Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures elfte vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 11

När vi vandrar tillsammans har alla något att bidra med
 
Måndag morgon, i vecka elva. Vi äter frukost ute, det är lite kyligt men en vacker morgon. En förening som arbetar med rättvis handel tog emot oss här i Nordwalde igår kväll och hade förberett så fint, bland annat en mustig linssoppa. Morgonbönen i kyrkan leddes av den katolske prästen i församlingen. Det är mycket nytt för oss i den svenska gruppen att vänja oss vid. Andra rutiner, och ett språk de flesta av oss tyvärr förstår mycket lite av. (Man kanske skulle valt tyska istället för franska i skolan ...)

Men alla har varit mycket välkomnande och vänliga. Och på torsdag går vi in i ett nytt land, Holland, vilket kommer bryta upp den tyska språkdominansen lite grann 😊

Två tredjedelar av vandringen är alltså bakom oss, fem veckor kvar av femton. Tack till alla er där hemma som fortfarande följer oss och tänker på oss! Det känns gott att ni finns där. Pilgrimslivet är prövande av och till, men vi är alla vid gott mod. Denna vecka ska vi spåna på en gemensam debattartikel. Förenade i kampen för en rimlig framtid och denna underbara jord!

Annika Spalde
Vandringsledare
Suddig bild på gänget som nått fram till Hamburg.
11:E VECKANS PROGRAM NORDVALDE-APELDOORN
NYHET! Vi försöker att synka vårt program med den Polsk/tyska vandringen Geht Doch! Vi kommer varje vandringsdag att sända från vår gemensamma samling kl. 8:50. Därutöver kommer vi göra flera intressanta LIVE-sändningar från vandringen, så besök oss regelbundet på sociala medier. 

MÅNDAG 27 sep Nordwalde-Burgsteinfurt
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsprogram om mat och klimat
Kvällsbön
 
TISDAG 28 sep Burgsteinfurt-Ochtrup
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsprogram om kläder och klimat
 
ONSDAG 29 sep Ochtrup-Gronau
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsprogram om kärnkraft och klimat
Kvällsbön
 
TORSDAG 30 sep Gronau-Borne
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
FREDAG 1 okt Borne-Goor(Fridays for Future)
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön
 
LÖRDAG 2 okt Goor-Colmschate
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön

SÖNDAG 3 okt Colmschate-Apeldoorn
 
07:15 Morgonbön
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Kvällsbön

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider. 
DENNA VECKAS DISTANS CA 130 KM
Se hela vandringens streckning här: https://www.walkforfuture.se/vandringen/karta/
Det är vackert att pilgrimsvandra längs framtia S:t Birgitta Ways.
GÖR EN EGEN PILGRIM'S WALK FOR FUTURE I HÖST!
 
Tillsammans är vi en enad motståndsrörelse och samtidigt gör vi en inre pilgrimsresa där vi hinner reflektera över våra egna liv.
Vi kan alla delta i Pilgrim's Walk for Future! Ju fler vandringar vi arrangerar tillsammans på olika platser runtom i Sverige och norden, ju mer press sätter vi på makthavare att agera. Samtidigt får du som vandrar utrymme för personlig rannsakan, reflektion och tid att planera för din egen färdplan mot ett hållbarare liv. På vår hemsida hittar du information om hur du skapar en egen Pilgrim's Walk for future på hemmaplan. Lång som kort, varje steg räknas!
REFLEKTION TIONDE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Det enkla livet lockar många. Att leva med färre prylar, att lönearbeta mindre, att dra ned på skärmtiden och komma ut i naturen. Man söker efter ett mindre stressat liv och upplever en befrielse i att inte behöva ta ansvar för ett myller av saker och aktiviteter. Förutsättningen för en sådan ”nedtrappning” är förstås en rimlig levnadsstandard till att
börja med, vilket det tyvärr finns människor i vårt land som inte har.

Ett sätt att praktisera enkelhet som står öppet för alla är att välja vegetarisk kost. Nu kanske någon invänder: Det går att äta väldigt lyxigt även som vegetarian. Sant. Men en övergång från kött till vegetabiliskt protein sparar in naturresurser i flera led. Man skulle kunna säga att det är den bästa typen av enkelt liv, eftersom handlingen är solidarisk. Den frigör stora resurser åt andra.

Maten vi äter utgör i dagsläget den största orsaken bakom artutrotning och står för cirka en tredjedel av alla utsläpp av växthusgaser.

Produktion av kött tar upp 36 gånger mer jordbruksmark än odling av vegetabilier.

En radikal minskning av köttkonsumtionen krävs ifall vi ska kunna avvärja farliga klimatförändringar. I västvärlden skulle minskningen behöva ligga på cirka 90 procent för nötkött. ”Att föda en befolkning på 10 miljarder är möjligt, men bara om vi förändrar vad vi äter och hur vi producerar maten” säger Johan Rockström, en av forskarna bakom denna studie. ”Att göra matsektorn grönare eller att äta upp planeten, det är vad som står på menyn idag.”

Vad för slags enkelhet lockar dig?

En söndag i kyrkoåret har temat ”Rik inför Gud”. Vad är det att vara rik på det sättet?

Är du rik?

Utmaningen V.10
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Att äta en god smörgås och dricka en kopp kaffe eller varm choklad ute i naturen en Sval höstdag är bland det härligaste jag vet.

Veckans övning är super enkel och väldigt användbar. Ta med dig ditt förmiddags- eller eftermiddagsfika ut till en vacker plats i din närhet, om tiden inte räcker till räcker det med ett fönster. Drick det du brukar dricka, kaffe, te, varm choklad eller liknande.

Innan du smakar på din dryck, blunda och känn doften, känn koppens värme mot dina händer. Gå verkligen in i upplevelsen. Smaka sedan på drycken och känn verkligen efter vad det smakar. Fortsätt att njuta av ditt fika. Upprepa gärna varje dag i minst
en vecka-gärna längre.

På så sätt kommer du att lär din kropp att förknippa din vardags dryck med avslappning. övar du duktigt kommer du att upptäcka att bara doften av kaffe eller ditt favoritte får dig att gå ner i varv och slappna av! Fiffigt väl?
 

Stor klimatmanifestation i HAmburg
 
Över 80 000 människor på plats
Den 24:e september var det en stor klimatmanifestation i Hamburg och vi var givetvis där. Det bröt ut ett stort jubel och dånande applåder, från 80 000 mäniskor, när vår vandring omnämdes i ett tal som Churches for Future höll från Scenen.
Från den stora klimatmanifestationen i Hamburg 24 september.
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!