Märta Måås-Fjetterström, Odins jakt (detalj), 1907. Kulturhistoriska föreningen i Lund.
Märta Måås-Fjetterström och Experiment VÄV
på Hallands Konstmuseum
 

På lördag öppnar utställningen Märta Måås-Fjetterström - Vävda gestalter på Hallands Konstmuseum, med verk ur museets samling samt inlån från institutioner och privatpersoner. 

Märta Måås-Fjetterströms (1873-1941) textila gärning är exceptionell i svensk formgivnings- och hantverkshistoria. Hon säkrade de svenska väverskornas hantverksskicklighet för framtiden och skapade mönster som fortfarande är internationellt eftertraktade.

Måås-Fjetterström var verksam i en tid då det blev möjligt för kvinnor att utbildas och skaffa sig en profession. Konsthantverk och slöjd var ett naturligt fält för kvinnor att utforska och nydana, speciellt de textila traditionerna. Genom internationella hantverks- och industriutställningar kom formgivare och entreprenörer som Annie Frykholm, Elsa Gullberg och Märta Måås-Fjetterström uppmärksammas och utgöra eliten inom svensk design under den epok vi kallar Swedish Grace och lång tid därefter.

Parallellt visar museet också ett mindre urval av Halländska Hemslöjden Bindslöjdens samling. Samma hemslöjdsförening som Märta Måås-Fjetterström arbetade för 1912, drygt hundra år tidigare.

Experiment VÄV
På lördag öppnar också Experiment VÄV där fem unga hallänningar vävt och experimenterat med färg och form utifrån egna intressen. Till sin hjälp har de använt varsin grindvävstol, ett mobilt vävredskap som i sin enkelhet bjuder på oändliga möjligheter. Resultatet är en personlig utställning med allt från bruksföremål till textilkonst. Bakom satsningen står Kultur i Halland – Slöjd.

Märta Måås-Fjetterström - Vävda gestalter pågår 18 september - 30 januari 2022.
Experiment VÄV pågår 18 september - 10 oktober.

Pressbilder

Kontaktperson
Märta Måås-Fjetterström - Vävda gestalter

Annelie Tuveros
Tel. 035-16 23 06
E-post: annelie.tuveros@hallandskonstmuseum.se

Kontaktperson
Experiment VÄV

Anna Fabler
Tel. 
073-341 32 34
E-post: anna.fabler@regionhalland.se