Det här är nyhetsbrevet för dig som arbetar inom förskola och skola i Nacka! Här får du information om de ärenden som tagits upp i utbildningsnämnden.

I det aktuella nyhetsbrevet får du ett urval av ärendena från nämndsammanträdet den 23 september 2021.
 
TROTS PANDEMI: NACKAS ELEVRESULTAT FORTSATT HÖGA
 
Läsåret 2020-2021 blev 95 procent av eleverna behöriga till gymnasiet. Liksom förra året är det en något högre andel pojkar än flickor som blir behöriga. Genomsnittsbetyget i årskurs 6 är oförändrat jämfört med förra året.
 
MÅL & BUDGET 2022-2024
 
I utbildningsnämndens budgetärende beskrivs utöver ekonomin vad nämnden kommer att fokusera på under åren 2022–2024. Här finns även jämförelser med andra kommuner och ett mer långsiktigt perspektiv avseende utmaningar och möjligheter fram till år 2040.
 
INGEN FÖRÄNDRING AV CHECKSYSTEMET I FÖRSKOLAN
 
Utbildningsenheten har gjort en översyn av checknivåerna i förskola och pedagogisk omsorg. Översynen föranleder ingen förändring i checksystemet för dessa verksamheter.
 
NY FÖRDELNINGSMODELL FÖR STRUKTURELLA ERSÄTTNINGAR
 
Utbildningsnämnden har beslutat att införa en ny fördelningsmodell med en strukturell ersättning inom förskola och pedagogisk omsorg.
 
UPPFÖLJNING AV TILLÄGGS-BELOPP FÖR BARN OCH ELEVER
 
En uppföljning av beviljade tilläggsbelopp för barn och elever visar att tilläggsbelopp ger positiva effekter för barn och elever enligt förskolor och skolor, och bland annat möjliggör att fler elever når kunskapskraven i grundskolan och barn i förskola får stöd som gör att de utvecklas positivt.
 
GYMNASIEVALET: 68% KOM IN PÅ SITT FÖRSTAHANDSVAL
 
Till årets gymnasieantagning sökte nästan 1600 Nackaelever till gymnasieutbildning och 97 procent av dessa antogs till en utbildning. Av de sökande antogs 68 procent på sitt förstahandsval. Flest Nackaelever antogs till ekonomi-programmet följt av samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.
 
NY RIKTLINJE ERSÄTTER TIDIGARE RIKTLINJE FÖR NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER
 
Utbildningsnämnden har beslutat om en ny riktlinje som ersätter den tidigare riktlinjen om mottagande av nyanlända barn och elever i Nackas förskolor och skolor.
 
Har du frågor eller känner du någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet, skriv till utbildningsenheten@nacka.se