Vårt uppdrag Nr 9 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev till ombud, anställda och förtroendevalda
 
Endast två dagar sedan kyrkovalet. Förhoppningsvis kan ni som jobbat med kyrkovalet pusta ut lite nu. Ett intensivt arbete resulterade i ett bra valdeltagande även denna gång.
 
Samtidigt är vi mitt upp i klimatkampanjen och vi fortsätter att arbeta mot målet med 10 000 underskrifter på namninsamlingen för klimaträttvisa. Vi är även precis i början av kampanjkulmen för Världens Barn insamlingen. Act Svenska kyrkans ambassadör Håkan Jonsson har påbörjat sina två veckor av att springa för Världens Barn och i flera församlingar runt om i Sverige anordnas aktiviteter. I Haiti fortsätter katastrofinsatserna för de drabbade och i Afghanistan följer vi utvecklingen samtidigt som vi ger stöd till människor på flykt.
 
I Svenska kyrkan webbshop går det nu att beställa material till årets Julinsamling – Bryt en tradition och ett nytt visningskit för Act Svenska kyrkan gåvoshop.
 
Tillsammans kan vi göra skillnad. Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv!

Helen Källman, redaktör
Act Svenska kyrkan
Foto: Simon Chambers
Nu agerar vi för klimaträttvisa!
 
Tillsammans med Patricia i Filippinerna, Juan i Haiti, Simon i Palestina och många andra över hela världen säger vi att NU gäller det, NU måste politikerna agera mot klimatförändringarna. Skriv på namninsamlingen och sprid Act Svenska kyrkans krav för alla människors rätt till ett liv utan översvämningar och torka till följd av klimatförändringarna som framför allt är orsakade av de rikare ländernas utsläpp. 
- Vi måste våga tala om fattigdom, jämställdhet och korruption när vi talar om klimatkrisen. Vi som har bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas värst och först. Vi måste kämpa för våra liv i Filippinerna medan andra länder fortsätter med höga utsläpp som om ingenting har hänt. Vi måste tala om klimaträttvisa! Patricia, Changemaker i Filippinerna. 


Var med i klimatkampanjen i höst! Har du frågor? Delta i ett digitalt möte den 28 september kl 13–14, så får du veta mer om kampanjen och hur din församling kan göra skillnad.

Skriv på namninsamlingen för klimaträttvisa.

Mer information om klimatkampanjen och länk till mötet den 28 september.
 
Katastrofinsatser i Haiti och Afghanistan
 
I Haiti fortsätter arbetet för människorna som drabbades vid jordbävningen i början av augusti. De specifika behoven blir allt tydligare och Act Svenska kyrkans lokala partner ansöker nu om stöd för återuppbyggnad och framtida beredskap, samtidigt som de akuta insatserna pågår.
 
Act Svenska kyrkan är även på plats i Afghanistan genom samarbetspartner och här pågår arbete för att bistå internflyktingarna på bästa sätt. Primärt med mat, vatten och tillfälligt tak över huvudet.

Behovet av gåvor är fortsatt stort. Besök sidan om Aktuella katastrofinsatser för mer information och använd gärna affischer, annonser och kollektvädjan till Haiti och Afghanistan för att sprida vårt gemensamma arbete.
Tillsammans för Världens Barn
 
Nu är vi mitt i kampanjkulmen för insamlingen till Världens Barn. Act Svenska kyrkans ambassadör Håkan Jonsson är inne på sin första vecka, av två, av att springa för samla in pengar och uppmärksamma insamlingen till Världens Barn. I församlingarna pågår massor av aktiviteter och på fredag är den stora galan på SVT där Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén kommer att delta för att prata om barns situation i världen i dag. 

Kom ihåg att titta på SVT1 kl 20.00 på fredag den 1 oktober! Tillsammans för Världens Barn!

Håkans digitala bössa för Världens Barn.

Läs mer om varför Act Svenska kyrkan är med i Världens Barn. 
 
