Skatteverket dissar förbränningsskatten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Energiåtervinning kräver rättvisa villkor
 
Antingen ska alla Europas anläggningar för energiåtervinning inkluderas i utsläppshandeln, eller så ska inga ingå. Dagens system innebär en snedvridning av marknaden och riskerar drabba såväl det svenska samhället som miljön negativt, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar på EU:s förslag till justerat direktiv.

I förslaget till ändring av systemet för handel med utsläppsrätter, EU-ETS, finns inga ambitioner att alla Europas anläggningar för energiåtervinning av kommunalt avfall ska omfattas. Det är beklagligt. I dagsläget är det bara Sverige, Danmark och Litauen som valt att ansluta sina anläggningar till utsläppshandeln.

Kostnaderna för utsläppsrätterna har på kort tid mer än fördubblats, och väntas stiga betydligt de närmaste åren. Detta leder till en snedvriden konkurrens mellan det fåtal länder som valt att inkludera sina anläggningar jämfört med dem vars anläggningar inte är inkluderade.

– Den kraftigt ökade kostnaden för utsläppsrätter måste läggas på mottagningsavgiften, på fjärrvärmepriset eller belasta de kommunala bolagens och i slutänden kommunernas ekonomi, vilket blir extremt betungande. Redan idag står kostnaden för utsläppsrätter för en betydande del av omsättningen för flera kommunala energibolag, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige.
 
Som anställd hos någon av Avfall Sveriges medlemmar
kan du prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. 
Maila till info@avfallsverige.se
Skatteverket dissar förbränningsskatt
 
Avfallsförbränningsskatten styr inte mot de mål som motiverar skatten, det konstaterar Skatteverket i en rapport till Finansdepartementet. Det överensstämmer i stort med vad Avfall Sverige kommit fram till i sin utvärdering av skatten.

Läs mer
Nya regler ska ge ännu bättre service
 
Naturvårdsverket har redovisat sitt regeringsuppdrag kring servicenivå för insamling av grovavfall och farligt avfall. De konstaterar att det redan idag fungerar bra, men föreslår ändå ytterligare styrmedel för att underlätta att mål kring bland annat återvinning och giftfri miljö kan nås.

Läs mer
Två procent mer biogas under 2020
 
Den svenska biogasproduktionen ökade svagt under 2020 till totalt 2161 GWh, visar ny statistik från Energimyndigheten. Den tidigare snabba konsumtionsökningen har stannat av, och hälften av den biogas som idag konsumeras importeras från utlandet.

Läs mer
Dag 1
 
Med sikte på återvinningsmålen
 
Upptakt inför valet 2022
 
Vi jobbar bättre tillsammans
Dag 2
 
Teknik i återvinningens tjänst
 
Nytt från Avfall Sverige
Många är med på tåget
 
Delegationen för cirkulär ekonomi tycks ha gjort ett gott jobb, för enigheten är stor om att det krävs snabb omställning mot hållbarhet.
– Jag har faktiskt aldrig varit med om, i en liknande verksamhet, att det är så mycket som bubblar runt omkring som i de här expertgrupperna, där folk jobbar ideellt och kommer med förslag, säger ordförande Åsa Domeij.

Läs mer i senaste numret av Avfall och Miljö
Bättre statistik välkomnas
 
I två remisser lämnas flera förslag för att förbättra avfallsstatistiken, bland annat genom standardisering av miljörapporterna. Avfall Sverige är positiv till förslagen, men påpekar att det måste utformas på rätt sätt och ges tillräcklig tid att få en teknisk lösning på plats.

Läs remissvaret om förbättrad avfallsstatistik
Läs remissvaret om ändringar i miljörapport
Balansera teknikkrav vid förbränning
 
Avfall Sverige konstaterar att väl avvägda BAT-slutsatser kan öka miljöprestanda vid energiåtervinning, men alltför detaljerade krav kan vara begränsande. Bland annat ifrågasätts nyttan med kontinuerlig mätning av kvicksilver i rökgas, eftersom källan är svår att spåra.

Läs remissvaret om vägledning om BAT-slutsatser för avfallsförbränning
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten kommer dock vissa kurser att kunna genomföras på plats – bra för nätverkandet.
 
Kommunicera hållbart
 
När: 26 oktober

Hur kommunicerar man hållbart och hur får vi våra mottagare att agera hållbart? Det och mycket annat kommer vi få höra mer om på höstens temadag om kommunikation. Under dagen kommer vi ha en blandning av föreläsningar och workshops med utrymme för frågor.
 
Läs mer och anmäl dig
Insamling av matavfall från flerfamiljshus
 
När: 26 oktober kl 9–12

Nya mål och utökat kommunalt ansvar för bioavfall kommer ha stor påverkan framöver. I detta webbinarium bjuds goda exempel på hur kommuner kan arbeta för att nå målen kring matavfall med både piska och morot.

Läs mer och anmäl dig
Definitionen av kommunalt avfall
 
När: 28 oktober kl 9–12

Ett högaktuellt webbinarium om hur det kommunala avfallsansvaret påverkas av den nya definitionen av kommunalt ansvar. Vi tittar på lagstiftningen, Naturvårdsverkets nya vägledning och Avfall Sveriges synpunkter.

Läs mer och anmäl dig
Höstmöte: Lösningar för ökad återvinning
 
När: 17–18 november

Att öka återvinningen av jordens resurser är alltså en överlevnadsfråga. Årets höstmöte fylls av exempel från kommuner och privata aktörer som visar både att och hur vi kan nå återvinningsmålen.

Läs mer och anmäl dig
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Linköping

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl dig
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Järfälla

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter.

Läs mer och anmäl intresse
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är kursen för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl intresse
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 6–8 december
Var: Malmö

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl intresse
Certifiering av biogödsel
 
När: 7–8 december

Sedan 1999 kan tillverkare av biogödsel kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna on line-kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl intresse