Goda budgetnyheter för socialtjänsten, men…
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Goda budgetnyheter för socialtjänsten, men…
 
Mer pengar till äldreomsorgen och SiS, reglering av skyddat boende och satsningar inom funktionshinderområdet. Allt detta är bra – men inte gott nog. Det skriver Åsa Furén-Thulin chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Mer om budgetpropositionen
 
Välfärden behöver långsiktiga, generella statsbidrag
− Många riktade och detaljstyrande statsbidrag är inte ett effektivt sätt att finansiera välfärden då behoven ser olika ut i olika kommuner och regioner, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
SKR kommenterar budgetpropositionen 2022

Sammanfattning av förslagen
SKR har sammanfattat de olika förslagen i budgetpropositionen 2022 och höständringsbudgeten 2021. Sammanfattningen listar de områden som berör kommunerna 2022-2024.
Cirkulär om budgetpropositionen
 
Viktigt steg mot statligt ansvar för personlig assistans
 
SKR välkomnar att regeringen tillsatt en utredning som ska se över huvudmannaskapet för personlig assistans. Dagens system med delat ansvar mellan stat och kommun, försvårar för de som har personlig assistans och för kommunerna.
– Vi har väntat på den här utredningen länge. Nu förväntar vi oss att den kommer leda till att staten tar över huvudmannaskapet, och det fulla kostnadsansvaret, för all personlig assistans, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Staten behöver ta över ansvaret så snart som möjligt
 
Lex Sarah – stöd till kommuner
 
SKR har tagit fram en mall för utredning av missförhållanden enligt Lex Sarah, samt frågor och svar om hur utredningen kan genomföras. Stödet är framtaget efter önskemål från kommuner och kan användas inom alla områden i socialtjänsten.
Stöd för utredning enligt Lex Sarah
 
Samtal med barn i socialtjänsten
 
SKR har tagit fram en webbutbildning om samtal med barn och unga i socialtjänsten. Utbildningen är framtagen i samarbete med socionom Eva Redemo och fokuserar på dialogen med barnet och på barnets upplevelse av samtalet.
Webbutbildning, samtal med barn
 
Mer från SKR 
 
 
Vaccination för personal
Hur kan arbetsgivare bidra till att fler i omsorgspersonalen vaccinerar sig? Har arbetstagare rätt att vaccinera sig på arbetstid? Och kan arbetsgivare förflytta ovaccinerad personal? På SKR:s webbplats hittar du uppdaterade frågor och svar om personal och vaccination.
Vaccination mot covid-19
 
Podcast om välfärdsteknik
Missa inte SKR:s nya podcast om välfärdsteknik där du hör intervjuer med personer som på olika sätt arbetar med digital transformation i äldreomsorgen. Podden görs av Kompetenscentrum välfärdsteknik.
Podden om välfärdsteknik
 
Stort intresse för projekt om systematisk uppföljning – platser kvar
Hittills har 54 kommuner anmält intresse att delta i SU-Kvinnofrid – SKR:s lärande utvecklingsprojekt där kommuner får stöd att systematiskt följa upp socialtjänstens insatser till våldsutsatta på individnivå. Vill din kommun också gå med? Det är fortfarande möjligt att anmäla intresse.
SU-Kvinnofrid 2.0
 
Viktigt med hälsofrämjande insatser för barn och unga
SKR ser i huvudsak positivt på betänkandet "Börja med barnen! En sammanhållen god och Nära vård för barn och unga". Huvudförslaget om ett nationellt hälsovårdsprogram för alla barn och unga är välkommet.
Samverkan med socialtjänst viktigt 
 
Kurser och konferenser 
 
 
27 September
Minska risken att unga begår brott – familjenära frågor
Hur kan samhället stödja barn och unga som är på väg in i kriminalitet, och hur kan stöd till familjer och familjehem bidra? Och vad gör man när det saknas forskning om vad som fungerar? Medverkar gör MFoF, SBU samt Malmö, Stockholm och Göteborgs stad.
Kraftsamling barn och unga
 
29 september
Återhämtning, inte utmattning
Under pandemin har medarbetare gjort enorma insatser. Nu behöver vi möjliggöra återhämtning för att förebygga utmattning – och ge hållbar rehabilitering för de medarbetare som mår dåligt. Webbinariet är det första i en serie av fyra och riktar sig till dig som är verksamhetschef eller HR-expert.
Återhämtning, inte utmattning
 
1 oktober
Individbaserad uppföljning och
kvalitetsledningssystem

2021 bjuder SKR, Socialstyrelsen och de regionala samverkans- och stödstrukturerna för socialtjänsten in till webbinarier om individbaserad systematisk uppföljning. Den här gången ligger fokus på hur uppföljningen kan kopplas ihop med kvalitetsledningssystemet, och chefers och lednings roll.
Systematisk uppföljning
 
6 oktober
Åldrande och intellektuell funktionsnedsättning
Allt fler personer med intellektuell funktionsnedsättning blir äldre. Hur stödjer vi dem på bästa sätt? Under en heldag hör du organisationer och kommuner ge goda exempel på hur boende, sysselsättning, habilitering och övrig hälso- och sjukvård kan anpassas för att möta behoven.
Åldrande och funktionsnedsättning
 
20 oktober
Hedersrelaterat våld och förtryck – verktyg i praktiken
SKR bjuder in till en heldag om hur socialtjänsten, skolan och vården kan förbättra arbetet mot hedersrelaterat våld och förtyck. Medverkar gör Elaf Ali, författare till boken ”Vem har sagt något om kärlek?” samt Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten och Skolverket. Du hör också goda exempel från Kramfors och Järfälla kommun.
Hedersrelaterat våld och förtryck
 
9 november
Insatser för utsatta barn
Vilka insatser ger socialtjänsten till barn och unga? Och vilket stöd finns för att insatserna fungerar? Under en heldags webbinarium hör du forskare och yrkesverksamma om hur socialtjänstens insatser kan hjälpa utsatta barn på bästa sätt.
Insatser för barn
 
18–19 november
Agenda för integration 2021
Arbetar du med eller är engagerad i frågor om nyanländas mottagande, bosättning, etablering och integration i samhället? Boka in årets upplaga av SKR:s konferens Agenda för integration! Program och anmälan publiceras på SKR:s webbplats inom kort.
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Jämförande kartläggning av äldreomsorgen i Norden
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har jämfört äldreomsorgens struktur, organisation och innehåll i Sverige, Danmark, Finland och Norge. 
Den nordiska äldreomsorgen
 
Metoder att förebygga normbrytande beteende hos unga
Socialstyrelsen har samlat exempel på metoder och arbetssätt för att förebygga normbrytande beteende och brott bland barn och unga. 
Exempelsamling, Socialstyrelsen
 
Statsbidrag med sista ansökningsdag 1 oktober
Det finns flera statsbidrag för kommuner där sista ansökningsdag är den 1 oktober 2021. Bidragen ska användas till att
  • minska andelen timanställningar inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre
  • öka bemanningen av sjuksköterskor på särskilda boenden
  • utveckla arbetet mot våld i nära relationer och stöd till våldsutsatta
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00