Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Vägledning kring ”kommunalt avfall”
 
Kommunerna fick ett utökat ansvar för avfall från bland annat detaljhandeln, när begreppet hushållsavfall ändrades till kommunalt avfall. Det förtydligas av Naturvårdsverket i den nu publicerade vägledningen för hur kommunalt avfall ska tolkas. Många frågetecken kvarstår dock kring vilka avfall som faktiskt faller inom kommunernas ansvar att samla in och behandla nu och i framtiden.

För ett drygt år sedan ersattes begreppet ”hushållsavfall” i lagstiftningen av det EU-rättsliga begreppet ”kommunalt avfall”. Därigenom anslöt sig Sverige till det begrepp och den definition som används internationellt, och som används för statistiska ändamål av Eurostat och OECD.

Det nya begreppet var inte avsett att förändra ansvaret för avfallshanteringen. Naturvårdsverkets vägledning förtydligar dock att i praktiken omfattas ändå fler avfallsslag än tidigare i praktiken omfattas av det kommunala avfallsansvaret.

– Det är bra att vi nu har fått ett förtydligande kring definitionen för kommunalt avfall, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige. Men vägledningen gör det tydligt att kommunernas avfallsansvar har utökats på ett sätt som inte riktigt var avsett och som kommunerna inte heller har efterfrågat. Som vägledning fungerar den inte fullt ut – Avfall Sverige ser behov av mindre ändringar, ett flertal ytterligare förtydliganden och vägledning i fråga om fler avfallsfraktioner.
 
 
Som anställd hos någon av Avfall Sveriges medlemmar
kan du prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. 
Maila till info@avfallsverige.se
Frival riskabelt – vi har ett bättre förslag
 
Avfall Sverige har lämnat sitt remissvar på utredningen ”Äga avfall – en del av den cirkulära ekonomin”. Det saknas miljöskäl till att införa ett frival och det riskerar att locka oseriösa aktörer till branschen. En utvidgad dispensmöjlighet vore en bättre lösning. 

Läs mer
Enklare att upphandla
 
Regeringen har lämnat förslag på ett förenklat upphandlingsregelverk. Det ska göra offentliga upphandlingar under EU:s tröskelvärden enklare och mer flexibla. Bland annat föreslås en ny definition av direktupphandling och gränsen för direktupphandling föreslås höjas till 700 000 kronor för tjänster och varor enligt LOU.

Läs mer
Fimpen kan ge böter
 
Från årsskiftet kan det kosta 800 kronor att slänga cigarettfimpar, tuggummin, snus och annat mindre skräp på marken. Detta sedan undantaget från nedskräpningslagstiftningen tagits bort.
– Vi välkomnar beslutet att jämställa fimpar med annan nedskräpning, säger Tony Clark, Avfall Sveriges vd.

Läs mer
Värna reklamskatten
 
Regeringen vill ta bort skatten på annonser och reklam från årsskiftet. Ingen analys har gjorts på effekterna av mängden returpapper; risk finns att kommunerna drabbas av ökade kostnader när insamlingsansvaret övergår till dem. Behåll skatten eller kompensera kommunerna för ökade kostnader, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar.

Läs hela remissvaret om reklamskatt
Nytt nummer:
Tema Cirkulär ekonomi
 
I det senaste numret av Avfall och Miljö kan du läsa om Härnösands Re:Store, ett nytt grepp i hållbarhetsarbetet. Du kan också läsa om varför Åsa Domeij är så hoppfull, om en unik förbehandling av matavfall, om Sveriges kanske modernaste ÅVC och mycket annat.

Läs Avfall och Miljö nr 4 digitalt
International E-Waste Day 14 oktober
 
Det internationella kompetenscentrumet för elavfall, Wee Forum, uppmärksammar vid årets E-Waste Day behovet av fungerande insamling, reparation och återbruk eller återvinning. Alla organisationer som kommunicerar kring dessa frågor är välkomna att delta.

Läs mer och registrera er aktivitet
Sök utvecklingsbidrag senast 28/10
 
Från Avfall Sveriges utvecklingssatsning kan alla, såväl medlemmar som icke medlemmar, söka finansiering för utvecklingsprojekt. Utlysningen är ständigt öppen men inför nästa beslutsomgång är sista ansökningsdag den 28 oktober.

Läs mer på avfallsverige.se
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten hoppas vi dock i viss mån kunna återgå till fysiska träffar.
 
Nya avfallssymbolerna – var, när och hur?
 
När: 5 oktober kl 9–12

Vad får man göra? Hur ska det användas? Vad kan det kosta? För att försöka besvara sådana frågor och visa på goda exempel från kommuner som infört de nya skyltarna bjuder vi in till en webbsänd rådgivning. GRATIS

Läs mer och anmäl dig
Användning av avfall i konstruktioner
 
När: 7 oktober

Temadagen ger praktisk vägledning för att jobba med ökad användning av avfall i konstruktioner, men berör också frågor som tillstånd, proaktiv marknadsföring och hur man kan säkerställa avfallets kvalitet.

Läs mer och anmäl dig
Kommunicera hållbart
 
När: 26 oktober

Hur kommunicerar man hållbart och hur får vi våra mottagare att agera hållbart? Det och mycket annat kommer vi få höra mer om på höstens temadag om kommunikation. Under dagen kommer vi ha en blandning av föreläsningar och workshops med utrymme för frågor.
 
Läs mer och anmäl intresse
Insamling av matavfall från flerfamiljshus
 
När: 26 oktober kl 9–12

Ett webbinarium fullt av goda exempel på hur kommuner kan arbeta för att nå målen kring matavfall med både piska och morot.

Läs mer och anmäl dig
Höstmöte: Lösningar för ökad återvinning
 
När: 17–18 november

Välkommen till två dagar fyllda av exempel från kommuner och privata aktörer som visar både att och hur vi kan nå återvinningsmålen.

Läs mer och anmäl dig
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Linköping

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl intresse
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Järfälla

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter.

Läs mer och anmäl intresse
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är kursen för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl intresse