Norrköpings gamla tullhus är ett tidigare tullpackhus vid norra fästet av Hamnbron i stadsdelen Saltängen. Byggnaden vid Motala ström uppfördes 1784 och är ett av Sveriges få kvarvarande tullhus. Under de senaste åren har huset genomgått en totalrenovering och förvandlats från tullhus till nöjespalats. I det här nyhetsbrevet får du följa med och se huset efter omvandlingen. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 37


Från Tullhus till nöjespalats

Norrköpings gamla tullhus är ett tidigare tullpackhus vid norra fästet av Hamnbron i stadsdelen Saltängen. Byggnaden vid Motala ström uppfördes 1784 och är ett av Sveriges få kvarvarande tullhus. Under de senaste åren har huset genomgått en totalrenovering och förvandlats från tullhus till nöjespalats.

I det här nyhetsbrevet får du följa med och se huset efter omvandlingen.

Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!
 


Välbevarad empirstil

Byggnaden är uppförd i klassisk stil efter ritningar av Johan Fredric Fehmer. Den hade ursprungligen en våning med en körbar passage i mitten. Den andra våningen byggdes på 1842 efter ritningar av Fredrik Blom medan de två envåningsflyglarna tillkom 1876 efter ritningar av Carl Theodor Glosemeyer.

Det typiska fasaduttrycket från 1840-talet är väl bevarat vilket gör byggnaden till ett bra exempel på empirens arkitektur. Den kallas även Napoleonstil och är en fortsättning på den stränga nyklassicism som rådde under Ludvig XVI:s tid.

 


Tidstypisk färgsättning

Under 1970-talet utlöstes en tävling för elever i Norrköpings grundskolor. Uppdraget var att skapa en ny färgsättning för Tullhuset. Beslutsfattarna läts sig inspireras av Monica Janssons vinnande förslag och Tullhusets fasader målades i en kraftig rödbrun kulör.

I och med renoveringen fick huset åter en tidstypisk färgsättning inspirerad av samtida Rosendals slott på Djurgården och Lantbruksakademins hus vid Stockholms universitet i Frescati, båda ritade av Fredrik Blom, en av dåtidens stora arkitekter.

Tullhuset är en av de tre fastigheter som är nominerade till 2021 års fasad i kategorin renovering.


En gyllene tillbyggnad

Mot väster förlängdes byggnaden med en iögonfallande paviljong som serverar drinkar och lättare förtäring. Tillbyggnaden är navet kring boulebanan och den stora uteplatsen med sol från tidig morgon till sen kväll och utsikt över Strömmen och Strömholmen.

 

Nordiska dofter från köket

Gamla tullhuset förvärvades av Spinnhuset Fastighets AB i april 2014 med planer på att utveckla fastigheten med nya verksamheter. Hjärtat i det nya Tullhuset blev Restaurangen i bottenplanet med stort fokus på lokala råvaror och det nordiska köket.

 


Huset skall bevaras för all framtid

En byggnadsminnesförklaring från 1978 reglerar att tullhuset ska bevaras för all framtid, då det är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv. Fastigheten är även q-märkt vilket är det starkaste skyddet för en fastighet så varken fasader eller originaldetaljer får ändras. Vid renoveringen har stor omsorg lagts på att dölja alla installationer i golv och väggar.

Bland husets originaldetaljer syns Y-pelarna i restaurangen och trätaket i vinrummet som är restaurangens Chambre séparée.


 


Fest med egen kock och bartender

En trappa upp i huset ligger festvåningen Etage. Här kan privatpersoner och företag hyra in sig för fester och olika events med kock och bartender samt eget musikval.


Guldskimrande sopförvaring

Som en glänsande satellit till Guldbaren har Millimeter Arkitekter ritat ett gyllene hus för sopor och återvinning.
Restaurang och Fest

Hus och Inredningsarkitekt

Antikvarisk undersökning och
exteriör färgsättning


Inredningsleverantör
Vill du ser mer bilder från projektet - Klicka här!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 4-6 gånger per år och presenterar fotograferade projekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.