Nyhetsbrev 7 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
SBF söker förbunds-och centertränare till elitcenter i Malmö
 
Är du intresserad av en utmanande och mångfacetterad anställning med fokus på att utveckla svensk dambrottning? Ett arbete där du samtidigt utvecklas tillsammans till världsklass? Då har vi jobbet för dig!

Svenska Brottningsförbundet söker en medarbetare till vår satsning på dambrottning i Malmö. Rollen som förbunds-och centertränare inkluderar det övergripande ansvaret för att starta upp och driva elitcentret i Malmö och att leda och utveckla den dagliga verksamheten. Du kommer att vara en del i SBF:s elitorganisation. Läs mer om arbetet och hur du söker här.

Kartläggning av pandemins påverkan
 
SBF har mejlat ut en enkät till alla klubbar för att få en bild av hur pandemin har påverkat verksamheten och inom vilka områden stöttning är nödvändigt. Vi hoppas att så många klubbar som möjligt tar sig tid att svara på frågorna. Varje förening är unik och har individuellt behov av stöd. Våra SDF har delats in i fyra regioner som kommer att arbeta på olika sätt för att stötta klubbarna. Att svara på enkäten kommer att hjälpa dem och SBF att rikta stödet åt rätt håll och till rätt insatser.
Om ni inte har fått enkäten i klubbmejlen, hittar ni den här. Ett svar per klubb räcker. 
 
Brottning Grund i ert distrikt?
 
Sedan i augusti har fem Brottning Grund hållits på olika platser i landet. Nästa tillfälle kommer att bli i Skåne i slutet av oktober. Vi vet att utbildningbehovet är stort på många håll. Brottning Grund är en bra utbildning för nya tränare och ledare, men även för de tränare som hållt på ett tag. Det är en del av SBF:s nya utbildningssystem och grunden för hur vi ser på barn- och ungdomsträning. Något som är av stor vikt att vi utvecklar oss inom för att behållla och för att rekrytera nya brottare. Oavsett ålder. Utbildningen består av både en digital del och en praktisk. Det praktiska tillfället är ett ypperligt tillfälle att samla tränarna i distriktet/klubben för en dag av brottning och diskussion. Är er klubb eller ert distrikt intresserade av att ha en Brottning Grund, kontakta Conny Tärnklev.
 
Inför VM i Oslo
 
Efter ett tungt OS blickar nu Svensk Brottning framåt och Världsmästerskapen i Oslo blir ett startskott för kommande olympiad med ett lag som består av en härligt mix av rutinerade mästerskapsmedaljörer och unga framtidslöften.
 
Alex Kessidis som är en av tre AIK-brottare i den svenska VM-truppen, är nu redo för revansch efter ett OS som slutade utan medalj. Senast VM arrangerades 2019 så knep Kessidis silvermedaljen i 77 kg men nu har han ställt in siktet på den ädlaste valören i sin nya viktklass 82 kg. En annan brottare som gjort samma resa är Azerbajdjans Rafik Huseynov, som tog brons i Tokyo-OS efter att ha besegrat Alex med 1-1 i första omgången. Chans till revansch alltså för Alex, som tillsammans med Huseynov och ryssen Akiev tillhör förhandsfavoriterna i viktklassen.
 
Johanna Mattsson är truppens mest meriterade brottare då hon under hela 10-talet plockat flertalet VM- och EM-medaljer. Efter två års uppehåll från mästerskap kliver hon nu upp på mattan den 5 oktober. 65 kg-klassen kommer att vara en blandning mellan erfarenhet och ungdom. OS-silvermedaljören från Rio Olympic, Maryia Mamashuk(BLR) kommer vara tongivande tillsammans med Elis Manolova (AZE), Mimi Hristova (BUL) and Kriszta Incze (ROU) som alla deltog i OS i Tokyo.

Samma dag gör lagets yngsta brottare sin mästerskapsdebut; 20-åriga Jonna Malmgren från Dalby vann ett historiskt JVM-guld i augusti och får redan nu chansen att mäta sig mot världseliten. Bland annat den omtalade, Akari Fujinami (JPN) som seniordebuterar och bronsmedaljören från OS i Tokyo, Bolortuya Bat Ochir (MGL).
Den 5 oktober blir helt enkelt en väldigt spännande öppningsdag för svensk del.
 
