Senaste nytt från Storsthlm - Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny förbundsdirektör
Full fart för nya förbundsdirektören
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Vår nya förbundsdirektör Johan von Sydow är i full gång med att lära känna verksamheten och tillsammans med medlemmar och medarbetare mejsla ut hur organisationen ska utvecklas.

– Det handlar i stor utsträckning om att föra vidare och utveckla den samverkan som finns mellan våra medlemmar och relevanta aktörer i länet. Kort sagt att koppla ihop rätt frågor, aktörer och verksamheter så att vi får till en bra helhet tillsammans.

– Jag hoppas att Storsthlm om fem år är en självklar och kreativ mötesplats för våra medlemmar där vi samarbetar om sådant som görs bättre tillsammans. Att vi, genom att fokusera på samverkan inom vissa prioriterade områden, uppfattas som en effektiv organisation som skapar stor nytta för våra medlemmar.
 
Social välfärd och hälsa
Huvudöverenskommelse om hälsa, vård och omsorg i Stockholms län 
 
Storsthlm och Region Stockholm har tagit fram en huvudöverenskommelse om samverkan om hälsa, vård och omsorg i Stockholms län. Nu har Storsthlms styrelse beslutat att rekommendera kommunerna i länet att anta den.

Den nya huvudöverenskommelsen innehåller tydliga utgångspunkter och gemensamma principer för hur samverkan mellan parterna ska gå till och följas upp. Huvudöverenskommelsen behövs för att främja samverkan och skapa förutsättningar för att båda parter ska kunna erbjuda sammanhållna och samordnade insatser på bästa sätt.

– Kommunerna och Region Stockholm har en bra grund att stå på när det gäller samverkan, och med den här huvudöverenskommelsen förstärks det goda samarbetet ytterligare och siktar framåt i det fortsatta utvecklingsarbetet av den nära vården runt individen, säger Åsa Danielsson, verksamhetschef, Storsthlm.

Läs hela nyheten om den nya huvudöverenskommelsen på Storsthlms webbplats
FORSKNING OCH INNOVATION
Stockholmsregionen mest innovativa regionen i Europa
 
Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Stockholms stad
Anne Andersson, VD, Stockholmsregionens Europakontor
Stockholmsregionen har tagit förstaplatsen som Europas mest innovativa region i en mätning där EU-kommissionen vartannat år jämför 240 regioner i Europa. Vi har pratat med Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad och Anne Andersson, vd för Stockholmsregionens Europakontor i Bryssel, om framgångsfaktorerna bakom förstaplatsen.

Att hamna i topp i den sammanlagda mätningen av en rad olika utfall vittnar om en generellt god och hög förmåga. Det är summan av många olika insatser, allt ifrån utfall inom forskningen som antal vetenskapliga publikationer och nya doktorsexamina, antal invånare med gymnasieutbildning, bredbandstäckning och digitaliseringskunskaper hos befolkningen, säger Anne Andersson. 

Stockholm är en kunskapsintensiv region med högt offentligt-privat forskningssamarbete och kunskapsproduktion inom näringslivet. Vi har också en utbildningsnivå som är hela 1,74 gånger högre än genomsnittet i EU. Kunskapsproduktionen inom näringslivet är 1,88 gånger högre än motsvarande genomsnitt. Näst efter Silicon Valley är det Stockholm som har flest innovativa miljardföretag per capita. Det säger en hel del om den internationella attraktionskraft som Stockholm har, säger Anna König Jerlmyr.

Läs hela artikeln om varför just Stockholmsregionen är Europas mest innovativa region
 
samhällsbyggnad
Så kan den akuta bostadsbristen lösas
 
Region Stockholm och Storsthlm, som representerar länets 26 kommuner, presenterar i en debattartikel i dagens Mitti en gemensam lista med 12 konkreta insatser som behövs för att på allvar lösa regionens akuta bostadsbrist.
 
I det gemensamma positionspapperet tar man bland annat upp insatser för att skapa tydliga planeringsförutsättningar och snabba processer som möjliggör ett ännu högre bostadsbyggande.

