Insamlingskonsert, kanelbullens dag och körstart
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Början på någonting nytt
 
I mitt nittonåriga liv har jag flyttat fyra gånger. För vissa låter det mycket, och för andra lite. Som barn fick jag ofta höra att jag var duktig på att komma in i nya sammanhang. När jag förklarar mig själv som ett mycket socialt barn som hade lätt att anpassa sig och som passade bra ihop med de flesta, tror jag att många känner igen sig själva. Det är nämligen oftast så barn fungerar. De har inga fördomar och tankar om andra individer på samma sätt som vuxna har. Det finns relativt lite som begränsar deras sociala umgänge. Det finns mycket som skiljer sig mellan vuxna och barn, men det finns likaså saker vi har gemensamt. Rädslan som kommer kring nya och oupptäckta situationer, är en av dom.
Nu, i skrivandes stund, är det mycket nytt som händer för mig. Jag har precis tagit studenten och är på väg in i vuxenlivet. Jag har även flyttat från mina föräldrar och mitt hem i Sverige, och kommit hit till Berlin. Alla dagar kommer med nya känslor och utmaningar, vissa lite tuffare än andra. Det
handlar om att upptäcka någonting nytt. Symboliskt sett så är det som att ta sig från
den stig man länge vandrat på, och upptäcka ny mark. Man vet inte vad som befinner sig på denna stig, men nyfikenheten hjälper en framåt. Ibland kan den nya marken bestå av kortklippt gräs med fina blommor som drar sig längst stigen, och emellanåt kan marken vara ett träsk med högt vass därtill. Stigen ändras nämligen i perioder. Ibland får man högt vass och ibland får man kortklippt gräs. Då och då kan det även dyka upp lite regn och mörka moln över himlen, men de blåser småningom bort. För efter regn, kommer solsken.
Att ta klivet fram och upptäcka något nytt kan ha sina motgångar, men det kan tillika komma med mycket gott. Att våga försöka och utmana sig själv är modigt och det är även i de stunderna som vi växer och utvecklas som mest. Låt oss ta inspiration från barnen i vår närhet och våga lite mer.

”Att våga är att förlora fotfästet en stund. Att inte våga är att förlora sig själv” Kierkegaard
 
Kämpa på,
Elsa Petersson, volontär 2021-2022
 
Hej allihopa! Vi heter Elsa och My och är årets volontärer. My är 24 år och kommer från Sundsvall. Elsa är 19 år och är en precis nybakad student från Gotland. Vi har ansvar för bl.a. uppstarten av söndagsskola som vi hoppas att många barn vill komma till. Första träffen blir 10/10 och sker under gudstjänsten.
 
Lite mer om oss:
My:
Fun fact:
Kan prata med kinderna uppblåsta.
Bästa med Berlin: Alla hundar.
Ser mest fram emot: Lära mig tyska.

Elsa: 
Fun fact: Varit en regelbunden kaffedrickare sedan 14 års ålder (skyller på att jag är född i en prästfamilj).
Bästa med Berlin: Alla fina parker som finns placerade runt om i staden.
Ser mest fram emot: Bli bullbakarproffs!
 
Detta gäller för ditt besök i kyrkan
 
Sedan början av september gäller följande regler, så läs igenom detta innan du kommer till kyrkan.

Gudstjänster
Alla, oavsett vaccinationsstatus, är välkomna på våra gudstjänster. Vårt mål är att fira mässor ute men vid regn kommer vi vara inne i kyrkan.
Detta gäller när vi firar mässa inomhus: Alla är välkomna. Personer som är vaccinerade, testade negativt eller tillfrisknade (”3G”) kan sitta med mindre avstånd än de som inte är det. Detta gör det möjligt att fylla kyrkan med fler personer än tidigare. Om du inte är 3G eller vill sitta med större avstånd kommer ett begränsat antal platser erbjudas i kyrkan för detta. Mässan livesänds i församlingssalen där du kan sitta med större avstånd. Möjligheten att gå upp i kyrkan och ta emot nattvarden kommer självklart finnas för alla oavsett vilket rum du sitter i.
Alla måste ha munskydd inomhus när du inte sitter på din plats. Under psalmsång eller annan gemensam sång måste alla ha munskydd på sig.
Vid kyrkkaffet gäller 3G vid fika inomhus. Plats utomhus finns alltid!
På onsdagar är vi så få till antalet att vi är i kyrkan. 
 
