Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på september 2021
 
Vädret i september började med att första veckorna var torrare än normalt innan det skiftade över till ett våtare väder sista två veckorna. Ser man över hela månaden så blev det överlag fortfarande torrare än normalt med 81 procent av normal nederbörd. Sett till procent är det dock den våtaste månaden sen april, som låg hamnade på 88 procent nederbörd. Men september är mer nederbördsrik normalt sett, så i ren nederbörd så kom det mer i september än april. Även vindkraftsproduktionen hamnade under normalt på 77 procent under månaden men även här så sett till produktion så ökade den från augusti. Den torra inledningen gjorde att det hydrologiska underskottet steg till nästan 22 TWh innan den förbättrades till ca 17 TWh på slutet.
Terminspriset
 
Terminsmarknaden har varit väldigt volatil under september med stora svängningar upp och ner. Den torra inledningen gjorde att priset på Q4-kontraktet steg från 65 €/MWh i början av månaden till över 86 € som högst i mitten av månaden. Sedan kom nederbörden in i prognoserna och priset föll ned till 62 €/MWh innan det gick i leverans. Som mest föll terminspriset 13 €/MWh under en dag.
Spotpriset
 
Tack vare en högre vindkraftsproduktion och ett ökat inflöde i slutet av månaden så sjönk spotpriset för september något för SE1 och SE2 sett till augusti. Däremot gjorde ett stigande systempris och högre tyska priser att SE3 och SE4 fick dyrare priser under september. Och de fortsatta nätbegränsningarna inom landet gör att den billigare elen i norr inte kan ta sig söderut lika bra. Och då SvK nu har förlängt begräsningarna till årsskiftet där SE2-SE3 är begränsad med 1800 MW och SE3-SE4 med 1700 MW så ser prisskillnaderna ut att förbli stora året ut. För elområde 3 blev priset i september 2021 91,34 öre/kWh.
Prognos
 
Spotpriserna väntas stiga i SE3 då systempriset, med en ny kabel mellan Norge och UK, väntas stiga under oktober. Medan SE1, SE2 och SE4 väntas bli mer sidledes eventuellt något ned. Detta då vädret ser mer normalt ut och vindkraftsproduktionen fortsätter att öka då vi närmar oss vintern.