– Kommunerna i Stockholms län har höga ambitioner när vi planerar för fler bostäder. Tyvärr så stöter vi ofta på hinder som fördröjer processen och fördyrar projekten, bland annat när statliga riksintressen och strandskydd krockar med det lokala och regionala utvecklingsbehovet. Vi vill få upp dessa viktiga frågor i dialog med staten. Det är en styrka att vi enats om detta, från höger till vänster, säger Mats Gerdau, förbundsordförande för Storsthlm, samverkansorganisationen för länets kommuner samt kommunstyrelseordförande (M) i Nacka.

Läs debattartikeln och det gemensamma positionspappret på Storsthlms webbplats
 
GYMNASIEANTAGNINGEN STORSTHLM
Gymnasieantagningens nya webbplats nominerad i Publishingpriset
 
Publishingpriset är en årlig jurybedömd tävling för filmer, webbplatser, tidningar, böcker och andra trycksaker och har funnits sedan 1990. En jury bedömer webbplatsen utifrån användbarhet, design, textinnehåll och visuellt innehåll. Vinnarna av Publishingpriset tillkännages i november.

Gymnasieantagningens webbplats lanserades i december 2020. Målet var att skapa en webbplats som var både tillgänglig och användarvänlig.

Läs mer i nyheten på vår webbplats
Utbildning & arbetsmarknad
EU-finansering – enkelt förklarat!
 
Den 13 oktober samlades över 85 deltagare till ett event kring EU-finansiering. Förutom redogörelse av EU:s fonder fick deltagarna en inflygning över forskning, miljö och klimat, omställning och kompetensutveckling, samt en EU-spaning från Stockholmsregionens Europakontor.

Under eventet fick deltagarna bland annat höra att det sedan 2020 finns fem politiska mål inom EU:s sammanhållningspolitik. De fem målen är ett smartare EU, ett grönare, koldioxidfritt EU, ett mer sammanlänkat EU, ett mer socialt EU och slutligen ett EU som står närmare medborgarna. Dessa är de kärnvärderingar som EU arbetar med just nu och därför värdefulla att ha koll på inför en ansökan om EU-stöd.

Fler tips handlade om vikten av att analysera nuläget och inventera förutsättningar för att på så sätt öka chanserna att beviljas stöd för sin projektidé. En analys kan innehålla allt från kartläggning av liknande satsningar och behov hos målgruppen, till ekonomisk kapacitet och möjligheter till medfinansiering.
 
Läs hela sammanställningen på Storsthlms webbplats
Social välfärd och hälsa
"Omställningen till en hållbar socialtjänst måste genomföras"
 
Storsthlms strategiska nätverk för socialtjänst djupdyker i förslaget om ny socialtjänstlag, något som berör de alla. Vad säger remisserna och hur kommer en ny lag påverka kommunerna i Stockholms län? En sak är alla deltagare eniga om – omställningen måste genomföras.

I utredningen föreslås tre nya övergripande mål; socialtjänstlagen ska ha ett tydligare jämställdhetsperspektiv, ett förebyggande perspektiv och en ökad inriktning på tillgänglighet. Dessa perspektiv, menar utredningen, ska genomsyra hela socialtjänstens verksamhetsområde och tillämpas av både beslutsfattare och verksamma inom alla socialtjänstens områden.

– En omställning till en mer hållbar socialtjänst är möjlig och vi är nöjda med intentionen, men vi framhåller att kommunerna inte klarar ett utökat uppdrag utan ökade resurser, säger Veronica Wolgast, företrädare för FSS.

Läs hela sammanfattningen från nätverksträffen på Storsthlms webbplats
Digitalisering
Digitaliseringens goda effekter inom utbildningsområdet
 
Den 16 september bjöd Storsthlm in till ett seminarium om digitaliseringens goda effekter inom utbildningsområdet. Syftet med seminariet var att stötta kunskapsutbyte mellan länets kommuner och samlade runt 50 deltagare från olika kommuner i regionen.

