Utmaningarna för socialtjänsten fortsätter
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog
Ekonomirapporten: Utmaningarna för socialtjänsten fortsätter
 
Hösten upplaga av SKR:s ekonomirapport pekar på fortsatt stark ekonomi. Samtidigt märks en rad utmaningar på socialtjänstens område:
  • De riktade statsbidragen skapar problem för äldreomsorgen – de ökar administrationen och minskar förutsättningarna för långsiktig utveckling.
  • Barn- och ungdomsvården har fortsatt höga kostnader, särskilt för familjehemsplaceringar och HVB.
  • Trots kommunernas planering för 1 300 nya LSS-bostäder, fortsätter IVO dela ut höga viten för icke verkställda beslut – pengar som i stället kan användas för utveckling av verksamhet.
  • Finansieringsprincipen åsidosätts när det gäller kommande reglering av skyddat boende – regeringens förslag till finansiering motsvarar bra en tiondel av kostnaden.
 
Uppmärksamma placerade barns hälsa
 
Hälsan är generellt sämre hos placerade barn. Hur ser ansvarsfördelningen ut när det gäller hälsoundersökning? Vilka olika undersökningar finns? Vem ska socialtjänsten vända sig till i regionerna? På SKR:s webbplats finns uppdaterat stöd för kommuner.
Hälsoundersökningar i barn- och ungdomsvården
 
Skyddat boende – stöd för kommuner
 
Skyddat boende är ett viktigt stöd för våldsutsatta kvinnor och barn som behöver komma bort från sin förövare. Nu aviserar regeringen att skyddat boende ska bli en ny placeringsform 2023. Samtidig råder oklarhet kring finansiering, kvalitet och upphandling. 
Frågor och svar om skyddat boende
 
Webbutbildning om förändringsledning och välfärdsteknik
 
Är du chef, projektledare eller verksamhetsutvecklare i äldreomsorgen? Nu finns en kostnadsfri webbutbildning om förändringsleding vid införande av välfärdsteknik. Utbildningen kan göras i egen takt och ger guidning att leda förändring steg för steg. Det finns även en fördjupad del med mallar och metoder.
Förändringsledning välfärdsteknik – hur gör man?
 
Mer från SKR 
 
 
Träffa SKR på Socialchefsdagarna 24–26 november
Missa inte SKR:s seminarier på Socialchefsdagarna i Malmö. Vi lyfter frågor om digitalisering, nära vård, missbruk och beroende, ekonomiskt bistånd samt insatser för våldsutövare. Under torsdagen ordnar vi en särskild träff om de senaste satsningarna inom kunskapsstyrningen. Du kan också träffa våra experter i monter 31.
SKR på Socialchefsdagarna 2021
 
Omsorgen blir bättre med digitala lösningar
Välfärdsteknik kan öka äldres trygghet och självständighet. Men för att införa tekniken krävs ändrade arbetssätt i äldreomsorgen. Det skriver Eva Sahlén, samordnare för SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik.
Om välfärdsteknik på Socialtjänstbloggen
 
Lyft för äldreomsorgen på Orust
I podden "Sveriges viktigaste jobb" möter du timvikarien Hutham Hussein som tack vare äldreomsorgslyftet fick möjlighet att utbilda sig till undersköterska på arbetstid. Nu har vikariatet bytts till en tillsvidareanställning på äldre- och demensboendet Strandgården.
Sveriges viktigaste jobb – avsnitt 7
 
Lagstiftning hjälper inte kommunernas brottsförebyggande
SKR avstyrker utredningens förslag om att lagstifta om kommunernas brottsförebyggande arbete. Det skulle få betydande påverkan för små kommuner som inte har trygghetsstörningar, och de kommuner som har problem med otrygghet arbetar redan idag med brottförebyggande insatser.
Brå och Länsstyrelsen bör stödja kommuner 
 
Positivt förtydliga ansvar för personlig assistans
SKR ställer sig i huvudsak bakom utredningen Stärkt rätt till personlig assistans. SKR anser också att staten bör ta över huvudmannaskapet för hela insatsen personlig assistans.
Det skriver SKR i sitt remissvar till regeringen
 
Kurser och konferenser 
 
 
9 november
Insatser för utsatta barn
Vilka insatser ger socialtjänsten till barn och unga? Och vilket stöd finns för att insatserna fungerar? Under en heldags webbinarium hör du forskare och yrkesverksamma om hur socialtjänstens insatser kan hjälpa utsatta barn på bästa sätt.
Insatser för barn
 
10 november
LSS grundkurs
Vilka ingår i personkretsen som har rätt till insatser enligt LSS? Vad ingår i de olika insatserna? Vem bestämmer hur ett beslut ska verkställas? SKR:s kurs ger dig grundläggande kunskaper om LSS och angränsande lagstiftning.
LSS grundkurs
 
10 november
Individbaserad uppföljning – äldre och funktionshinder
2021 bjuder SKR, Socialstyrelsen och de regionala samverkans- och stödstrukturerna för socialtjänsten in till webbinarier om individbaserad systematisk uppföljning. Den här gången fokuserar vi på äldreomsorgen och funktionshinderområdet. Hur kan dokumentation från IBIC vara ett stöd i uppföljningen? Hur gör andra kommuner?
Systematisk uppföljning
 
17 november
Avgifter i äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård
Ekonomi, lagstiftning och digitala stöd: Vilka trender ser vi om avgiftshantering? Vilket utrymme till ger lagstiftningen? Och hur används den digitala utvecklingen som stöd? Medverkar gör bl.a. SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Avgifter i äldreomsorgen
 
18–19 november
Agenda för integration 2021
Arbetar du med eller är engagerad i frågor om nyanländas mottagande, bosättning, etablering och integration i samhället? Välkommen till årets upplaga av SKR:s konferens Agenda för integration.
Agenda för integration
 
24 november
LVU – fortsättningskurs
Kursen ger ytterligare kunskaper om domstolsprocessen och socialnämndens ansvar under och efter en placering. Du får också lära mer om övriga tvångsmedel som regleras i LVU, såsom flyttningsförbud och utreseförbud.
LVU fortsättningskurs
 
3 december
Temadag om samsjuklighet
Personer i missbruk och beroende behöver ofta stöd av fler olika verksamheter. Hur ser läget ut inom området? Under dagen hör du Anders Printz berätta om förslagen i samsjuklighetsutredningen, brukarnas perspektiv på läget och verksamhetsexempel med koppling till utredningens förslag.
Temadag samsjuklighet
 
7 december
Jämställdhetsintegrering i socialtjänsten 
Vad kan socialtjänsten göra för att främja jämställda levnadsvillkor för olika grupper av flickor, pojkar, kvinnor och män? SKR bjuder in till seminarium om jämställdhetsintegrering som strategi.
Tema jämställd socialtjänst
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Lagändring för assistansersättning – kontrollera att utförare har tillstånd
Den 1 november ändras lagen så att assistansersättning inte betalas ut till privata utförare som saknar tillstånd från IVO. Kommunerna behöver kontrollera att utförare har tillstånd, annars riskerar de kommuner som betalat ersättning i väntan på Försäkringskassans beslut att inte få tillbaka pengarna.

IVO kontaktar kommunerna vid indraget tillstånd. Försäkringskassan skickar ut information vid förändrat beslut eller om assistans inte beviljas. SKR tänker föreslå till IVO och Försäkringskassan att informationen skickas till kommunens myndighetsbrevlåda med adressat ”ansvarig chef för personlig assistans”.

Försäkringskassan, utbetalning endast vid tillstånd
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
sofia.karlsson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00