3G-krav på alla övrig verksamhet
För församlingens övriga verksamhet, dvs. öppna förskolan, syföreningen, tisdagslunchen, alla körer, sitta i caféet inne, samt övriga event gäller 3G-regeln (se §11 Abs. 8 och §8 i Berlins ”Dritte SARS-VoV-2-Infektionsschutzmaßnahmenverordnung”). Den innebär att endast personer som antingen har testat negativt mot Covid-19 (se §6), eller har fullt vaccinationsskydd mot Covid-19 eller har dokumentation på att man tillfrisknat från Covid-19 får komma. Självklart stannar en hemma vid sjukdomskänsla. Detta är för allas säkerhet.
Kontaktinformation kommer sparas från alla närvarande uteslutande för eventuell smittspårning. Detta slängs efter 4 veckor. Vi hjälps alla åt för att kunna hålla varandra friska. Tack för din förståelse! I kalendern markeras detta med en asterix (*).
Har du frågor om vad som gäller? Kontakta gärna Amanda på expeditionen, mejla eller ring på 030-86 49 590.
 
Var med i en av våra körer*
 
Kyrkokören och barnkörerna är redan igång (inte för sent att gå med!), och Victoriakören (ofta kallad Luciakören) drar igång nu på onsdag den 29/9. Se övningstiderna i kalendern längst ner. Kontakta gärna kyrkomusiker Sofia Falk med frågor och anmälan. Enligt corona-reglerna får man sjunga inomhus, så länge avstånd hålls m.m. Vi siktar ändå på att öva utomhus (klä er varmt) men var beredd på att vi kommer gå in när det är för kallt/regnigt. Läs mer om körerna och deras corona-anpassning här.
Obs! Victoriakören övar numera på onsdagar kl. 19-21.
Torsdagslunch blir till tisdagslunch*
 
Vi har bytt dag, med husmanskosten och den trevliga atmosfären är densamma.
Framöver serveras detta:
tisdagen den 28 september: Klassiska Kroppkakor
tisdagen den 5 oktober: Potatisgratäng med älgstek
tisdagen den 12 oktober ”Räkmackans dag”: Räkmacka
tisdagen den 19 oktober: Höstig köttgryta med potatismos
tisdagen den 26 oktober ”Potatisens dag”: Bakad potatis med olika röror

För att se priser och annat, läs här.
Kanelbullens dag 4/10
 
Välkommen till församlingen mellan kl. 9-18 måndagen den 4 oktober och köp en bulle - eller varför inte ett gäng och bjud på fika på jobbet? I så fall får du gärna förbeställa hos husmor kerstin.nilsson3@svenskakyrkan.se
Nybakat-garanti för dig som kommer efter kl. 12.

Det serveras kanelbullar, vaniljbullar, kardemummabullar, västerbottenostpaj, varmkorv och svenskt bryggkaffe. Ja, du hör ju, detta får du inte missa!
Insamlingskonsert för församlingen 3/10*
 
Välkommen till denna insamlingskonsert till förmån för församlingen som organiseras av Nils Hübinette (sång och piano) samt Carmen Boatella Benítez-Donoso (sång). De ska sjunga musik av bl.a. M. Paulson, P. Tosti, G. Puccini, och F. Lehár. Enligt Berlins senats regler så gäller 3G-reglerna under denna konsert. Läs mer om det här.
Efteråt blir det mingel. Välkommen!
Surströmmingsfest*
 
Välkomen med din anmälan till årets surströmmingsfest som går av stapeln söndagen den 10 oktober! 3G-reglerna gäller här.*
Till surströmmingen serveras klassiska tillbehör och efteråt får vi en höstig efterrätt. I priset ingår bordsvatten. Övrig dryck kan köpas på plats. Vi hoppas vara utomhus, men var beredd på att vi är inomhus om vädret inte tillåter det. 
Priser:
Medlem som samtidigt också är pensionär/arbetslös/student: 15 €
Medlem: 20 €
Ej medlem: 25 €
Barn 10-15 år: 10 € // Barn under 10: valfri Spende/bidrag
Föranmälan till husmor Kerstin senast den 8 oktober via mejl eller ring 0173 192 39 23.
 