Kommunerna Sigtuna, Värmdö, Botkyrka, Täby och Norrtälje delade generöst med sig av goda exempel från sina respektive digitaliseringsprojekt. Sigtuna kommun berättade bland annat om arbetet med “digiboxar” som är en låda med digitala verktyg för utlåning i skolorna, Täby kommun har fokuserat på att analysera mål, förutsättningar och utmaningar för att förstå utbildningsverksamhetens utmaningar och hur digitalisering kan stötta och Värmdö kommun presenterade programmet Vision "100 av 100" där "varje barn, elev och medarbetare når sin maximala utvecklingspotential i en möjliggörande organisation".

– Vi är många som sitter med samma utmaningar i kommunerna och det här är ett sätt att hitta gemensamma lösningar. De här seminarierna vill vi ska både informera och inspirera, så det är extra roligt att så många känner att de tar med sig något från dagen, säger Catrin Ditz, processledare för digitaliseringssamverkan på Storsthlm.

Seminariet är det tredje i sitt slag om hur digitalisering kan göra skillnad. Tidigare seminarier genomfördes i november 2020 och april 2021.

Läs mer om seminariet på Storsthlms webbplats
Utbildning & arbetsmarknad
"Många frågor som kvarstår"
 
På Storsthlms strategiska nätverk för Arbetsmarknad och tillväxt var pandemins påverkan på arbetsmarknaden och reformeringen av Arbetsförmedlingen (KROM) i fokus. Roger Mörtvik, statssekreterare åt Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, var på plats för att berätta om regeringens arbete och svara på frågor.

KROM, kort för Kundval rusta och matcha, är en tjänst där Arbetsförmedlingen tillsammans med fristående aktörer hjälper arbetssökande att komma ut i arbete eller utbildning på så kort tid som möjligt. Som en del av Arbetsförmedlingens reformering ska tjänsten införas successivt i hela landet under året. I skrivande stund är etapp 2, där Stockholms län är en del, genomförd. Inför införandet av KROM i länet fanns en stor oro bland kommunerna kring ansvarsfördelning, budgetplanering och vilka arbetslösa som kommer att ges tillgång.

Enligt Roger Mörtvik kommer reformeringen inte att påverka ansvarsfördelningen mellan stat och kommun. Däremot har kommunerna i dag en central betydelse för vissa arbetssökande som står långt från arbetsmarknaden och redan har upparbetade kontakter med kommunen. I dessa fall kan samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommun vara det mest effektiva sättet att komma närmare ett arbete. Med det sagt kommer Arbetsförmedlingen även fortsättningsvis ha ansvaret för en sammanhållen planering och handlingsplan för arbetssökande.
 
– Arbetsmarknadspolitiken är dock, och kommer fortsatt vara, nationellt sammanhållen med statlig finansiering, säger Roger Mörtvik.

Läs hela sammanställningen från den strategiska nätverksträffen
evenemang
Anmäl dig till Mötesplats Stockholmsregionen den 28/10
 
Nu är anmälan öppen till Mötesplats Stockholmsregionen den 28 oktoberKonferensen är en fristående fortsättning på det samtal som hölls i april kring välfärdens utmaningar i spåren av pandemin.

Mats Gerdau, förbundsordförande för Storsthlm och Irene Svenonius, finansregionråd för Region Stockholm bjuder tillsammans in till ett samtal på temat "Vår tids största kris – hur går vi vidare?".

Vi har samlat några av länets ledande politiker och tjänstemän för att samtala kring vad detta innebär för Stockholmsregionen. Civilminister Lena Micko kommer och berättar om hur regeringen ser på pandemiåret och vad det har inneburit och kommer att innebära för Stockholmsregionens och Sveriges tillväxt framåt. Vi får också besök av författaren och journalisten Magnus Västerbro som skrivit Pestens år: Döden i Stockholm och Svälten: Hungeråren som formade Sverige sätter pandemiåren i ett större sammanhang.

