Satsningen lyfter fram kyrkans stödjande arbete - sorgegrupper och samtal - som  pågår året runt i våra församlingar.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 8 2021
ALLHELGONA
 
Du är inte ensam i din sorg
 
Syftet med årets kommunikationsinsats i samband med allhelgonahelgen är att öka kännedomen om vad kyrkan gör för människor i sorg.
Budskapet är "Du är inte ensam i din sorg". Detta är ett komplement till kommunikationen som redan sker i församlingen och vill lyfta fram kyrkans stödjande arbete för dem som lever vidare.
Målgruppen, som är den breda ”gula gruppen” nås genom TV-reklam och annonser i digitala kanaler. Kampanjen startar redan helgen före allhelgonahelgen - 30-31 oktober - och pågår till veckan efter 12-13 november.
Satsningen är en del av arbetet med att lyfta fram vad kyrkan gör under och efter pandemin.
 
Kommunikationsstöd för allhelgona samlas på intranätet
 
På intranätssidan för allhelgona hittar du material för din församlingskommunikation.
Allt är inte färdigt, utan sidan fylls på allteftersom. Där kommer du att hitta:
  • Puffar för svenskakyrkan.se/sorg.
  • Puffar för sidan om allhelgona.
  • Fristående puff för bönewebben med digitala ljus.
  • Kampanjbanner/widget för allhelgona-kampanjen
  • Kampanjmaterial i mallverktyget
  • Bilder i IKON som knyter an till kampanjen Du är inte ensam i sorgen.
  • Webbshopen där du kan beställa foldrar och ljuskartonger - se nedan.
Webbinariet om allhelgona-satsningen
 
Om du inte hade möjlighet att vara med på lunchseminariet förra veckan kan du ta del av det via inspelningen på intranätet.
 
Enklare och billigare att beställa material för ljusutdelning
 
I år kan du välja att beställa ljuskartongen och foldern Första hjälpen vid sorg separat. Foldern i 10-pack gratis. Du hittar allt i webbshopen.
  • Ljuskartong för kronljus. (SK18109) 1 kr/st.
  • Foldern Första hjälpen vid sorg. 10-pack, gratis. (SK17756)
  • Foldern och affischen finns även på 12 andra språk - sök på Första hjälpen vid sorg.
Du kan välja fritt hur många foldrar du vill lägga till i din order.
INTRANÄTET
 
Kornet – nytt namn på nytt intranät
 
Den inomkyrkliga kommunikationen kommer i framtiden att ske med bland annat team i Teams, nätverkande i Yammer, resursbanker och Svenska kyrkans nya gemensamma intranät som ska heta Kornet.
Läs om hur namnet Kornet blir en del av den utvecklade digitala arbetsplatsen och hur intranätet fick sitt namn
 
Behoven styr intranätet för Utvecklad digital arbetsplats
 
Ingångssidan för den utvecklade digitala arbetsplatsen målgruppsanpassas. Det finns i huvudsak fyra anledningar att besöka intranätet /digital. Nu har startsidan anpassats för att underlätta för
  • den som vill anmäla intresse att ansluta till Microsoft 365,
  • den som arbetar med det lokala införandet,
  • du som användare under införandeprocessen och
  • du som är användare.
Gå till intranätet för Svenska kyrkans utvecklade digitala arbetsplats
 
Viktiga deadlines för bästa möjligheter när ditt pastorat eller din församling ansluter till Microsoft 365
 

Nu kan du välja den tidsplan som passar bäst för ditt pastorat eller din församling samtidigt som du anmäler ditt intresse för att gå med i utvecklad digital arbetsplats. De perioder som listas på intranätet säkrar att du och din enhetLär dig mer om Kornet, Svenska kyrkans nya gemensamma intranät
WEBBEN
 
Alternativtexten följer med bilden från IKON
 
En alternativtext läses upp av uppläsande hjälpmedel och ska beskriva bilden för den som inte kan se den. Vanligtvis ansvarar du som redaktör för att förse varje bild du använder på webbplatsen med en passande alternativtext. Men nu får du hjälp med det, i alla fall om du använder bilder från bildbanken Ikon! Under våren har det pågått ett arbete med att förse drygt 7 000 bilder därifrån med en alternativtext. Efter nästa webbleverans 12 oktober så hittar du dem via bildadministrationen i CS.
 
Nytt formulär för att anmäla indelningsändringar på webb och intranät
 
För att förenkla hanteringen av indelningsändringar för webb, intranät och samverkansrum har förvaltningen för digitala kanaler tagit fram ett nytt formulär. Du som hanterar indelningsändringen för din enhet behöver fylla i det formuläret för att förenkla arbetet med den digitala indelningsändringen.
På webbhjälp hittar du formuläret och mer information.
 
