Ser brevet konstigt ut? Läs det på webben genom att klicka på länken till höger.
 
Söndagsbön
 
Gud vår Fader,
påminn oss om vårt ansvar
i samhället och i världen.
Ge oss vilja och förmåga
att verka för bröd och arbete åt alla,
för rättvisa, frihet och fred.
I Jesu namn.

21a söndagen efter Trefaldighet (24/10) har temat "Samhällsansvar".
Söndagens bön och texter hittar du i psalmboken eller på nätet, bland annat här.
 
Göran Rehnström, vik präst
Eftertanke
 
- Var bor du?
Det är den allra första frågan som ställs till Jesus, av Andreas och den vi tror är evangelisten Johannes (som gett namn åt Sankt Hans kyrka). De är två lillebröder, till Petrus och Jakob. Innan Jesus över huvud taget kallat dem till lärjungar vågar Andreas och Johannes sig nyfiket fram. Och Jesus hör att deras fråga om var han bor inte handlar om en gatuadress. Utan något helt annat; viljan att komma nära och förstå mer. Så han svarar: ”Kom och se.” Och lillebröderna hänger hemma hos Jesus en hel dag och pratar om det viktiga i livet. Så började kyrkans undervisning och lärande. Det som gör att vi möts i vår församling idag.

En del av min uppväxt bodde jag i Landeryds församling och började som tonåring bli nyfiken på tro. Den dåvarande kyrkoherden Sture Tisell samlade en liten generationsöverskridande bibelstudiegrupp. Vi träffades i hemmen. Några församlingsgårdar i Hackefors och Ekholmen fanns inte. Vi läste en bra, lärorik och pedagogisk bok om Jesu liknelser - och samtalade. Boken har jag kvar än i dag och återvänder till i förberedelser till studiegrupper och predikningar.

När jag nu som pensionerad präst fick möjligheten att återvända till Landeryds församling, först som ledare i en katekumengrupp och det senaste året som vikare, kunde jag inte låta bli att märka att församlingen sedan länge har en medveten satsning på undervisning och lärande i många olika former. En framsynt hållning att vara stolt över.

Den hållningen ansluter väl till den fina lilla skrift som våra biskopar nu gett ut om undervisning och lärande. Jag hoppas att den skriften ska stimulera till goda samtal för församlingens medarbetare, anställda och ideella, församlingsråd och kyrkvärdar. Nu när vi äntligen får träffas.

Och jag hoppas också att vi har frimodigheten att öppna våra hem för varandra som en plats för lärande. Inga samtal blir så bra som vid ett köksbord eller i en insutten soffa i ett hem. Min förhoppning är att Du vågar svara: ”Kom hem och se” när någon frågar Dej: ”Var bor Du?”
 
"Och lär dem..."
 
Biskopsbrevet om lärande och undervisning förmedlar vad undervisningens roll är, vad det är att kunna något och vad det är att lära sig något. Det innehåller ett antal pedagogiska utgångspunkter för lärande. Dessutom tar det upp konkreta förslag på bibeltexter, psalmer och böner som kan ingå i den grundläggande undervisningen om kristen tro.

Du kan bläddra i eller ladda ner biskopsbrevet på den här sidan. 
Det går också att låna i S:t Hans kyrkas bibliotek.
 
Willian Adam, volontär
Herdens hörna
 
Vi har en volontär hos oss denna höst och under våren. Han heter William Adam och gör volontäråret via ”Ung resurs”. Han är bland annat delaktig i konfirmandarbetet, barnkör och annat. Ibland åker han iväg på kurs tillsammans med andra volontärer. Vi hoppas att William får ett givande år här i Landeryds församling.

Nu annonserar vi igen efter en präst till vår församling. Vi hoppas, arbetar och ber för detta! I november och december kommer Margareta Stenhammar, pensionerad sjukhuspräst, leda en del gudstjänster hos oss. Jag återkommer med information senare om hur det blir i januari och framåt!
Annika Johansson, församlingsherde
 
Aktuellt
 
Under denna rubrik presenteras ett axplock av vad som händer och sker i församlingen, men den mest heltäckande och aktuella informationen  hittar du alltid i webkalendern på hemsidan eller i appen Kyrkguiden (se nedan). En del står också i Corren.
 