Läs mer och anmäl dig till Mötesplats Stockholmsregionen
EVENEMANG
Digital gymnasiemässa
 
Gymnasiemässan 2021 blir även i år digital och genomförs i samarbete med Stockholmsmässan och gymnasium.se.

I år kommer Gymnasiemässan att bättre efterlikna tidigare mässor när eleverna har kunnat vara på plats. Det kommer att finnas flera rum, bland annat en lobby för allmän information och olika montrar där eleverna kan se webbinarier och chatta med utställande skolor, studievägledare och representanter från Gymnasieantagningen Storsthlm.

Läs mer om årets digitala gymnasiemässa på gymnasiemassan.nu
Sammanfattning från styrelsemötet den 14 oktober
 
Styrelsen beslutade att rekommendera kommunerna att anta en Huvudöverenskommelse om samverkan inom hälsa, vård och omsorg i Stockholms län. De beslutade också att yttra sig över en remiss, Kollektivtrafikplan 2050, från Trafikförvaltningen på Region Stockholm.

Bland övriga ärenden fanns uppföljning av Storsthlms verksamhet och ekonomi för tertial 2 och en överenskommelse som upphör att gälla; Gemensamma tilläggsbelopp för gymnasieskolan. Därutöver fick styrelsen information om flera ärenden inom välfärdsområdet.

Läs hela sammanfattningen på Storsthlms webbplats
kalendarium
Kommande möten och nätverksträffar
Oktober
  • Seminarium – samhällsbyggnad, digitalisering och ekonominätverket, 21 oktober
  • Styrgrupp för Energikontor Storsthlm och Energi- och klimatrådgivningen
  • Tjänstemannastyrgrupp för ungdomsmottagningar, 21 oktober
  • Nyfiken på stöd och bidrag för företag?, 26 oktober
  • Strategiskt nätverk för arbetsmarknad och tillväxt, 27 oktober
  • Halvdagskonferens med fokus placerade barn och ungas hälsa, 27 oktober
  • Strategiskt nätverk för HR – Konferens, 28 oktober
  • Mötesplats Stockholmsregionen, 28 oktober
  • Strategiskt nätverk för socialtjänst, 29 oktober
November
  • Kommundirektörsmöte, 3 november
  • Möte med KS-ordförande och Storsthlms arbetsutskott, 9 november
  • Forum om hemlöshet för chefer inom försörjningsstöd, 9 november
  • Strategiskt nätverk för digitalisering, 11 november
  • Strategiskt nätverk för samhällsbyggnad, 12 november
  • Regional dialog vuxenutbildning, 16 november
  • Tjänstemannastyrgrupp sammanhållen vård och omsorg, 16 november
  • Politisk styrgrupp för gemensam gymnasieregion, 19 november
  • Strategiskt nätverk för socialtjänst, 19 november
  • Regional dialog gemensam gymnasieregion, 19 november
  • Politisk styrgrupp för vuxenutbildning och arbetsmarknad, 23 november
  • Strategiskt nätverk för ekonomi, 24 november
  • Strategiskt nätverk för HR, 25 november
  • Styrelsens arbetsutskott, 30 november
  • Politisk styrgrupp VISSA, 30 november
December
  • Strategiskt nätverk för arbetsmarknad och tillväxt, 1 december
  • Styrgrupp RSS (regionala samverkans- och stödstrukturer Stockholms län), 1 december
  • Strategiskt nätverk för utbildning, 2 december
  • Kommundirektörsmöte, 3 december
  • Seminarium – socialtjänst, digitalisering och ekonominätverket, 3 december
  • Politisk styrgrupp VIS, 9 december
  • Strategiskt nätverk för digitalisering, 9 december
  • Styrgrupp för Energikontor Storsthlm och Energi- och klimatrådgivningen, 9 december
  • Strategiskt nätverk för samhällsbyggnad, 10 december
  • Strategiskt nätverk för socialtjänst, 10 december
  • Styrelsemöte, 16 december