Återvinning av flygaska är inte återvinning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Ny statistik avslöjar bästa insamlingsmetoden
 
Nu presenteras Avfall Sveriges årliga statistik över det kommunala avfallet på läns- och kommunnivå. Statistiken visar bland annat att den totala mängden insamlade förpackningar och returpapper per person är betydligt högre i kommuner med fastighetsnära insamling.

– Mängden felsorterat, alltså det som hamnar i soppåsen som skulle kunna ha återvunnits på annat sätt än som energi, fortsätter att minska i de kommuner som har infört fastighetsnära insamlingssystem. 1,2 kilo förpackningar och returpapper hamnar i restavfallet i villahushåll med fastighetsnära insamling jämfört med 1,4 kilo förra året. I villahushåll utan fastighetsnära insamling slängs 1,9 kilo felsorterat, vilket är samma som året innan, säger Jenny Westin, statistikansvarig hos Avfall Sverige.
 
Som anställd hos någon av Avfall Sveriges medlemmar
kan du prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. 
Maila till info@avfallsverige.se
Återvinning av flygaska är inte återvinning
 
Naturvårdsverket har meddelat att de ändrar bedömning vad gäller flygaska som tas emot av norska Noah. Att deras behandling inte längre anses vara återvinning skapar en osäkerhet, eftersom den inhemska kapaciteten inte är tillräcklig, menar Avfall Sverige.

Läs mer
Varnar för ökad avfallsbrottslighet
 
Tolv myndigheter ger i en färsk rapport en lägesbild av den organiserade brottsligheten: ”Illegal avfallshantering bedöms i dagsläget vara ett ostört brottsområde där stora brottsvinster finns att hämta. Den samlade bedömningen är att den avfallsrelaterade brottsligheten är grovt underskattad.”

Läs mer
Nordiskt skyltsystem på frammarsch
 
Tack vare stöd från Nordiska ministerrådet är vi på god väg att etablera ett enhetligt skylt- och symbolsystem över hela Norden, från förpackningar till återvinningsstationer och återvinningscentraler. Nu har Ministerrådet publicerat en rapport om systemet.

Läs mer
Bilaga sprider klimatsmarta tips
 
I senaste Dagens Samhälle finns Avfall Sverige med genom en bilaga på temat Klimatsmart avfallshantering. Här serveras inspirerande exempel på det imponerande arbete som görs i kommuner och privata sektorn för att minska klimatpåverkan.

Läs mer
 
Dag 1
 
Med sikte på återvinningsmålen
 
Upptakt inför valet 2022
 
Vi jobbar bättre tillsammans
Dag 2
 
Teknik i återvinningens tjänst
 
Nytt från Avfall Sverige
 
Producentansvar för fiskeredskap närmar sig
 
2020 lämnades föreslog Havs- och vattenmyndigheten ett producentansvar för fiskeredskap, som Avfall Sverige i stort ställde sig bakom. De kompletterande förslag som nu lämnats saknar dock väsentliga delar, bland annat krav på utformningen av fiskeredskap.

Läs hela remissvaret
Här kan oliverna återvinnas
 
I Lillehammer, norr om Oslo, finns en unik förbehandlingslinje in till biogasanläggningen, där glasförpackat matavfall tas emot. "Svårigheten ligger i att få bort allt glas. Därför är vi, som vi känner till, de enda som har kunnat utveckla en sådan lösning", säger Leszek Zadura, seniorsäljare på Purac.

Läs mer i senaste numret av Avfall och Miljö
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten kommer dock vissa kurser att kunna genomföras på plats – bra för nätverkandet.
 
Kommunicera hållbart
 
När: 26 oktober

Hur kommunicerar man hållbart och hur får vi våra mottagare att agera hållbart? Det och mycket annat kommer vi få höra mer om på höstens temadag om kommunikation. Under dagen kommer vi ha en blandning av föreläsningar och workshops med utrymme för frågor.
 
Läs mer och anmäl dig
Insamling av matavfall från flerfamiljshus
 
När: 26 oktober kl 9–12

Nya mål och utökat kommunalt ansvar för bioavfall kommer ha stor påverkan framöver. I detta webbinarium bjuds goda exempel på hur kommuner kan arbeta för att nå målen kring matavfall med både piska och morot.

Läs mer och anmäl dig
Definitionen av kommunalt avfall
 
När: 28 oktober kl 9–12

Ett högaktuellt webbinarium om hur det kommunala avfallsansvaret påverkas av den nya definitionen av kommunalt ansvar. Vi tittar på lagstiftningen, Naturvårdsverkets nya vägledning och Avfall Sveriges synpunkter.

Läs mer och anmäl dig
Höstmöte: Lösningar för ökad återvinning
 
När: 17–18 november

Att öka återvinningen av jordens resurser är alltså en överlevnadsfråga. Årets höstmöte fylls av exempel från kommuner och privata aktörer som visar både att och hur vi kan nå återvinningsmålen.

Läs mer och anmäl dig
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Linköping

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl dig
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Järfälla
 
Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet. Kursen bygger på stor delaktighet från deltagarna.

Läs mer och anmäl dig
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är en grundkurs för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 6–8 december
Var: Malmö

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Certifiering av biogödsel
 
När: 7–8 december

Sedan 1999 kan tillverkare av biogödsel kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna on line-kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl dig