Bogdan Kourinnoi och Zakarias Berg har båda ett EM-brons i bagaget men forfarande saknas det en VM-medalj för stockholmsgrabbarna. Bogdan som tävlar i 77 kg ställs bland annat mot dubble olympiske mästaren Roman Vlasov från Ryssland, som gör comeback efter att ha misslyckats med att kvalificera sig till OS i Tokyo. Två övriga starka kort i viktklassen är Irans Geraie och Mnatsakanian från Bulgarien. Ytterligare en brottare att hålla koll på är kastvillige norrmannen Mukubu, som tog medalj både på JEM och JVM tidigare i somras. Zakarias Berg tävlar som vanligt i 87 kg, en på förhand mycket tuff viktklass där bland annat serbiske OS-bronsmedaljören Datunashvili och ukrainske Europamästaren Novikov finns med bland deltagarna.

Johanna Lindborg har även hon ett EM-brons från 2020 hemma i prisskåpet. Den 23-åriga helsingborgaren gör sin andra VM-start där hon trots sin unga ålder mycket väl kan ta hem en medalj. Samma sak gäller självfallet för Kourinnoi och Berg också. I Johannas klass är det ett öppet fält då varken regerande mästaren Linda Morais (CAN) eller någon av de andra av 2019 års VM-medaljörerna kommer. Motstånd att hålla ögonen på är EM-vinnaren Anastasia Nichita (MDA),  Akie Hanai (JPN).
 
Malmösonen Alexander Bica  gör precis som Jonna Malmgren mästerskapsdebut i seniorsammanhang. Bica tog VM-platsen efter att ha imponerat stort genom att ta hem både Nordiska Mästerskapen samt den internationella tävlingen Thor Masters inom loppet av två veckor. I båda turneringarna besegrade Norges hemmahopp Stig-André Berge, som är en av de stora medaljkandidaterna i viktklassen. Två andra guldaspiranter i 63 kg är Rysslands Labazanov och Irans U23-världsmästare Dalkhani.

Sist men absolut inte minst har vi ett 97 kg tungt kraftpaket i form av Pontus Lund som gör sin tredje VM-start. De största hoten i den viktklassen utgörs av iraniern Saravi som tog brons vid OS i Tokyo samt Rysslands nyblivne U23-Europamästare Sargsayan.

 
Tävlingsdagar för svensk del:
Damerna / fristil
Johanna Mattsson 65 kg: 5-6 okt
Jonna Malmgren 53 kg: 5-6 okt
Johanna Lindborg 57 kg: 6-7 okt
Herrarna / grekisk-romersk stil:
Bogdan Kourinnoi 77 kg: 7-8 okt
Alex Kessidis 82 kg: 7-8 okt
Pontus Lund 97 kg: 8-9 okt
Alexander Bica 63 kg: 9-10 okt
Zakarias Berg 87 kg: 9-10 okt
Tävlingsupplägg:
Dag ett
Kval till kvartfinal: 10:30 - 14:30
Semifinaler: 16:45 - 17:45
Dag två
Återkval: 10:30 - 14:30
Final och bronsmatch: 18:00 - 21:00
 
Biljetter
 
Information om biljetter, schema, Fanzone mm hittar ni på Norska Brottningsförbundets VM-sida
 
Utvecklingslagen utökas
 
SBF:s satsning på våra utvecklingslag Team Korpberget och Team Puts & Tegel går nu in i nästa fas, när båda lagen förstärks med tre brottare vardera.

Team Korpbergets tre nyförvärv är: Algot Källman, Georgios Barbanos och Alexander Johansson. Samtliga tre har stått för fina internationella prestationer under året och visat prov på stor hängivenhet och utvecklingspotential på hemmaplan.

Team Puts & Tegel välkomnar Ellen Östman, Agnes Nygren och Nellie Florentin. Tre tjejer som alla representerat WW20-landslaget vid sommarens internationella mästerskap och som vi ser mycket fram emot att följa i deras fortsatta satsning.