A/B-test på startsidan på svenskakyrkan.se
 
Under kommande månad genomför vi ett s.k. A/B-test på startsidan för svenskakyrkan.se. Det innebär att vi testar två olika varianter av startsidan för att se vilken av varianterna som fungerar bäst. Målet är att lyfta de kyrkliga handlingarna samt sidorna om kristen tro och bli medlem på ett tydligare sätt.
Lär dig mer om A/B-test är och hur vi arbetar med det.
KOMPETENSUTVECKLING
 
Delta och led smart när hybridmöten blir vår nya verklighet
 
Det kallas hyrbridmöte när några kopplar upp sig digitalt och deltar på distans medan andra sitter i samma mötesrum. Detta kan leda till många utmaningar. På intranätet kan du läsa hur du kan maximera möjligheterna och undvika vanliga fallgropar för hybridmöten.
 
Webbinarier för hösten
 
Missa inte seminariet 13 oktober om Effektiv kommunikation i församling - verktyg i Kommunikation som mission. 27 oktober kommer ett efterfrågat tema: Församlingstidning - statistik och inspiration.
 
Vad vill du se och höra på KOM 2022?
 
Projektgruppen för KOM 2022 tar tacksamt emot alla era idéer om case, ämnen och föreläsare.
Svara gärna på en enkät där du även får möjlighet att rangordna vad du tycker är viktigast med KOM-dagarna samt ge en liten vink om ditt eventuella deltagande nästa år.
Mejla till kom@svenskakyrkan.se
INSAMLING
 
Utlandskyrkans insamling pågår
 

Utlandskyrkans insamlingsperiod inleds med rikskollekt 3 oktober och avslutas 6 november, också då med en rikskollekt.

Använd material för din insamlingskommunikation. Du hittar dem i webbshopen och på intranätet!
Följ gärna utlandskyrkan på Facebook och på och Instagram.
 
Samla namn för klimaträttvisa!
 
På klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november kommer Act Svenska kyrkan att lämna fram fem krav på klimaträttvisa till beslutsfattarna. Samma lista på krav delas av Act Svenska kyrkans partner runt om i världen. Vi hoppas få ihop åtminstone 10.000 namn som visar att vi är många här i Sverige som vill se ökade ambitioner i klimatarbetet! Hjälp oss att sprida namninsamlingen och se till att så många som möjligt känner att de kan vara med och påverka under detta avgörande möte!
 
Beställ material för julinsamling 2021
 
Act Svenska kyrkans julinsamling ”Bryt en tradition – för alla flickors rätt till ett värdigt liv” pågår mellan första advent och trettondedag jul. Kampanjens trycksaker går att beställa till och med den 10 oktober. I webbshopen hittar du allt för beställning. Där finns:
Banners och filmer för digitala kanaler kommer i början av november.
På Act Svenska kyrkans intranät hittar du allt material kopplat till årets julinsamling.
 
 
Visningskit för Act Svenska kyrkans gåvoshop
 
Beställ ett visningskit för Act Svenska kyrkans gåvoshop. Visningskitet innehåller visningsexemplar av gåvoaskarna, bokmärke, affisch samt A5 säljblad som kan också användas till bordspratare i din församling. Beställ visningskit i webbshopen.
KOMMUNIKATION SOM MISSION
 
Kommunikation som mission på egen hand
 
Kommunikation som mission steg för steg visar de delar som man kan genomföra på arbetsplatsträffar. Först behöver man skaffa sig koll på läget. Vilka verktyg har du? Behöver du beställa något – eller få fler kollegor som kan dem?
I egen regi - Svenska kyrkan intranät - Kommunikation
 
Livshändelser – dags att kommunicera med 22-åringen
 
När 22-åringen som flyttar till en ny församlingen påbörjar resan mot ett utträde. Vid 25 års ålder lämnar de kyrkan för att de inte vet vad kyrkan gör och av ekonomiska skäl.
Får de välkomstbrev när de flyttar in till din församling? Frågan om att bli volontär? Hur jobbar din församling?  Dela gärna dina exempel - enkla grejer eller superstrategiskt – allt är välkommet. Till nästa nyhetsbrev hoppas vi kunna fylla på intranätet: 22 år och flyttar hemifrån. – Dela med dig dina tips till  Magdalena Widmark.
 
Hjälp till att öka Svenska kyrkans kommunikativa förmåga
 
Kommunikatörer har nyligen fått en enkät som handlar om utbildning, kompetens, kampanjer och våra verktyg. Resultatet används till strategi och planering och som beslutsunderlag.
Har du inte fått enkäten men vill bidra? Kontakta Magdalena Widmark så får du en egen enkät att svara på. Resultatet av studien redovisas bland annat i det här nyhetsbrevet.

I förra nyhetsbrevet lyftes livshändelserna Nyfiken femåring och 12-åringen som ska välja själv. I Sollentuna församling i Stockholm bor Magister Kyrkråtta som svarar och förklarar för barn.
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se