Enkätsvar
 
Tusen tack till alla som svarat på vår enkät om vad ni längtar efter i församlingen! Vi har tagit tillvara på och läst alla svar. De kommer under hösten att tas upp både i personalen, i kyrkorådet och i de respektive verksamheterna. 
 
Kalendarium i oktober
 
Observera 3G-regeln som gäller i all verksamhet förutom i gudstjänster.

Lunchbön
vardagar kl 12.
Caféet har öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 13-17

Expeditionen har öppet måndagar, onsdagar-fredagar kl. 9-12. Ring gärna på 030-86 49 590 under kontorstid. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se. 
måndag 27 september
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:00 Kyrkokör*

tisdag 28 september
kl 12:00 Tisdagslunch*: Klassiska Kroppkakor
kl 13-15 Öppen förskola*

onsdag 29 september
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida
kl 19:00 Victoriakören - Terminstart*

torsdag 30 september
kl 16:00 Öppna förskolan*

söndag 3 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Änglarna". Live på vår Youtubesida.
kl 13:00 Insamlingskonsert för församlingen med Nils Hübinette och Carmen Boatella Benítez-Donoso. Musik av t.ex. M. Paulson, P. Tosti, G. Puccini, och F. Lehár. Med efterföljande mingel.*

Vecka 40
 
måndag 4 oktober: Kanelbullens dag
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:00 Kyrkokören*

tisdag 5 oktober
kl 12:00 Tisdagslunch*: Potatisgratäng med älgstek
kl 13-15 Öppen förskola*

onsdag 6 oktober
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida
kl 19:00 Victoriakören*

torsdag 7 oktober
kl 16:00 Öppna förskolan (obs! ny tid)*

söndag 10 oktober: Tacksägelsedagen
kl 11:00 Mässa för stora och små med temat Lovsång. Barnkören sjunger. Live på vår Youtubesida. Söndagsskolstart, med volontärerna Elsa och My.
kl 16:00 Surströmmingsfest*. Anmälan till husmor Kerstin (0173-19 239 23)

Vecka 41
 
måndag 11 oktober
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:00 Kyrkokör*

tisdag 12 oktober
kl 12:00 Tisdagslunch*: Räkmacka 
kl 13-15 Öppen förskola*

onsdag 13 oktober
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida
kl 19:00 Victoriakören*

torsdag 14 oktober
kl 16:00 Öppna förskolan*

söndag 17 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Att leva tillsammans". Ensemble från Kyrkokören sjunger. Live på vår Youtubesida. Söndagsskola för barnen.
Vecka 42
 
måndag 18 oktober
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:00 Kyrkokör *

tisdag 19 oktober
kl 12:00 Tisdagslunch*: Höstig köttgryta med potatismos
kl 13-15 Öppen förskola*

onsdag 20 oktober
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida

torsdag 21 oktober
kl 16:00 Öppna förskolan*

söndag 24 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Samhällsansvar". Live på vår Youtubesida. Söndagsskola för barnen.

Vecka 43

måndag 25 oktober
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:0 Kyrkokör*

tisdag 26 oktober
kl 12:00 Tisdagslunch*: Bakad potatis med olika röror
kl 13-15 Öppen förskola (obs! ny tid)*

onsdag 27 oktober
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida
kl 19:00 Victoriakören - Terminstart*

torsdag 28 oktober
kl 16:00 Öppna förskolan (obs! ny tid)*

söndag 31 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Frälsningen".Ensemble från Victoriakören sjunger. Live på vår Youtubesida. Söndagsskola för barnen.



*3G-Regeln gäller: Är du nyligen negativt corona-testad, fullt vaccinerad mot eller tillfrisknad från corona så tillhör du gruppen 3G. Skolbarn testas regelbundet i Berlin och anses tillhöra 3G. Läs mer här.