Billigt är bra, men är fonden med lägst avgift alltid bäst?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fondkommentar augusti: Glädjeskutt för svenska ekonomin under det tredje kvartalet

Den svenska börsen har under augusti inte varit lika självklart uppåt som vi är vana vid. Det breda stockholmsindexet OMXSPI steg visserligen med 0,75 procent men storbolagsindexet OMXS30 sjönk med -0,79 procent. Sedan 1 januari 2019 har OMXSPI gett positiv avkastning under 27 av de senaste 32 månaderna. Det är ett otroligt facit vilket gör att stockholmsbörsen ligger i absolut topp bland världens börser. Senast indexet hade en negativ månad var oktober 2020. Hittills under 2021 är indexet upp med nästan 29 procent att jämföra med det amerikanska indexet S&P 500 som under samma period är upp 22 procent och europaindexet Euronext 100 som är upp 18 procent.

Konjunkturinstitutet kommenterade i sin konjunkturuppdatering i augusti att den svenska ekonomins återhämtning går enligt plan och att BNP steg med 0,9 procent under andra kvartalet samt att sysselsättningen ökade med 1,2 procent. Den svenska ekonomin kommer enligt Konjunkturinstitutet att ta ett glädjeskutt under kvartal tre i och med lättade restriktioner som bidrar till ökad konsumtion.

Riskfaktorer för den fortsatta återhämtningen är framförallt deltavarianten av coronaviruset, som skulle kunna innebära återinförda restriktioner vid ökad smittspridning, vilket skulle matta återhämtningen.

I USA är det sällan lugnt och stilla på nyhetsfronten. Den senaste perioden har präglats av rapportering kring USA:s uttåg ur Afghanistan och Kabul samt talibanernas snabba övertagande av landet. Världen bevittnar med fasa vad som sker, och i nuläget ser det ut som att talibanerna, med hjälp av Kina och Ryssland, är det enda alternativet till ett någorlunda starkt styre. Hur omvärlden agerar återstår att se, men ytterligare oroligheter i regionen är det ingen som vill se.
 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Blogg: Billigt är bra, men är fonden med lägst avgift alltid bäst?

Ja billigt är bra, men hur är det nu med fonder och dess avgifter, är billigt alltid bäst? Hur stor roll spelar avgiften för din framtida avkastning? Det har under många år skrivits och talats mycket om vikten av att inte betala för mycket i förvaltningsavgift för sina fonder. Det håller vi med om, att betala för mycket är aldrig bra, oavsett vad det handlar om. Men när det handlar om fonder så är det lite svårare än så, detta då det väldigt sällan finns två exakt lika fonder att välja mellan, där endast avgiften skiljer.

Läs mer
 
Aktiva fondportföljer
Utveckling för våra Aktiva fondportföljer senaste månaden:

Aktiv Defensiv: +0,72 %
Defensiv mixindex: +0,85 

Aktiv Balanserad: +1,83 % 
Balanserad mixindex: +1,44%

Aktiv Offensiv: +2,32 % 
MSCI World: +2,90 %

Aktiv Tillväxt: +2,01 % 
MSCI EM: +3,03 


(Siffror per 31/8, 30 dagar bakåt, innan avgifter)
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
HSBC GIF Thai Equity AC +9,93 %
 
Månadens bästa hedgefond
Adrigo Small & Midcap L/S  +7,21 %
 
Månadens bästa räntefond
Legg Mason WA Mcr OppBd A SEKH Acc  +2,40 %

Avkastning per 2021-09-08, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.