Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures femte vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 10

VI DELAR VIKTIGA INSIKTER
 
I bekymmerslöshetens tecken har vi vandrat och umgåtts den här veckan! Vandringen har ofta gått genom sagolika bokskogar med mäktiga träd i alla former. Samtidigt har det blivit gott om samtal längs vägen både mellan oss inom den delvis förnyade gruppen och med de tyska medvandrarna.

Ämnen på temat: Vad är egentligen viktigt i livet? Att leva eller överleva. Individuellt kontra kollektivt sätt att leva. Att vara del av olika gemenskaper. Vår tros bidrag till bekymmerslöshet. I slutet av veckan är känslan att det varit en intensivt social vecka.

Vi har upplevt allt från sovplatser med självhushåll i kyrkans ungdomslokaler i källaren, via kulturafton med generösa värdar i Lübeck, till lyxigt boende i gästhuset i Kloster Nütschau, där vi fått delta i bönelivet och samtala med en munk, broder Josef. Och vi får be för varandra!

Pax et bonum!

Eva Katarina och Jonas Agestam, förra veckans pilgrimsledare.

PS. Känner du kanske igen Eva Katarina? Det var hon som vandrade till klimattoppmötet i Paris 2015.
Under den senaste veckan har Jonas och Eva-Katarina Agestam har varit vandringsledare. Men Annika då? Jo, som sedan länge planerat har Annika Spalde haft en vecka ledigt som vandringsledare och själv gått med som deltagare.
10:E VECKANS PROGRAM NAHE-NORDVALDE
NYHET! Från och med fredag denna vecka förändrar vi vårt program för att synka med den Polsk/tyska vandringen Geht Doch! Vi kommer varje vandringsdag att sända från vår gemensamma samling kl. 8:50. Därutöver kommer vi göra flera intressanta LIVE-sändningar från vandringen, så besök oss regelbundet på sociala medier. 

MÅNDAG 20 sep Nahe-Poppenbüttel
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TISDAG 21 sep Poppenbüttel-Hamburg
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
ONSDAG 22 sep Hamburg (Vilodag)
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Besök hos kommuniteten Brot &Rosen, del av Catholic Worker-rörelsen
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TORSDAG 23 sep Hamburg (Vilodag)
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
17:00 Ekumenisk workshop om klimaträttvisa
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
FREDAG 24 sep Hamburg - Münster
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
12:00-15 Stor, global klimatstrejk med Fridays for Future.
Kvällsbön utgår
 
LÖRDAG 25 sep Münster (ACTION DAY)
 
Aktionsdag med Geht Doch i Munster, konsumtionskritisk stadsvandring och kulturkväll

SÖNDAG 26 sep Münster-Nordwalde
 
8:50 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider. 
DENNA VECKAS DISTANS 93 KM
Väl framme i Hamburg har vi vandrat 984 km sedan starten i Vadstena! Se hela vandringens streckning här: https://www.walkforfuture.se/vandringen/karta/
Delar av kärntruppen på väg mot Lubeck.
GÖR EN EGEN PILGRIM'S WALK FOR FUTURE I HÖST!
 
Tillsammans är vi en enad motståndsrörelse och samtidigt gör vi en inre pilgrimsresa där vi hinner reflektera över våra egna liv.
Vi kan alla delta i Pilgrim's Walk for Future! Ju fler vandringar vi arrangerar tillsammans på olika platser runtom i Sverige och norden, ju mer press sätter vi på makthavare att agera. Samtidigt får du som vandrar utrymme för personlig rannsakan, reflektion och tid att planera för din egen färdplan mot ett hållbarare liv. På vår hemsida hittar du information om hur du skapar en egen Pilgrim's Walk for future på hemmaplan. Lång som kort, varje steg räknas!
REFLEKTION TIONDE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
En stor del av allt som konsumeras i Sverige produceras utanför landets gränser. Till exempel sker 64 procent av växthusgasutsläppen från hushållens livsmedelskonsumtion utomlands. För hushållens övriga konsumtion är siffran 71 procent.

Vanligtvis pratar man om de territoriella utsläppen, alltså vad som släpps ut inom landets gränser. Det är fortfarande detta mått som används när Sveriges myndigheter räknar på sina miljömål, och när vi pratar om EU:s mål och Parisavtalet. Märkligt, eller hur? Det blir ju rätt missvisande.

Det görs också uppskattningar av annan miljöpåverkan från svensk konsumtion, som luftföroreningar och användning av kemiska produkter. ”För de flesta av dessa aspekter är miljöpåverkan från Sveriges konsumtion större utomlands än i Sverige” skriver Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling på Kungliga tekniska högskolan, KTH. ”Användning av farliga kemiska produkter kopplat till svensk konsumtion sker till ungefär 80 procent utomlands”.

Denna kunskap ställer vår konsumtion av mat och prylar i ett nytt ljus. Något som förgyller livet för oss, som en telefon eller ett par jeans, ger föroreningar åt andra, kanske till och med död, i förlängningen. Att tillverka ett par jeans kräver 6 200 liter vatten och 1,4 kilo kemikalier.3 Att minnas det kan ge motivation att verkligen ta hand om de kläder
man har.

Vad är det för behov vi försöker fylla genom konsumtion, förutom de fysiska?

Hur är det för dig?

Hur skulle du kunna fylla dessa behov på andra sätt?

Utmaningen V.10
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Shopping ett av västvärldens största nöjen, antingen i butiker eller via webben. Kanske är det våra urgamla samlar- och jaktinstinkter som kickar in? I veckans utmaning ska vi få utlopp för dom instinkterna på ett mycket roligare sätt! Du ska få öva dig i att smyga! De allra flesta av oss klampar på precis som vanligt även ute i naturen utan en tanke på vilka varelser som hör oss. När du beger dig ut i veckan öva dig i att ta dig fram så ljudlöst som möjligt. Använd lätta skor, sätt gärna ner tårna först när du flyttar foten och förflytta långsamt över tyngdpunkten-låtsas att du är en indian som är ute och spejar. Fortsätt som i tidigare övningar att använda dina sinnen och håll blicken lyft. Använd ditt vidvinkelseende och se om du kan uppfatta en rörelse i ögonvrån. Hur känns det smyga istället för att gå som vanligt? Upptäckte du något nytt? Ett annat sätt att "jaga" är att fånga naturens skönhet på bild med en kamera. Kanske har du tur och smyger så bra att du fångar en ekorre eller ett rådjur eller något annat djur på bild?
 

SAMTIDIGT PÅ HEMMAPLAN
 
Det arrangeras Pilgrim's Walk for Future runt om i Sverige i höst.
I Södertälje arrangerades i helgen en Pilgrim's Walk for Future av Friluftsfrämjandet, Fridays For Future, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen tillsammans! Pilgrimsvandringar för att uppmärksamma klimatkrisen och det kommande klimattoppmötet i Glasgow sker just nu på massor av ställen i vårt avlånga land. Är det kanske din tur att arrangera en Walk for Future nästa helg?
Från Pilgrim's Walk for Future i Södertelje. Bild: Friluftfrämjandet Söderteljes instagram
Ansgarskyrkan i Lidingö. Bild: @anskarskyrkanlidingo, Instagram
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!