Samtliga sex brottare är födda 2002 eller senare, vilket innebär att de har ett år kvar i juniorkategorin innan det är dags att ta klivet upp i U23 och senior. Alla har höga målsättningar inför framtiden och förhoppningsvis kan utvecklingslagens stödprogram bidra till fortsatta framgångar som seniorer.

Grattis till uttagningen och stort tack till våra sponsorer Korpberget och Puts & Tegel som gör denna satsning möjlig!
 
Parabrottning med Viggo Foundation och Martin Lidberg 
 
Nu ges en unik möjlighet att tillsammans med Martin och Cem Celepli Atci från Svenska Brottningsförbundet prova på parabrottning.

Parabrottning är en satsning av Svenska Brottningsförbundet att
öppna upp brottningen för alla oavsett neuropsykiatrisk funktionshinder
eller intellektuell funktionsnedsättning.

Träningspasset anpassas utifrån gruppen som närvarar. Rekommendationen är att samtliga deltagare är minst 7 år gamla.
Om barnet har assistent eller ledsagare får de också självklart vara med på mattan!

Välkommen söndag 10 Oktober 2021
Plats: BK Athen, Bondegatan 10, Stockholm
Tid: 15.00 – 16.00 (kom 15 min innan  för att byta om)
Kostnad: Kostnadsfritt
Utrustning: Shorts, t-shirt och inneskor med slät sula.
Anmälan och frågor direkt till Cem via email, cem.celepli.atci@brottning.rf.se

Inför passet kolla gärna på Parabrottning på Instagram och Facebook för att få
en tydligare bild i hur ett träningstillfälle kan se ut.

Vi ses!

Viggo foundation är en insamlingsstiftelse för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Syftet med stiftelsen är att skapa ett aktivare liv och möjligheter för barn med särskilda behov att idrotta.
Måns Möller som är grundare till stiftelsen grundande den pga. Av att hans son Viggo inte hittade någon aktivitet eller idrott som passade honom. Måns son heter Viggo och har autism. Frustrationen hos Måns växte så pass mycket när han insåg att många av idrotterna inte var anpassade till barn med särskilda behov, där och då beslutade han att grunda Viggo Foundation.

 
 
Uppstartsläger i Region Nord
 
Som en del av återstartsplanen arrangerande Umeå Brottning på uppdrag av SBF ett läger för Region Nord. I den ingår Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg. Lägret blev väldigt lyckat med 88 deltagare från 11 klubbar. Fristilen och tjejerna var med sina 60 brottare i majoritet. Förutom brottning gavs möjlighet till samtal om fler samarbeten i framtiden inom regionen. Ansvariga tränare på tjejsidan var Erik Hoffman och Alexander Yordanov. För killarna ansvarade landslagsbrottaren Zackarias Berg och som resurser fungerade Samuel Eriksson, Umeå och Robert Johansson, Gällivare. 
Uppstartsläger arrangerades med lyckat resultat även i de tre övriga regionerna; Öst/Väst, Mitt och Syd.
 
Klippans RIG fystestas på Bosön
 
Under två dagar var Klippans RIG-elever ute på Bosön på Lidingö. Fystesterna i labbet var mycket uppskattat och under våren planeras en uppföljning.
- Vi kommer att försöka genomföra detta en gång om året, säger Björn Robertsson, Klippan Gymnasium som också vill tacka testledaren Juan Alonso och övrig personal på Bosön för ett fint upplägg.

 
 
Handla din supporter-outfit innan VM
 
Gör din beställning här.

Craft supportershop pdf  

 
 
Dags för en brottningsledare på Eldsjälsgalan
 
Eldsjälsåret fortsätter! Nu kan du nominera din eldsjäl inför året 2022 i kategorin Ledare. Vem gör allt för ledarskapet och Sveriges föreningsliv i din förening. Visa uppskattning genom att nominera den som du vill ska kunna bli Årets Eldsjäl.
Klicka på bilden, eller här, för nominera din kandidat.