Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om lanseringen av den nya ansökningswebben och vårt nya ärendehanteringssystem.
AKTUELLT JUST NU
Skolstart i en ny tid
 
Foto: Bengt Säll
Någon månad efter skolstart säger vi hej då till antagningsåret 2021. Allt hårt antagningsarbete av er ute i skolor, i kommuner och på Gymnasieantagningen i år resulterade i att det vid terminsstart i augusti fanns totalt 26 493 antagna till nationella program och 2 849 obehöriga elever antagna till introduktionsprogram, vilket är ungefär samma antal som vid samma tid 2020. Stort tack för allt ert fina arbete!

Fördelningen mellan högskoleförberedande och yrkesprogram var fortsatt 80 % respektive 20 %, trots både nationella och regionala insatser för att få fler elever att välja ett yrkesprogram.

Av högskoleförberedande program var samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet störst och inom yrkesprogram var el- och energiprogrammet fortsatt i särklass störst. Glädjande nog ökar antagna till exempelvis vård- och omsorgsprogrammet lite grann. Och till gymnasiesärskolan fanns 325 antagna i augusti vid skolstart vilket är lite fler än vid samma tid 2020.

Nu laddar vi för ett nytt antagningsår som inleds med att vi äntligen har produktionssatt den nya ansökningswebben med förbättrad stabilitet, prestanda och tillgänglighetsanpassning. Vi är i full gång med att ta fram informationsmaterial och filmer som stöd för ert arbete med eleverna. Det här är ett av flera steg för att utveckla arbetet kring antagningen. Du kan läsa mer om det under Aktuellt just nu.

Så välkommen till antagningsåret 2022, nu kör vi!

 
Karin Soffiantini-Yildiz
Verksamhetschef Gymnasieantagningen
AKTUELLT JUST NU
Äntligen är nya ansökningswebben här!
 
Ansökningswebben Indra får ett nytt utseende i samband med viktiga åtgärder, som syftar till bättre stabilitet och tillgänglighet. Den tidigare ansökningswebben levde inte upp till de krav som lag om tillgänglighet till digital offentlig service ställer på offentliga webbplatser, så det fanns ett uttalat behov av att utveckla en ny ansökningswebb. Det här är ett av flera steg för att utveckla vårt arbete kring antagningen.

Utbildnings- och stödmaterial kommer att tas fram, bland annat en demofilm med rundtur av nya ansökningswebben Indra. Den kommer att finnas tillgänglig från början av oktober. Håll utkik på vår webbplats!
Är du ny användare i Indra?
 

Gå gärna in på vår webbplats och till våra personalsidor som finns där. Där kan du se filmer om Indra och om elev- och betygsimport, en länk till Indra-manualen och övrig information som vänder sig till dig som arbetar i Indra.
 
Du är varmt välkommen att mejla oss på gymnasieantagningen@storsthlm.se om du har funderingar om antagning och hur Indra fungerar.
AKTUELLT JUST NU
Nytt ärendehanteringssystem
 
Den 1 oktober sjösätter Gymnasieantagningen ett ärendehanteringssystem som en del i arbetet för förbättrad support till er användare och våra gymnasiesökande.

De flesta förändringar som detta innebär kommer att äga rum ”bakom kulisserna”. För dig som kontaktar oss kan du mejla oss på gymnasieantagningen@storsthlm.se precis som förut. Du kommer nog att märka att våra mejlsvar har ett lite annat utseende. På sikt hoppas vi att införandet innebär en ökad enhetlighet, effektivitet och kvalitet i vår support. Lite längre fram planerar vi även att implementera en chattfunktion på webben. Det innebär att vi finns tillgängliga för direkt support och hjälp när chatten är öppen.

Vi ser fram emot att med hjälp av det nya verktyget kunna väsentligt förbättra vår support och att du ska känna att du snabbare får hjälp när du behöver.

Support förstärkt med nytt ärendehanteringssystem
AKTUELLT JUST NU
Gymnasiemässan 2021
 
Årets gymnasiemässa blir digital i år igen och går under namnet Gymnasiemässa Digital. Elever kan komma åt mässan via dator, surfplatta eller mobil. För bästa upplevelse rekommenderar vi uppkoppling via dator och webbläsaren Google Chrome.

I år kommer Gymnasiemässan att bättre efterlikna tidigare mässor när eleverna har kunnat vara på plats. Det kommer att finnas flera rum, bland annat en lobby för allmän information och olika montrar där eleverna kan se webbinarier och chatta med andra elever, studievägledare och representanter från Gymnasieantagningen Storsthlm.
 