Fasaden på S:t Hans kyrka
 
Nu är stora delar av kyrkan inte bara renoverad utan också rosa - och det nyförgyllda korset är på plats på den östra väggen. Där kommer det så småningom också framgå vad kyrkan heter.

Byggställningarna kommer finnas kvar ett tag till, eftersom turen nu kommit till norra och västra sidan.
 
 
Allhelgonatid
 
Landeryds kyrka kommer att vara öppen för stillhet, bön och ljuständning under allhelgonahelgen:

Fre 5 nov
Öppet 16.00-19.00
Stilla orgelmusik (20 min) med Susanne Edlund kl 17.00 och 18.00.

Lör 6 november
Öppet 13.00-18.00
Högmässa kl 10.00, Johan Lamberth. Elsa Kjellgren, sång.

Sön 7 november
Öppet 16.00-18.00
Minnesgudstjänst kl 17.00, Landeryds kyrkokör, Viola Säfström, viola

I S:t Hans kyrka är det högmässa både lördag och söndag kl 11.00.
 
 
Musikal lör 13 nov
 
"Jakten på den försvunna psalmskatten" heter den musikal av Karin Runow som framförs i S:t Hans kyrka lördagen 13 november. Välkommen på någon av föreställningarna kl 15.00 eller 17.00 !

Landeryds och S:t Hans kyrkas barn- och diskantkörer sjunger, tillsammans med en kompgrupp. Vivi Boozon och Elisabeth Ingelberg leder.
 
Dopdräkter
 
Alla som bokar dop kan också få låna en dopdräkt. Just nu finns det nio olika att välja på. Man kan se dem på pastoratets dopwebb, där man också kan boka dop och lokal för dopfesten.

Under den senaste tiden har församlingen fått två dopdräkter som gåva. Bo Fortell har skänkt den vackra dopdräkt han själv hade när han döptes 1939 (se bild).

Dessutom har Margret Söderman sytt upp en vit dopdräkt för lite större barn, som det går att springa i.
 
Höstens insamlingsprojekt
 
Församlingsrådet har beslutat att församlingen i höst samlar pengar till det katastrofdrabbade Haiti, via Act.

Vill du skänka en gåva går det bra att lägga kontanter i ljusbössorna eller swisha nr 123 188 19 11. Skriv ”Gåva” som meddelande.
 
Kollekter
 
På söndagarna är det nu möjligt att lägga kontanter i kollekten igen, och man kan också swisha.   

Swish för kollekter:
Landeryds kyrka nr 123 281 66 27
S:t Hans kyrka nr 123 149 82 86


Kollektändamålen beslutas av nationell nivå, av stiftet och av församlingsrådet. Så här ser listan ut för den närmaste tiden:
24 okt     Asylrättscentrum
31 okt     Ansgarsstiftelsen
6 nov      SKUT - Svenska kyrkan i utlandet
7 nov      Stadsmissionen, Linköping
14 nov    Act Svenska kyrkan
 
Prenumerera
 
KyrkNytt är ett brev om församlingsangelägenheter, som kommer ut ungefär en gång i månaden. Brevet är gjort för att i första hand läsas som e-post. Vill du få Kyrknytt i din mejlkorg? Då behöver du prenumerera!

Det finns ett prenumerationsformulär att fylla i på hemsidan svenskakyrkan.se/landeryd. Det går också bra att skicka namn och epostadress till församlingens brevlåda linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se eller att ge den till någon av kyrkoarbetarna.

Om du inte har epost kan du hämta en utskrift av nyhetsbrevet i någon av våra kyrkor.
 
Landeryds kyrka i påskens tid
Landeryds kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 10.00.
Kyrkan är normalt öppen torsdagar och fredagar 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
S:t Hans kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 11.00.
Kyrkan är öppen när skylten om det är utställd, normalt på vardagar 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
 
Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.