Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures tolfte vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 12

HOlland välkomnar vandringen
 
Så är vi i slutet av vecka 11, det är en ny månad och vi har gått in i ett nytt land. Sommarens vandringsstart från Vadstena känns mycket avlägsen, måste jag säga. Så mycket som hänt som dess. Så många fulla dagar.

Efter fem vandringsdagar från Munster med den tyska gruppen skedde plötsligt ett kulturellt skifte vid den holländska gränsen. De holländska organisatörerna hade beslutat att engelska skulle vara det gemensamma språket i vandringsgruppen. Från det första mötet - då vi bjöds på fika i en kyrka någon kilometer efter gränsen - gällde detta. Det var intressant att notera hur stor betydelse förändringen hade för oss svenskar som inte förstår tyska. Den goda känslan av att vara inkluderad. Plötsligt var det också många fler som vi kunde prata med, eftersom holländare generellt pratar engelska.

Mottagandet vid första lunchen och första övernattningen i Holland värmde våra hjärtan. Så genomtänkt och omtänksamt. En holländare, Johan, är med i planeringsgruppen och ska nu gå med till Glasgow. Några andra går med till Amsterdam som representanter för nätverket Grön kyrka.

Annika Spalde
Vandringsledare
Blöta dagar på väg in i Holland
12:E VECKANS PROGRAM APELDOORN-AMSTERDAM
NYHET! Vi försöker att synka vårt program med den Polsk/tyska vandringen Geht Doch! Vi kommer varje vandringsdag att sända från vår gemensamma samling kl. 8:50. Därutöver kommer vi göra intressanta LIVE-sändningar från vandringen, så besök oss regelbundet på sociala medier. 

MÅNDAG 4 okt Apeldoorn-Voorhuizen
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
TISDAG 5 okt Voorhuizen-Amersfoort-Hoogland
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
ONSDAG 6 okt Amersfoort-Hoogland
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Reflektiosdag. Bland annat besök till församling som jobbat med omställning. Dessutom samtal i grupper om varför vi vandrar.
Kvällsbön
 
TORSDAG 7 okt Amersfoort-Hoogland-Zeist
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
FREDAG 8 okt Zeist-Maarssen
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Fridays For Future i Amsterdam
Kvällsbön
 
LÖRDAG 9 okt Maarssen-Amsterdam-Zuidost
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön

SÖNDAG 10 okt Amsterdam-Zuidost-Hoofddorp
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Marsch för klimatet genom Amsterdam med ett par hundra anmälda deltagare. De holländska namnunderskrifterna lämnas till gruppen för att bära fram i Glasgow.
Kvällsbön

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider. 
DENNA VECKAS DISTANS CA 130 KM (1244 KM TOTALT)
Se hela vandringens streckning här: https://www.walkforfuture.se/vandringen/karta/
Typik frukost på vandringen till Glasgow.
GÖR EN EGEN PILGRIM'S WALK FOR FUTURE I HÖST!
 
Tillsammans är vi en enad motståndsrörelse och samtidigt gör vi en inre pilgrimsresa där vi hinner reflektera över våra egna liv.
Vi kan alla delta i Pilgrim's Walk for Future! Ju fler vandringar vi arrangerar tillsammans på olika platser runtom i Sverige och norden, ju mer press sätter vi på makthavare att agera. Samtidigt får du som vandrar utrymme för personlig rannsakan, reflektion och tid att planera för din egen färdplan mot ett hållbarare liv. På vår hemsida hittar du information om hur du skapar en egen Pilgrim's Walk for future på hemmaplan. Lång som kort, varje steg räknas!
ANNIKA SPALDE I SVERIGES RADIO P1 MÄNNISKOR OCH TRO
 
Nu på torsdag kl. 14:04 sänder Sveriges Radio P1 ett reportage från Pilgrim's Walk for Future. Lyssna gärna.
 
REFLEKTION TOLFTE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
”Tid är pengar”, brukar vi säga. Tid är inget som ska slösas med, den ska användas väl. Om något kan gå snabbare så vill vi att det ska göra det. Jag vill inte peka finger, hur ofta känner jag inte själv på detta sätt?

Otålighet och rastlöshet verkar ha blivit kännetecken för människorna i vår kultur. Varför?

Att vara effektiv har blivit upphöjt till dygd. Är det möjligt att göra motstånd mot en sådan livssyn?

”Allt har sin tid”, skriver författaren till bibelboken Predikaren. ”Det finns en tid för allt som sker under himlen.” Det är något mysteriöst med tiden, den går inte att fånga, men sant är att varje stund skänks oss, utan motprestation. Varje andetag, varje ögonblick. Varje morgon – en helt ny dag!

Det ekonomiska system vi lever inom är, tänker jag, en viktig faktor bland dem som påverkar vår syn på tiden. Poeten och debattören Göran Greider reflekterar över detta i en artikel om planerna att bygga spår för höghastighetståg.

”Utmärkande för kapitalismen är att den alltid är redo att utplåna rummet till fördel för tiden […] Rummet, det vill säga naturen och biosfären, är ett rumsligt hinder för utvecklingen.”

Ligger det något i hans iakttagelse att vi prioriterar tiden framför rummet? En resa från Göteborg till Stockholm skulle kunna ta drygt två timmar, istället för tre. Hur mycket natur utmed vägen är vi beredda att offra för denna timme? Det är en intressant utgångspunkt för reflektion – oavsett hur man ställer sig i fråga om denna satsning.

Vad skulle det betyda för dig att göra motstånd mot effektivitetsdygden?

Är det möjligt att prioritera rummet framför tiden?

Utmaningen V.12
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Hur går du när du går och vad tänker du på? I veckans övning ska vi prova att gå med större medvetenhet, gärna under dagens allra vanligaste promenader. På väg till jobbet, snabba morgonpromenaden med hunden, lunchpromenaden och så vidare.

Iaktta det du ser, säg god morgon till träden, hälsa på fåglarna, Le mot de du möter. Försök att tömma huvudet på allt för mycket tankar som inte är i nuet. Notera din bekantskap med området och livet där. Redan andra gången kan du hälsa på träden som gamla bekanta, kanske inser du att busken du förut bara gått förbi är ett favorittillhåll för en särskild fågel. Notera om du kan se några förändringar sedan sist.

Hur känns det när du ökar din medvetenhet om det som finns runt omkring dig.

Upptäckte du något nytt?

 

Vad händer UNDER Glasgow COP26?
Följ vad som planeras i GREEN ZONE
 
Mindre än en månad kvar nu till Glasgow och målet för vår vandring. För dig som vill veta mer vad som planeras under klimattoppmötet kan läsa det här: 

https://www.gov.uk/government/news/climate-change-brought-to-life-at-cop26-with-over-200-events-in-glasgow
Snart fylls Glasgow av pilgrimmer.
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!