Kampanjupptakt för Julinsamlingen 2021
 
Det är dags att planera för årets julinsamling – Bryt en tradition. Som inspiration finns en kampanjupptaktsfilm på knappt 20 minuter. Titta gärna på filmen för att lära dig mer om hur Act Svenska kyrkan arbetar för att bryta skadliga traditioner, se kampanjmaterialet som tagits fram och få tips på hur du kan bidra i insamlingen.

Julinsamlingen pågår mellan första advent och trettondedag jul. För mer information om Julinsamlingen, artiklar, annonser och annat material besök Julinsamlingens kampanjsidan på intranätet. 

Beställ material till din församling via Svenska kyrkans webbshop senast 10 oktober. Se till att samordna beställningen för hela församlingen. Har du som anställd problem att logga in så kontakta din församlings administratör. I våras genomfördes en förändring i webbshoppens behörighetssystem vilket innebär att du som är anställd och har en svenskakyrkan-e-postadress behöver ha rätt behörighet. För dig som inte har en svenskakyrkan-e-postadress kommer det inte att vara ett problem.
 
Årsberättelsen 2020
 
I Act Svenska kyrkans årsberättelse 2020 kan du läsa om resultat och viktiga slutsatser från humanitära insatser, långsiktiga utvecklingsprojekt och påverkansarbete under 2020.

Årsberättelsen finns nu tillgänglig på intranätet för Act Svenska kyrkan och går även att beställa eller ladda ned från Svenska kyrkans webbshop. Beställ gärna några exemplar till församlingens informationsbord och för att sprida vidare.

Årsberättelsen går även att hitta på Act Svenska kyrkans webbplats.
För en rättvisare värld 
 
Aldrig förr har så många människor i världen varit beroende av humanitär hjälp och aldrig förr har antalet ökat så dramatiskt som under 2020. Effekterna av coronapandemin har förvärrat en redan svår situation för de allra mest sårbara. Nu är anslag extra viktigt!

Genom anslag kan Act Svenska kyrkan fullfölja det livsviktiga stödet till utsatta människor runt om i världen. I slutet av augusti fick kyrkoråden en vädjan om anslag till Act Svenska kyrkan. Ta gärna upp frågan om anslag i din församling! Med anslag signalerar ni att internationell mission och diakoni är en självklar del av Svenska kyrkan och församlingslivet.

Läs mer om anslag till Act Svenska kyrkan.
 
Visningskit för Act Svenska kyrkans gåvoshop
 
Nu går det att beställa ett visningskit i för Act Svenska kyrkans gåvoshop. Visningskitet innehåller visningsexemplar av gåvoaskarna, bokmärke, affisch samt säljblad i storleken A5 som också kan användas till bordspratare.

Beställ visningskit till din församling i Svenska kyrkans webbshop.

I Act Svenska kyrkans gåvoshop finns presenter som verkligen betyder något. Ge bort mod, hopp och medmänsklighet.
 
Insamlingskatalog 2022
 
I november kommer insamlingskatalog för 2022 att vara klar och skickas ut till församlingar och pastorat. I katalogen presenteras Act Svenska kyrkans verksamhet med aktuella bilder, fakta och texter om arbetet runtom i världen. Katalogen kommer även att finnas i webbshoppen för den som vill beställa hem flera exemplar och dela ut till anställda, förtroendevalda och ombud.
 
 
Act Svenska kyrkan i sociala medier
 

Följ gärna Act Svenska kyrkans arbete på sociala medier.

Facebook @actsvenskakyrkan
Instagram @act_svenskakyrkan
Twitter @act_Svk
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Act Svenska kyrkan?

Kontakta Act Svenska kyrkans givarservice.
E-post: givarservice@svenskakyrkan.se
Telefon: 010-181 93 00
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Läs mer om nyhetsbrevet Vårt uppdrag.
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan.
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
svenskakyrkan.se/act
 
Swish: 900 1223
Plusgiro 90 01 22-3, Bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: Oktober 2021
 
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete?

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i Kyrksam. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen, vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som är engagerad i det internationella arbetet får tillgång till våra utskick.