Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Budgetsatsningar på biogas och hållbara lösningar
 
Regeringen vill införa ett produktionsstöd för biogas fram till 2040. Det är en av många planerade satsningar i budgeten för 2022 som presenterades idag.

”De största miljösatsningarna i modern tid”, med en fyrfaldigad miljöbudget jämfört med 2014. Så beskrev miljöminister Per Bolund (mp) de förslag som regeringen avser satsa på de kommande åren. De omfattar totalt 22 miljarder kronor för 2022, varav nära 12 miljarder kronor är nya satsningar. Flera förslag från biogasmarknadsutredningen och från delegationen för cirkulär ekonomi ser därmed ut att kunna realiseras.

– Avfall Sverige har väntat länge på flera av de förslag som nu lagts. Viktigast är att den svenska biogasen nu ser ut att få drägliga villkor under överskådlig tid, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark.
 
Avfall Sveriges höstmöte
 
17–18 november
 
 
Tema:
Lösningar för ökad återvinning


Återvinningsmålen • Inför valet 2022
Goda exempel på samverkan • Ny teknik

 
 
”Glöm inte biogödseln”
 
EU föreslår dramatiskt minskade koldioxidutsläpp från personbilar och lätta nyttofordon. Det styr mot vissa tekniker snarare än minskad klimatpåverkan vilket missgynnar biogasen, menar Energigas Sverige. Avfall Sverige instämmer och tillägger att biologisk återvinning av matavfall utöver biogas också ger värdefull biogödsel.

Läs hela remissvaret om (EU) 2019/631
Enkät om skyltsystemet
 
Sommaren 2020 fick Sverige ett nytt skyltsystem för att vägleda i källsorteringen. Nu undersöker initiativtagaren Avfall Sverige hur många som börjat använda systemet, vad använderna tycker om det och hur det kan bli ännu bättre. En enkät har därför skickats till såväl kommuner som privata aktörer.

Maila Karin om du har frågor kring enkäten
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten hoppas vi dock i viss mån kunna återgå till fysiska träffar.
 
Nya avfallssymbolerna – var, när och hur?
 
När: 5 oktober kl 9–12

Vad får man göra? Hur ska det användas? Vad kan det kosta? För att försöka besvara sådana frågor och visa på goda exempel från kommuner som infört de nya skyltarna bjuder vi in till en webbsänd rådgivning. GRATIS

Läs mer och anmäl dig
Användning av avfall i konstruktioner
 
När: 7 oktober

Temadagen ger praktisk vägledning för att jobba med ökad användning av avfall i konstruktioner, men berör också frågor som tillstånd, proaktiv marknadsföring och hur man kan säkerställa avfallets kvalitet.

Läs mer och anmäl dig
Kommunicera hållbart
 
När: 26 oktober

Hur kommunicerar man hållbart och hur får vi våra mottagare att agera hållbart? Det och mycket annat kommer vi få höra mer om på höstens temadag om kommunikation. Under dagen kommer vi ha en blandning av föreläsningar och workshops med utrymme för frågor.
 
Läs mer och anmäl dig
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Plats meddelas senare

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl dig
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl intresse
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Järfälla

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter.

Läs mer och anmäl intresse
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är kursen för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl intresse