Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures trettonde vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 13

Generositeten och den
hållbara världen
 
Kära vänner, denna hälsning skrivs i Amsterdam, ett par dagar innan vi lämnar kontinenten. Det blir lite vemodigt att säga hejdå till Holland, där vi mött så mycket gästvänlighet, men förstås spännande att komma över till de brittiska öarna och komma närmare Glasgow.

Denna vecka bad jag min medvandrare Hans Kvarnström att dela en reflektion med er. Här kommer den.

Annika Spalde, Vandringsledare

 >> Ännu en vecka har gått genom oss, och vi har gått genom den på vår vandring. Någonting som är påtagligt vart vi än kommer är den generositet vi möter. Den har påmint mig om att generositet behövs för att ett hållbart liv och en hållbar värld ska kunna gestaltas i tid och rum. Vill vi kan vi säga att universum byggs och expanderar genom generositet och överflödande energi som gestaltas på olika sätt.

I Amersfoort blev det så tydligt. Där hade alla församlingar förberett sig genom gudstjänster som tog upp klimatet och pilgrimsvandring söndagen innan vi kom. En förmiddag hade vi workshops tillsammans med församlingsbor. De hade tagit fram frågor som vi utgick från. I vår grupp samtalade vi om hur olika system påverkar våra sätt att leva. Vi var överens om att den globala marknadens system påverkar oss på ett negativt sätt. Vi kom på en ordlek på engelska; vi sa att det globala systemet gör oss greedy istället för needy, och att det måste ändras för klimatets och planetens skull, och allt levandes skull. >>

Hans Kvarnström
(Medvandrare som vandrat med hela vägen från Malmö)
Från vänster: Silvia Kramer, Hans Kvarnström, Susanne Karlsson, Robin Zargosan, Annika Spalde.
13:E VECKANS PROGRAM AMSTERDAM-HOLY ISLAND
Vi försöker att synka vårt program med den Polsk/tyska vandringen Geht Doch! besök gärna deras hemsida. Där kan ni bland annat följa var vandringen befinner sig i realtid.

https://www.klimapilgern.de/en/

Vi kommer varje vandringsdag att sända från vår gemensamma samling kl. 8:50. Därutöver kommer vi göra intressanta LIVE-sändningar från vandringen, så besök oss regelbundet på sociala medier. 

MÅNDAG 11 okt Hoofddorp-Ijmuiden
(Newcastle Ferry)
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
TISDAG 12 okt Newcastle-Blyth
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
ONSDAG 13 okt Blyth-Widdrington
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
TORSDAG 14 okt Widdrington-Alnmouth
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
FREDAG 15 okt Alnmouth-Seahouses
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
LÖRDAG 16 okt Seahouses-Holy Island, Lindesfarne
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön

SÖNDAG 17 okt Holy Island, Lindisfarne
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider. 
DENNA VECKAS DISTANS CA 119 KM (1363 KM TOTALT)
Se hela vandringens streckning här: https://www.walkforfuture.se/vandringen/karta/
RYTMISKT ÖVERLÄMNANDE AV NAMNUNDERSKRIFTER
 
Se det härliga klippet från Hoofddorp när de holländska namnunderskrifterna överlämnades till vandringen för att bäras med till Glasgow. Klippet är hämtat från vår Facebooksida.
I Tyresö sker regelbundna vandringar med klimatfokus.Tisdagsvandring med frälsarkransen, Stockholms pilgrimscentrum.
GÖR EN EGEN PILGRIM'S WALK FOR FUTURE I HÖST!
 
Tillsammans är vi en enad motståndsrörelse och samtidigt gör vi en inre pilgrimsresa där vi hinner reflektera över våra egna liv.
Vi kan alla delta i Pilgrim's Walk for Future! Ju fler vandringar vi arrangerar tillsammans på olika platser runtom i Sverige och norden, ju mer press sätter vi på makthavare att agera. Samtidigt får du som vandrar utrymme för personlig rannsakan, reflektion och tid att planera för din egen färdplan mot ett hållbarare liv. På vår hemsida hittar du information om hur du skapar en egen Pilgrim's Walk for future på hemmaplan. Lång som kort, varje steg räknas!
REFLEKTION TOLFTE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Pilgrimspräst Magnus Malmgren reflekterar över vad en hållbar takt i livet kan betyda.

”Människan är som ett träd. Hon behöver få växa i den takt som krävs för att bli rotad i jorden. Hög hastighet och produktivitet utarmar livet. Det leder till ytliga rotsystem och en oförmåga att möta livets stormar. Den heliga långsamheten är den takt som skapelsen själv anger. Ibland kan vi på ett fysiskt påtagligt sätt känna vad som sker med oss när vi saknar tillgång till långsamhet, vi drabbas av stressyndrom, blir utbrända och går i väggen. Utan vila och tid för reflektion och bön blir våra liv meningslösa och tillvaron ytlig. Utan livsrytm och mönster i tillvaron blir livet ohållbart.

Vi måste söka den heliga långsamhet som ger oss närvaro och beredskap att helt och fullt ta in situationens allvar och agera.”

Tidspress riskerar att påverka vårt moraliska omdöme. Synfältet smalnar av och bara det som är direkt framför en hinns med. Reflektionen över livet och hur man vill leva faller bort under stress. I detta läge, när vi tillsammans behöver gå in i en helomställning av samhället, är stress därför extra dåligt.

Är stress ett problem i ditt liv?
Finns det något du kan göra för att minska stresskällorna?

Om du tänker på dig själv som ett träd, vad skulle vara dina rötter?
Vad hjälper dig att stå stadigt?

Utmaningen V.12
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Veckans text handlar om stress, och om träd. Ofta har vi en tendens att tänka på varelser i naturen, så som träd, som ting. Men faktum är att även om träden är långsammare än oss så är de inte helt stilla. Det försigår mängder med processer både inuti trädet och i dess kontaktytor med omvärlden. Fast till skillnad från oss så står träden där de står, de får helt enkelt göra det bästa av läget, acceptera det de inte kan förändra. Lite som sinnesro bönen.

I veckans övning ska du få leta upp ett träd i din närhet. Vart får trädet sin näring från, vart hittar det ljus och vatten? Vilka samarbeten och nätverk knyter trädet an till där under ytan?

Blunda och tänk dig att du är ett träd.

Kanske vajar du lite i vinden, av förändringar i omgivningen. Men tänk dig att du också har djupa, vidsträckta rötter - vart samlar du ny näring och livgivande vatten? Sträck upp dina armar som grenar mot ljuset, även om det är molnigt så finns solen där. Vart hittar du din energi och kraft? Ta ett djup andetag och känn hur du samlar in energi, näring och vatten från dina imaginära rötter och grenar. Andas ut och överlämna det du inte behöver och inte kan förändra till allt som är.
 
Snart fylls Glasgow av pilgrimmer.
Vad händer UNDER Glasgow COP26?
Följ vad som planeras i och runt GREEN ZONE
 
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!