Gymnasiemässan är öppet dygnet runt den 25–27 november, men är endast bemannad av under tiderna 08.30–17.00 torsdag-fredag samt 09.00–16.00 lördag. Den genomförs i samarbete med Stockholmsmässan och gymnasium.se.
 
spaningar
Förändrade programpriser
 
Programpriserna 2022 för gymnasieskolan är nu klara och Storsthlms styrelse rekommenderar kommunerna inom samverkansområdet att anta prislistan för 2022. Nyhet inför antagningsåret 2022 är att det enhetliga priset för profilen specialpedagogisk verksamhet på nationella program, så kallade mindre undervisningsgrupper, utgår i prislistan och ersätts med individuellt tilläggsbelopp.

Storsthlm.se: Programpriser 2022

Själva antagningsförfarandet till utbildningar med specialpedagogisk verksamhet går till precis som tidigare.

Utbildningar med specialpedagogisk veksamhet
spaningar
Handbok för gymnasieantagning
 
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ger ut en reviderad handbok om gymnasieantagning varje år i november. Den är ett stöd för alla som arbetar med antagning till gymnasiet, från studie- och yrkesvägledare till de som arbetar med interkommunala ersättningar.

SKR.se: Handbok för gymnasieantagning
 
På SKR:s hemsida finns även information om bland annat prao och verktyg för en likvärdig studie- och yrkesvägledning.

SKR.se: Studie- och yrkesvägledning
spaningar
Namnbyte för Handels- och administrationsprogrammet
 
Handels- och administrationsprogrammet byter namn till försäljnings- och serviceprogrammet från juli 2022 och kommer inte längre att ha några inriktningar.
Tidplan
Tidplanerna för 2022 är nu upplagda. Du hittar tidplanen för årets antagning under Viktiga datum på vår webbplats.
Tidplan
Viktiga datum under antagningsåret
 
30 september: Uppdatera befattningar och behörigheter
 

Under antagningsåret skickar Indra ut meddelanden och arbetsuppgifter till dig baserat på din befattning eller behörighet i Indra. Det är också det som avgör vilka vyer du kan se när du använder systemet, så kom ihåg att varje år kontrollera dessa uppgifter.

Det är endast vi på Gymnasieantagningen som kan uppdatera och lägga in befattningar och behörigheter. Kontakta därför oss om du behöver lägga till eller ändra en användare. Beställning av en roll i Indra kan bara göras av behörig beställare, det vill säga rektor eller kommunal beslutsfattare. Du hittar beställningsformuläret i Indra under menyerna "Förvaltning" och "Skolor", under rubriken "Vyförklaring".

Läs mer om befattningar och behörigheter och hur du beställer en roll i Indra
Länk till Indra-manualen: Utbildningsutbud
 
 
6 oktober: Uppdatera utbildningsutbud
 

Den 6 oktober kan du börja lägga upp ert utbildningsutbud, antal platser samt språkval och individuella val. Denna arbetsuppgift går till den som har befattningen Organisation och utbildningsutbud i Indra.

Här är några saker du behöver komma ihåg:
  • Om du behöver lägga till en utbildning som inte finns valbar under “lägg till utbildning” behöver du kontakta Gymnasieantagningen så att vi kan registrera in att er skola får ha den utbildningen i Indra. Om det är en utbildning som kräver tillstånd vill vi se en kopia på detta.
  • Var noga med att sätta rätt antagningsprincip på utbildningen, det vill säga om introduktionsprogram och International Baccalaureate (IB) ska erbjudas för enskild elev (manuell antagning via rangordning) eller för grupp av elever (antagning på betyg). Observera att detta inte går att ändra i efterhand när ansökan har öppnats för eleverna.
  • Du ska även inför att ansökningswebben öppnar i januari kontrollera och uppdatera er skolas extraval, det vill säga språk-, instrument- och individuella val. Denna arbetsuppgift kan göras av den person som har behörigheten Extraval (språk-, instrument-, individuella val).
  • Se till att kryssa i rutan "publicerad", annars är utbildningen inte synlig på ansökningswebben.
Läs mer om hur du uppdaterar utbildningsutbudet
Länk till Indra-manualen: Befattningar och behörigheter
 
6 oktober: Uppdatera skoladress och skolbeskrivning
 

Det är mycket viktigt att skoladressen stämmer i Indra eftersom Google maps är kopplad till den och elever då kan se hur långt det är från hemmet till skolan. Adressen ändrar du själv i Indra. Observera att besöksadressen bör skrivas med endast gatunamn och gatunummer, så att reseplaneraren på elevsidan fungerar korrekt.
 
