Den 1 juni 2021 checkade de första gästerna in på Comfort Hotel Solna intill Friends Arena i Arenastaden. Hotellet är det första i Skandinavien som alstrar mer energi än det förbrukar. Hotellet är den största verksamheten i fastigheten som även rymmer 88 longstay-lägenheter samt Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor. I det här nyhetsbrevet får du besöka hotellet som är miljövänligt på riktigt och där inget lämnats åt slumpen. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 36


House of Choice - huset som ger mer energi än det får

Den 1 juni 2021 checkade de första gästerna in på Comfort Hotel Solna intill Friends Arena i Arenastaden. Hotellet är det första i Skandinavien som alstrar mer energi än det förbrukar.

Hotellet är den största verksamheten i fastigheten som även rymmer 88 longstay-lägenheter samt Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor. I det här nyhetsbrevet får du besöka hotellet som är miljövänligt på riktigt och där inget lämnats åt slumpen. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!

 


Energi nog för att skicka en Tesla 57 varv runt Jorden

Ett standardhotell förbrukar 80 kWh/m2 per år. House of Choice använder 80 % mindre energi och landar på 15 kWh/m2 per år. För att kunna uppnå det har allting noga tänkts igenom, som fönstrens storlek och placering. Uppe på taket och på fasaden finns över 2 500 kvm solceller vilket gör huset till världens mest solcellstäta hotell.

Den energi som alstras överstiger årsbehovet, inklusive fastighetsel och uppvärmning, kylning och varmvatten. Byggnaden producerar tillräckligt med energi per år för att skicka en Tesla 57 varv runt jorden.


 

Sparad enegi räcker året om

Byggnaden försörjs med kyla och värme från värmepumpar som effektivt laddar och hämtar energi från borrhålslager. Ett gigantiskt batteri i källaren sparar värme under sommaren och kyla på vintern. Den sparade energin används under motsatt årstid med kyla på sommaren och värme på vintern.

Den värme som genereras i köket används för att värma upp rummen och hissarna laddas vid nerfärd så att uppfärden inte drar el.


Solcellerna är en del av arkitekturen

En estetisk utmaning har varit att kombinera fasaden och solcellerna. Lösningen blev glas som har behandlats på tre olika sätt - ett räfflat och två med olika mönster av etsad beläggning. Varje utförande upplevs olika beroende på ljusförhållandena utan att solcellernas verkningsgrad påverkas.


24 timmars service

Vid entrén ligger en kombinerad reception och bar. Här kan du få personlig service och köpa dryck och lättate förtäring dygnet runt.

 


Stora flexibla ytor för möten och arbete

I husets nedre tre plan har du tillgång öppna loungeytor med varierade arbets och mötesplatser. Samt ett antal bokningsbara mötesrum i olika storlekar. Boka bara en timme eller i flera dagar.

 


Rum för hela familjen

Hotellets 336 rum varierar i storlek från 18 till 75 kvm. De större rummen kan hysa ett större sällskap eller hela din familj. Här återkommer det avskalade råa betongtaket vilket spar material och ger rummen karaktär.

 


Longstay är som att bo hemma

I Comfort Hotel Solna finns 88 longstay-lägenheter, från små 1: or till större 3: or. Lägenheterna är välplanerade med fullt utrustat pentry, bäddsoffor för vänner och sleepovers. Här kan du bo under en längre tid i din egen lägenhet med tillgång till hotellets barception – en kombinerad bar och reception – med frukost och loungeytor samt mötesrum och nära till gym och tvättstuga.

 


Konsten är som alltid ett genomgående koncept

Nordic Choices koncept att låta utvald skandinavisk samtida konst bli en del av inredningen återfinns även här på Comfort Hotel Solna. Här ovanför ses ett verk ur serien Rost av Dawid. På bilden nedanför fotografiet Through the Roof Hatch av Åke Hedström i trapphuset. Fotot är nämligen taget genom soltaket på en bil.


Rå betong och återvunna material

En viktig del i arkitekturen är den råa betongen från byggkonstruktionen. Utöver materialreduceringen skapar det ett specifikt uttryck. Ett genomgående fokus har varit att arbeta med natur och återvunnet material i inredning och ytskikt. Sten, massivt trä och 100 % ull i mattor med grön profil och textiler samt gardiner i återvunnet material.

 


Återbruk på Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor

I våningen ovan hotellets barception finns Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor med säte för digital utveckling, nyetablering och fastigheter. Här har en stor del av inredningen återbrukats från det förra huvudkontoret. Allt från arbetsbord, skrivtavlor och konferensstolar till porslin har fått följa med i flytten för att återanvändas. Inredningen har kompletterats med nyritade kombinerade förvaringsskåp och pausmöbler.
Hyresgäst

Hyresgäst

Fastighetsägare

Arkitekt hus

Arkitekt inredning

Glas i fasad
Vill du ser mer bilder från projektet - Klicka här!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 4-6 gånger per år och presenterar fotograferade projekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.