fundera på vart dina pengar går - vilken värld jobbar dina pengar för? Hur skulle ditt liv se ut om du tjänade 22100kr i månaden (den lägsta medianlönen i Sverige enligt SCB)? Vad skulle du behöva avstå? Just att avstå saker, förluster, är något som vår mänskliga hjärna inte gillar! Men vad händer om du istället tänker på det utifrån hur mycket utrymme skulle du kunna frigöra i ditt liv? Vad skulle du fylla det med istället? Vad kan du uppfatta för längtan bortom jobb, pengar, prylar, måsten och borden. Hitta sedan en sak som du inte ska göra en tid framöver för att lämna utrymme för din längtan.
 
Snart fylls Glasgow av pilgrimmer.
Vad händer UNDER Glasgow COP26?
Följ vad som planeras i och runt BLUE OCH GREEN ZONE
 
Annika har blivit akrediterad och kommer få vistas i så kallade "Blue Zone" vilket innebär att hon kommer kunna träffa delegater och beslutsfattare under COP26. De svenska pilgrimerna har alla fått access till den så kallade Green Zone där civilsamhället håller till och många seminarier och events hålls. Vi kommer försöka hålla er uppdaterade om vad som händer under klimattoppmötets inledande dagar på våra sociala medier.

För dig som vill veta mer vad som planeras under klimattoppmötet i stort kan läsa det under följande länkar.

https://ukcop26.org/wp-content/uploads/2021/10/Presidency-Programme-for-COP26.pdf

https://www.gov.uk/government/news/climate-change-brought-to-life-at-cop26-with-over-200-events-in-glasgow

https://www.eventbrite.com/e/interfaith-talanoa-dialogue-towards-cop26-tickets-174197368017

https://www.yccn.uk/glasgow

https://xrscotland.org/cop-26/main-events-at-cop26/

https://www.christianaid.org.uk/get-involved-campaigns/climate-change/cop26-mobilisation

https://actionnetwork.org/events/glasgow-global-day-of-action-for-climate-justice-6th-nov
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!