Granska även skolbeskrivningen på ansökningswebben så att den är aktuell inför antagningsåret 2022. Skolbeskrivning är en kortfattad beskrivning av gymnasieskolan som endast Gymnasieantagningen kan ändra. Behöver ni ändra skolbeskrivning kan du mejla ändringen till gymnasieantagningen@storsthlm.se.
Länk till Indra-manualen: Öppna skolkort
 
6 oktober: Importera elever till Indra
 

För att elever i åk 9, särskolans sista år och på introduktionsprogrammen ska kunna söka till gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan måste eleven ha ett konto i Indra. Du som läser in elever i Indra måste ha behörigheten Elev- och betygsregistrering.

Det finns flera saker att tänka på när du ska lägga upp elever i Indra så ta därför del av tidplan, instruktioner och filmer innan du påbörjar arbetet. Du får till exempel inte lägga upp elever som är asylsökande (har TF-nummer), har skyddade personuppgifter eller saknar tillstånd att vara i Sverige, samt elever som går om åk 9 eller är folkbokförda i annat län.

Lär mer om elev- & betygsregistrering
Länk till Indra-manualen: Elevregistrering
Vanliga frågor vi får
Hur gör jag om jag vill byta skola när skolan börjat?
Om det är aktuellt att byta skola efter att skolan har startat får du ta direktkontakt med skolorna. Det är gymnasieskolorna själva som sköter reservantagningen efter skolstart. Ofta är det studie- och yrkesvägledarna som håller i reservantagningen. Du måste kunna visa upp ditt slutbetyg från grundskolan för att kunna visa att du är behörig till utbildningen.

Här hittar du fler vanliga frågor och svar
Aktiviteter
Aktiviteter
Kommande aktiviteter och möten
27 oktober: Seminarium om gymnasieantagning
 
 
SKR bjuder in till ett seminarium som riktar sig till dig som arbetar med antagningen till gymnasieskolan eller på annat sätt ansvarar för dessa frågor. Under seminariet får du information om aktuella frågor som berör gymnasieantagningen, dess lagstiftning och praktik.

SKR.se: Gymnasieantagning i praktiken – lagstiftning och tillämpning
 
25–27 november: Gymnasiemässan
 

Missa inte årets digitala gymnasiemässa! Gymnasiemässan är öppet dygnet runt den 25–27 november, men är endast bemannad av under tiderna 08.30-17.00 torsdag-fredag samt 09.00-16.00 lördag.

Gymnasiemassan.nu: Gymnasiemässa 2021
 
23 november och 7 december oktober: Grundutbildning i gymnasieantagning
 
 
I höst arrangerar SKR en grundutbildning i gymnasieantagning digitalt via Teams. Utbildningen leds av Sabina Svahn, Gymnasieantagningen i Göteborgsregionens kommunalförbund och Robert Gustafsson, Gymnasieantagningen i Örebro län. Båda har mångårig erfarenhet av att arbeta med antagningsfrågor.
 
Utbildningen omfattar två utbildningstillfällen (heldagar), den 23 november och 7 december. Kursen vänder sig i första hand till dig som nyligen har börjat arbeta med antagningen till gymnasieskolan. För mer information om anmälan och upplägg håll utkik på SKR:s webbplats. Save the date!
 
2 december, 9–12: Digital informationsträff för studie- och yrkesvägledare
 

Den andra december är det digital informationsträff för alla SYV:ar. Vi spelar in tillfället så att du kan se det i efterhand om du inte har möjlighet att delta. Inbjudan och agenda meljar vi ut inom kort.
Lästips
Gemensam gymnasieregion
 
Du känner väl till att Storsthlm sedan flera år leder samarbetet med en gemensam gymnasieregion? Detta gör vi via bland annat en politisk styrgrupp och via ett strategiskt nätverk med länets utbildningsdirektörer som samverkar inom utbildningsområdet och förankrar beslutade uppdrag. På Storsthlms webbplats hittar du bland annat nyheter om regionala dialoger, gymnasiebehovsrapporter och totalrapport över regionens gemensamma elevenkät i gymnasieskolans år 2. Här kan du även se vilka personer som ingår i Storsthlms olika samverkansgrupper och politiska styrgrupper.

Storsthlm.se: Läs mer om gemensam gymnasieregion utbildning och arbetsmarknad
nyhetsbrev
Vad får du läsa om i nästa nyhetsbrev?
 
I nästa nyhetsbrev, som kommer ut i december, kommer vi bland annat att informera om betygsimport och gymnasieansökan.
 
Vi fortsätter att skicka ut nyhetsbrevet varannan månad (oktober, december, februari, april, juni). Nyhetsbrevet vänder sig till alla som arbetar med ansökan och antagning till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan och hjälper dig att hålla koll på händelser och viktiga datum under hela antagningsåret.

Har du fått nya kollegor som ännu inte prenumererar på nyhetsbrevet? Då kan du vidarebefordra nyhetsbrevet och anmälningslänken till din nya kollega.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gymnasieantagningen@storsthlm.se