Nyhetsbrev för Landeryds församling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Läs det på webben genom att klicka på länken till höger.
September 2021
 
 
Nystart
 
KyrkNytt är ett brev om församlingsangelägenheter, som tillsammans med kommunikationen i samband med gudstjänster och kyrkkaffen vill bidra till att kyrkfolket känner sig delaktiga. Från och med nu kommer Kyrknytt ut lite fler gånger om året, närmare bestämt ungefär en gång i månaden.

Brevet ges i fortsättningen ut i digital form, dvs det är gjort för att i första hand läsas som e-post. Vill du få Kyrknytt i din mejlkorg?
Då behöver du prenumerera!

(Om du fått detta brev som epost direkt i din mejlkorg så står du redan på prenumerationslistan. Och du kan avanmäla dig längst ner i brevet om du inte vill ha det.)

Det finns ett prenumerationsformulär att fylla i på hemsidan svenskakyrkan.se/landeryd. Det går också bra att skicka namn och epostadress till församlingens brevlåda linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se eller att ge den till någon av kyrkoarbetarna.

Om du inte har epost kan du be att få hämta en utskrift av nyhetsbrevet i någon av våra kyrkor.
 
Söndagsbön
 
Evige Gud,
som är Herre över liv och död,
lös oss från ångest och dödsfruktan.
Låt oss få leva
i Kristi uppståndelses kraft
och ge oss del av det liv
som aldrig dör.
Genom Jesus Kristus, vår Frälsare.

16e söndagen efter Trefaldighet (19/9) har temat "Döden och livet".
Söndagens bön och texter hittar du i psalmboken eller på nätet, bland annat här.
 
Annika Johansson, församlingsherde
Eftertanke
 
Sitter vi i samma båt? I Kyrkans skepp – där vi är på väg tillsammans över tidens hav, mot evigheten. Men nu är vi - och har varit – drabbade. Det kan liknas vid både storm och stiltje, alla kanske inte ens är kvar i båten längre. I båten finns både de ledsna, de som fått mycket bekymmer, och de som nu känner sig befriade genom vaccinet och möten med dem man längtat efter, som har gett ny energi. Och nu ska vi samsas i samma båt och försöka färdas framåt, tillsammans.

Till oss alla i Landeryds församling skulle jag vilja säga: Håll dig ombord, följ med. Du får vara med, med precis dina erfarenheter och dina känslor. Upptäck på nytt att här i Landeryds församling seglar Kyrkans skepp på nya nådens hav. Vi kan samlas igen, vi får tacka och lova Gud. Det kan det finnas anledning till. Men vi får också sörja tillsammans, ropa till Gud, fråga och be, vi får samtala och växa i tro, vi får hjälpa varandra och segla vidare.
 
Herdens hörna
 
Nyligen har vi avtackat några medarbetare: Elisabeth Roos som var pastorsadjunkt i vår församling november 2020 till augusti 2021, Margret Söderman och Gunnel Carlsson och som gått i pension efter ”lång och trogen tjänst” samt Lisa Kjellgren som började som församlingsherde i Tannefors församling i februari.

Vi har sökt efter en präst som efterträdare till Lisa Kjellgren, men har inte lyckats med det än. Ett nytt försök gör vi nu i höst. Göran Rehnström har vikarierat på tjänsten, och är kvar på halvtid under september och oktober, därefter kommer vi nog få möta en eller flera andra prästvikarier här.

Församlingspedagog Aina Asklöf, som har varit föräldraledig, meddelade oss att hon ska studera till lärare och har därför tjänstledigt. I hennes ställe är nu Karin Lundqvist anställd på sex månader. Under sommaren har vi också välkomnat Linda Lagnestam som diakon och Martin Gustafsson som vaktmästare i S:t Hans kyrka.

Bild på Karin, Linda och Martin...
Karin Lundqvist
Linda Lagnestam
Martin Gustafsson
I höst har vi återigen församlingsmöten, en gång i ”Landerydsdelen” 26/9 och en gång i ”S:t Hansdelen” den 10/10. Den 10 oktober är det också nomineringsmöte till församlingsrådet.

Frid och allt gott!
Annika Johansson, församlingsherde
 
Aktuellt
 
Under denna rubrik kommer en del saker tas upp, men den mest heltäckande och aktuella informationen om vad som händer hittar du alltid i webkalendern på hemsidan eller i appen Kyrkguiden (se nedan).
 
Psalmmaraton i S:t Hans kyrka
 
Fredag 17 september sjunger vi psalmer i S:t Hans kyrka 12.00-22.00. Vi börjar med psalm 1 och sjunger så långt vi hinner, medan kyrkomusiker från när och fjärran avlöser varandra vid orgeln.
Kom och sjung med!
 
Tro möter liv
 
På vilket sätt hör existentiella frågor och fördjupning, bibel och tro, ihop med det liv vi lever nu?
Höstens onsdagskvällar i S:t Hans kyrka bjuder på en serie föreläsningar, reflektioner och samtal under ett samlingsnamn som också är en programförklaring.

Olika personer delar sina tankar och kunskaper med oss, antingen vi kallar oss sökare eller troende - eller både och. Kvällarna kräver ingen anmälan och inga förkunskaper, men kommer förhoppningsvis att ge Dig nya infallsvinklar på hur tro kan möta våra liv som människor idag.
Välkommen.
Tacksägelsedagen
 
Efter högmässan i Landeryds kyrka 10 okt 10.00 blir det kyrkkaffe i församlingshemmet. Fika och lotterier med skördealster, till förmån för de katastrofdrabbade människorna på Haiti via Act Svenska kyrkan.

Vi slutar i tid så att du hinner till nomineringsmötet i S:t Hans.
Vem litar du på?
 
På tacksägelsedagen 10 okt kl 13.00 i S:t Hans kyrka, efter högmässa och kyrkkaffe, är det nomineringsmöte. Församlingen ska besluta vilka personer vi vill nominera till församlingsrådet, som börjar sitt arbete 2022. Vem tror du vill och kan representera dig? Tala med den personen och ge ditt förslag på mötet!
 
 
Höstens insamlingsprojekt
 
Församlingsrådet har beslutat att församlingen i höst samlar pengar till det katastrofdrabbade Haiti, via Act.

Vill du skänka en gåva går det bra att lägga kontanter i ljusbössorna, swisha nr 123 188 19 11 eller skicka bankgiro enligt nedan. Skriv ”Gåva” som meddelande.
 
Kollekter
 
På söndagarna i september tar vi ännu inte upp kollekt med håv, utan man får ge via swish eller bankgiro. (se nedan) Från och med oktober är det möjligt att lägga kontanter i kollekten igen.

Swish för kollekter:
Landeryds kyrka nr 123 281 66 27
S:t Hans kyrka nr 123 149 82 86

Bankgiro: 730-6814
(Skriv kyrka och datum. Betalningen ska registreras första vardagen efter gudstjänsten.)

Kollektändamålen beslutas av nationell nivå, av stiftet och av församlingsrådet. Så här ser listan ut för den närmaste tiden:
19 sep     Hela människan
26 sep     Vadstena folkhögskola
3 okt        SKUT - Svenska kyrkan i utlandet
10 okt      Sveriges kyrkosångsförbund
17 okt      Kvinnojouren Ellinor, Linköping
 
Landeryds kyrka i påskens tid
Landeryds kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 10.00.
Kyrkan är normalt öppen torsdagar och fredagar 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
S:t Hans kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 11.00.
Kyrkan är öppen när skylten om det är utställd, normalt på vardagar 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
 
Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.